Luisteren 1

Werner Ero | 10 april 2015 | Fotografie Werner Ero

Na dit uitgebreide relaas wordt het de hoogste tijd om eens in de praktijk kennis te maken met het opvallend uitgebreide, uitgelezen assortiment van deze zo bijzondere high-end winkel. Voor een eerste setup hoeven we niet ver te lopen, want tijdens ons gesprek zitten we er maar een meter of 5 vandaan. Ik heb het dan over de gloednieuwe en werkelijk schitterend vormgegeven Raidho X3 luidsprekers, die zomaar ‘even’ op een extreem prestigieuze Octave Jubilee voor- en mono eindversterker set en EMM Labs XDS1 V2 disc speler staan in te spelen. Op het moment van mijn bezoek zijn de speakers pas een paar dagen oud en wat mag je er dan van verwachten en kun je 
erover vertellen? Nou, toch eigenlijk meer dan ik in eerste instantie zelf verwachtte. Want in tegenstelling tot de veel duurdere D en C lijn – die net als de X-serie een magnetostaat tweeter en als conusmateriaal aluminium/keramiek gebruiken - lijkt Raidho dit keer op positieve wijze een meer ‘commerciële’ en vooral meer toegankelijke klankmatige weg te zijn ingeslagen. Waar de dure modellen nog bijzonder hoge eisen stellen aan de opstelling en aansturing, blijkt de X3 toch een stuk minder veeleisend te zijn.



Uiteraard moet ook voor deze gigant de nodige aandacht aan de opstelling en partnering worden besteed. Maar de weergave ligt ook zo nieuw, al meteen bijzonder prettig in het gehoor. De weergave is Raidho typisch tegelijkertijd hoogoplossend en zijdezacht in zowel het hoogbereik als middengebied. In vergelijking met de duurdere broers doet de X3 meer vergevingsgezind en durf ik het te zeggen – meer egaal aan. De ruimtelijkheid is zelfs nu al eigenlijk heel erg goed en de presentatie heeft een schaalgrootte, dynamiek en overtuigingskracht die ik deze zeer smalle weergevers vooraf niet had toevertrouwd. Terwijl de breedte slechts een bijzonder slanke 14,3 cm omvat en de diepte 40 cm. Zorgt een tamelijk forse 130 cm schijnbaar toch voor meer dan voldoende kastinhoud. Want ondanks de toch forse winkelruimte op de begane grond, word een prachtig diep, vol, maar toch ook opvallend goed gedefinieerd laag neergezet. Eén en ander komt mogelijk ook door de anders gekozen laagafstemming en de dit keer aan de voorzijde geplaatste baspoorten. Niet zichtbaar is dat de implementatie een aantal opvallend eigenschappen herbergt. Hierdoor gedraagt de X3 zich volgens Raidho bij lage volumes als een traditionele basreflex en op hogere volumes meer als een gesloten kast!

 

 

Luisteren 2
Voor een tweede opstelling begeven we ons beiden naar de bovengelegen verdieping, waar zich wederom een bijzonder aangename ruimte bevind. Naast een lager plafond van naar schatting 230 cm hoogte (tegen 4,5 meter beneden), bezit deze ruimte vooral meer de afmetingen van de typische Nederlandse huiskamers. Ook al is als aansturing dit keer gekozen voor wat minder extreem geprijsde Octave versterkers (HP 700 voor- en RE 290 stereo eindversterker) en dCS bron (Puccini SACD speler met USB klok), de majestueuze maar ook nog steeds sierlijke Raidho D3 weergevers zijn juist prijstechnisch nog een forse stap hoger! Hoewel ze op papier maar 6 cm hoger dan de X3 zijn, is de breedte met 20 cm, de diepte met 52 cm en zeker het gewicht van 65 kg (40 kg voor de X3) toch een heel stuk meer.




Ook zowel de unitbezetting, laagafstemming als het gekozen conusmateriaal, zijn allemaal wezenlijk anders. Samen met de andere ruimte en andere aansturing zorgt dit voor een wezenlijk andere weergave. Waar de X3 op speelse wijze een aanstekelijke vorm van muzikale gelatenheid over de luisteraar uitstrooit, zit je bij de D3 duidelijk meer op het puntje van je stoel. De weergave van de deze top high-end speakers is dan ook nog meer gefocusseerd en gestoken, met nog meer snelheid en (kast-)controle. Dit uit zich uiteindelijk in een weergave die nog dichter bij het opgenomen origineel zit, waar de X3 er een tonaal zachtere en meer volle presentatie op na houd. Toch is het natuurlijk maar een hele ‘wilde’ vergelijking en feitelijk appels met peren vergelijken. Toch zitten in grote lijnen volgens A10Audio eigenaar Alex Loth wel dit soort verschillen tussen beide modellijnen. Het is daarbij aan ieder om zelf eens te beoordelen en 
vooral te ervaren welk van de verschillende series hem of haar het meeste aanspreekt.


EDITORS' CHOICE