REVIEWT+A

Luisteren

Ruud Jonker | 18 november 2015 | T+A

In technische zin is er nog veel te vertellen over de HV Series, maar een review is bedoeld als kennismaking en niet om elk feature uitvoerig te bespreken. Het gaat uiteindelijk om de muzikale beleving, maar mocht u uw mogelijkheden om te kunnen investeren in een residentiële omgeving willen exhibitioneren, dan vormt de HV-set een visuele eyecatcher waar bezoekers niet omheen kunnen. De set is niet heel kritisch naar luidsprekers toe. Met minstens zeven heel verschillende luidsprekerparen werden hier goede resultaten geboekt. Het is altijd direct waarneembaar of het resultaat ‘klopt’. Dat kan met een budget luidspreker, maar ook met een aantal kostbare exemplaren. Afhankelijk van de aanwezigheid van verdere hoeveelheden ‘happy money’, kunnen dus indrukwekkende geluidstechnische mogelijkheden ontstaan, maar de kwaliteiten van de set hoor je ook met bijvoorbeeld Monitor Audio BX5’en, zijnde een van de topweergevers uit de klasse met vriendelijke prijskaartjes. Een opvallende eigenschap van de HV-set is dat het geluid buitengewoon schoon en zuiver klinkt. Het is ook neutraal en lineair, zonder klinisch te zijn.

Niet het typerende geluid van slechte solid state versterkers, maar een beetje op weg naar wat de allerbeste buizenelektronica doet. Maar dan zonder die fraaie ‘shine’ van de tubes. Maar, het geluid is absoluut muzikaal. Het gaat nergens fout. Geen scherpte en geen rafels. Als die toch waarneembaar zijn, dan laat de set simpelweg de fouten in de opname horen. Zoals op de uiterst gemeen klinkende jubileumuitgave van het Italiaanse foné. Deze, met drie Neumanns in een Decca Three opgenomen sacd-sampler heeft een cd-laag die niet te pruimen is. De sacd-laag werd op de HV-set wél goed weergegeven, op enkele tracks na. Wie het lukt om de cd-laag van deze productie fatsoenlijk weer te geven, dient kritische vragen te stellen over het onderscheidend vermogen van het betreffende audio-systeem. Maar, de HV-set laat simpelweg de kwaliteiten van de opname horen. Als het goed is, is het ook griezelig goed en als er iets niet deugt, komt dat genadeloos terug. Precies zoals het hoort. In die totale muzikale beleving die de set biedt, komen zaken naar voren als de fraaie diepe, brede en gelaagde stage, het niveau van detaillering, de dynamiek en het nergens vaag of onoverzichtelijk worden van de presentatie. De cd-weergave is buitengewoon goed en het omschakelen naar sacd laat een significante verbetering van de geluidskwaliteit horen. Er is nog méér ruimte en het uitsterven van klanken is erg fraai. Het is opvallend dat de hele set zo ‘onopvallend’ aanwezig is. Er is geen interne strijd waarneembaar tussen geluidstechnische eigenschappen, die zich individueel willen manifesteren. Er is een balans tussen alle features die met elkaar zorgen dat de weergave klopt. Maar wel met een latent merkbare potentie om dynamics, autoriteit en drive te manifesteren zodra het programmamateriaal daar om vraagt. Inschakeling van de extra power supply doet de rust en autoriteit toenemen.

Epiloog en conclusie
Met betrekking tot de bouwkwaliteit van de T+A HV Series kan het niet beter. Zelfs de (sa)cd-speler kan het beste met twee personen verplaatst worden. Bij dit niveau van mechanical engineering past een prijskaartje. Maar de beloning zit in de compromisloze constructie en uitvoering van deze componenten. Er staat echt iets in huis. Een verademing ten opzichte van de mechanisch en elektronisch totaal uitgeklede componenten van het laatste decennium, teneinde mee te doen in de ratrace naar kostenbesparing, het realiseren van rendement voor aandeelhouders en tegemoet te komen aan consumenten die voor het laagste bedrag alles willen hebben cq. denken te hebben. Wie uitgaat van de eindversterker als stereoblok, samen met de externe power supply, voorversterker en discplayer, is rond de 40k kwijt. Dat is nog steeds een cool bedrag en alleen bereikbaar voor de meest gemotiveerde onder de muziekliefhebbers. Omgerekend per component gaat het dan om pakweg 10k. Gezien de rest van de markt zijn dat nog acceptabele prijzen voor high-end elektronica. Het zit prijstechnisch vér onder het niveau van de onzin-apparatuur, waar voor een eindversterker prijzen gelden vanaf 100k. Soms presteren die 10% beter, maar het zal erg lastig zijn om zo’n prijskaartje met een valide business case te onderbouwen. Bij versterkers is het razend moeilijk om het prestatieniveau echt significant te verbeteren. In versterkerland is het algemene niveau de laatste 40 jaar maar heel weinig echt verbeterd, behoudens enkele uitschieters.  De HV Series valt op door de uiterst schone weergave met veel autoriteit en ruimte. De set speelt muzikaal, dynamisch en paart neutraliteit en lineariteit aan een voortreffelijke doorgave van klank. In combinatie met een geschikte luidspreker valt er redelijkerwijs weinig meer te wensen. Keuze voor deze set betekent ook een fundamenteel statement. Met T+A kies je voor solid state, zonder de nadelen van dit principe. Het alternatief ligt in buizenelektronica. De optimale implementatie daarvan klinkt ook neutraal en dynamisch, met de voor buizen bekende ‘magic’ en met het iets minder strakke laag. Stof om over na te denken en om op dealerbezoek te gaan.  De beide HV-dealers zijn Alpha High End in Brasschaat en The Hifi Studio Number One in Leiden. Dynaudio Nederland heeft binnenkort een showroom waar de set beluisterd kan worden. Voorlopig speelt die hier nog even de sterren van de hemel.

Prijzen
T+A A3000HV eindversterker € 11.900,-
T+A PS3000HV Power Supply €  7.900,-
T+A P3000HV voorversterker € 9.500,-
T+A PDP 3000HV (sa)cd-speler € 12.900,-
www.ta-hifi.de

MERK

EDITORS' CHOICE