KR Electronics VT850 MK

De KR VT850 MKs leveren zo`n 50 watt. Met de Radio Shack geluidsdrukmeter op 1 meter en op de luisterplek het aantal dBs meten geeft een aardige indicatie van wat gevoeligheid is. Een watt levert 105dB op een meter afstand. Op de luisterplek, 3 meter afstand, wordt 84 dB gemeten en dat is knap hard! Dit wordt geleverd door beide kanalen, dus de afstandsverliezen zijn hiermee gecompenseerd. Elke 3 dB is een verdubbeling dus uitgaande van 105dB en terug naar 84 zijn 7 stappen en dus spelen we met een formidabele 0,008 watt(!). Acht milliwatt en je hebt Bill Evans Live in Tokyo`s Blue Note `Let the Juice Loose" keihard in de kamer staan.

Nu we weten hoe het klinkt kunnen we de TacT in het geheel betrekken. Eerst maken we een meting door een PC op de TacT aan te sluiten en de software een aantal testpulsen te laten genereren. Op basis van deze meting kan dan een correctie worden gemaakt. Opvallend is dat de KR een veel vlakker patroon geeft in vergelijk met de meting van afbeelding 1. De dip op 170Hz is te verwachten door de neutraalstand van de subwoofer. Met een gekozen correctie voor een curve die stijl afloopt na 18Hz en in het geheel een -3dB helling heeft van 18Hz tot 18Khz en dan snel afvalt worden de overige luistertest gedaan.

Binnen onze omgeving en appartuur blijkt dat de KR VT850 het fraaist klinkt met de Harmonic Technology voedingskabels, Harmonic Technology interconnects en de eigen zilveren luidsprekerkabels. De koperen HT luidspreker kabels missen net dat kleine beetje informatie dat nog meer ruimte weergeeft.

Vele uren van diep luisterplezier hebben de KR VT850 MK ons gegeven. De rust en het dynamisch vermogen is ongekend. De eindtrappen klinken niet als een transistor en ook niet als een buis. De ontwerper Ricardo Kron en zijn vrouw hebben werkelijk een heel nieuwe loot aan de versterker boom gecreeerd.

Zijn er dan geen minpunten aan te geven? Natuurlijk wel. Ieder apparaat heeft wel wat. Het is de kunst een set samen te stellen van componenten die elkaars zwakke punten niet versterken maar liefst compenseren of in ieder geval neutraal laten. Hier dan de minpuntjes. Er is geen externe zekering aanwezig. Slechts een paar luidspreker aansluitingen wat bij multi-wiring al snel heel krap is. De ingangsgevoeligheids schakelaar is een heel gevoelige; een heel zacht tikje en de stand is al veranderd. En als laatste twee minpuntjes moeten de aan/uit schakelaar en de voedingskabel ontvanger het ontgelden. De schakelaar veroorzaakt een enorme knal en de voedingskabel heeft de neiging uit de versterker te vallen omdat deze er niet ver genoeg in kan. De in feite mechanische minpunten kunnen door importeur Eurogram eventueel simpel worden opgelost en in ieder geval aan KR Audio doorgegeven. Voor de rest moesten we met lede ogen de versterkers weer met Cor Dekker zien meegaan. Zouden we ze zelf willen hebben? Dit is natuurlijk de kernvraag. Het antwoord is bijna `ja`. Bijna omdat we heel gesteld zijn op vooral het dynamische vermogen zonder als `transistor` te klinken maar het vermogen in combinatie met de Duo luidsprekers te groot is. Maar in combinatie met luidsprekers in de 90-93dB range perfect.


EDITORS' CHOICE