Pro-Ject The Classic: conclusie

Pro-Ject heeft met The Classic ook echt een ware toekomstige klassieker neergezet. De combinatie van een nog steeds geliefd uiterlijk met hedendaagse technieken geven blijk van het niet willen doen van concessies: het is geen geheim dat Heinz Lichtenegger niet bepaald een fan genoemd kan worden van geveerde subschassis-platenspelers. De toepassing van TPE is daar een prima antwoord op dat vooral ook de timing in de weergave ten goede komt.

In basis is het resultaat van de constructie van The Classic dan ook erg goed. Zeker wanneer de vraagprijs van de speler in ogenschouw wordt genomen. De afwerking is prima, de motor is geruisloos en dankzij een zwaar, fraai ogend gedempt draaiplateau wordt gelijkloop ook bevorderd. Dat is hoorbaar, hoewel de mij aangeleverde speler wel net een fractie te snel draaide. Maar dan hebben we het over tienden van een procent. Het zal de meeste luisteraars niet eens opvallen. De nieuwe toonarm is van hoge kwaliteit en biedt gelukkig ook de mogelijkheid om andere elementen toe te passen. Een stille hoop voor de toekomst is nog steeds wel een net iets degelijker aanvoelende oplossing voor de armdrager, want die doet wat fragiel aan.

Pro-Ject The Classic: klinkt zoals verwacht

Het Ortofon 2M Silver-element klinkt zoals van Ortofon in deze klasse verwacht mag worden. Beheerst, rustig en eerder warm dan analytisch of meeslepend. Het maakt lang luisteren mogelijk en zal vergeeflijk werken bij net wat helder klinkende versterkers. Maar eigenlijk verdient ook The Classic een nog mooier element, wat natuurlijk wel weer een hoger prijskaartje met zich mee zal brengen. Als basis kan de combinatie met deze Ortofon (eventueel voorzien van een 2M Blue stylus-upgrade) voor veel consumenten al een stuk meer plezier bieden dan een oude speler waarvoor ook de hoofdprijs betaald.

Een wisseling van de standaard vilten mat - die soms ook door statische elektriciteit hinderlijk aan de LP blijft kleven tijdens het afnemen van de LP - door een kurken versie leverde wel wat klankmatige voordelen en de kurken mat is gebleven tijdens de uiteindelijke luistersessie. Er is op dit moment geen externe speed box oplossing voor het aanpassen van de snelheid, dus wie een 45-toeren LP of single wil draaien moet echt het draaiplateau afnemen. Wie dat er echter voor overheeft en zoekt naar een goed uiterlijk, een degelijke basis en een betrouwbare constructie heeft aan deze Pro-ject The Classic een erg fijne speler met ruimte voor toekomstige upgrades.

Pro-Ject The Classic-platenspeler

Leverbaar met Ortofon 2M Silver-element in Walnoot, Rosewood en Mahogany.

Prijs: 1.099 Euro

Meer informatie: www.acsonbv.nl

Naar aanleiding van deze recensie heeft de importeur laten weten dat er binnen één tot twee maanden een Superpack van de Pro-Ject The Classic verkrijgbaar zal zijn met een SpeedBox-snelheidsregeling en een ingebouwd Ortofon Quintet Red MC-element. De prijs zal 1449,- euro bedragen.

MERK

EDITORS' CHOICE