De G3 is de kleinste van de Giya-lijn. Net als zijn grote broers is het een vierwegsysteem, maar hij heeft ongeveer de helft van het kastvolume van de G2, die weer ongeveer half zo veel liters herbergt als de G1. Het zijn ook in mijn woonruimte van relatief bescheiden afmetingen visueel geen heel grote luidsprekers, en ik zou me zo gauw geen woonkamer kunnen indenken waar ze geen plaatsje zouden kunnen vinden zonder heel erg dominant aanwezig te zijn (anders dan door de bijzondere vormgeving).
De keerzijde, als je dat überhaupt zo wilt noemen, is dat de G3 in ieder geval in mijn persoonlijke luistersituatie niet die soms overdonderende grootsheid, directheid en ‘body’ in de weergave heeft van bijvoorbeeld een groot hoornsysteem of sommige grote dynamische systemen die ik in mijn woonkamer had - iets dat vooral speelt bij de wat steviger muzieksoorten en opnamen die met redelijk wat compressie op de plaat c.q. in bits en bytes zijn gezet. Dat laatste krijg je met de Giyas overduidelijk te horen en dat geeft maar weer aan hoe ‘eerlijk’ deze luidspreker is. De G3 geeft een wijd en diep stereopanorama, waarbinnen die afzonderlijke stemmen en instrumenten niet overdreven groot zijn afgebeeld. Detaillering en tonaal  ‘onderscheidingsvermogen’ liggen op een hoog niveau.
Met een gemiddeld rendement van 87 dB is de G3 misschien niet direct de aangewezen partner voor een kleine single ended triode als eindversterker, maar de belasting is dusdanig vriendelijk dat elke versterker met een redelijk vermogen er mee overweg kan. De Giya’s laten wel heel duidelijk de karakteristieken van de apparatuur die ervoor staat, horen.  Â
Conclusie
Vivid Audio is erin geslaagd om heel veel storende invloeden uit te bannen die zelfs bij heel dure luidsprekersystemen in meerdere of mindere mate hun stempel drukken op de muziek die wordt weergegeven. Het gemak en de vanzelfsprekendheid waarmee de G3 Giya een ‘performance’ in de luisterruimte neerzet, is van grote klasse. De G3 geeft muziek puur en ongeschminkt weer; misschien op het eerste gehoor wat terughoudend in vergelijking met andere systemen op dit absolute topniveau, maar daar spelen de luisterruimte, de randapparatuur en de individueler smaak/luistergewoonten een rol.
De Vivid Audio stelt geen bijzondere eisen aan de randapparatuur - behalve dat je dus wel een eerder potente (eind)versterker nodig hebt - zolang die maar van een adequaat niveau is. Het is in ieder geval mogelijk om met de Giya’s een set samen te stellen die muzikale prestaties van het allerhoogste kaliber koppelt aan een design en gebruiksvriendelijkheid die anders vooral bij de ‘lifestyle’ hifisystemen wordt gezocht. Wat dat betreft zijn de Vivids - mits met de nodige kennis en kunde gecombineerd en opgesteld in de woon- c.q. luisterruimte - inderdaad de ‘high end voorbij’.
HiFi.nl plus- en minpunten
+ Uiterst transparante, kleurings- en compressievrije weergave
+ Rust en gemak
+ Zeer apart design, zien er niet uit als ‘boxen’
+ Woonkamervriendelijke afmetingen
+ Zeer fraaie afwerking, leverbaar in elke denkbare kleur (auto)lak
- Niet goedkoop
- Misschien soms wat te bescheiden?
Vivid Audio Giya G3, 27.998 euro/paar
Gebruikte apparatuur
|