ARTIKEL

Audion, Kef en Meridian


Max Delissen | 05 februari 2010 | Fotografie PHOTO40

Audion

Het Engelse merk Audion is bekend van de goede en relatief gunstig geprijsde buizenversterkers. Nieuw is hun volledig in Engeland met de hand gebouwde driekanaals eindversterker waarmee een bestaand stereosysteem moeiteloos kan worden uitgebreid tot een meerkanaals systeem. De versterker die op deze beurs stond te spelen was het allereerste model dat is gebouwd in zijn definitieve vorm. Zag er fraai uit, en met een verwachte verkoopprijs van minder dan 3000 euro een serieuze optie voor audiofiele filmliefhebbers. Helaas is Audion op dit moment niet vertegenwoordigd in Nederland.


Kef

Niet nieuw, maar altijd spectaculair om te zien is de Kef Muon luidspreker, die GP Acoustics had meegenomen. De keuze om in de lawaaiige beursomgeving niet te demonstreren met deze topluidspreker was wat mij betreft volledig terecht.


(Fotografie: PHOT040)


Meridian

Meridian liet de absolute topklasse in projectoren zien. De 810 Reference Projector heeft een resolutie van maar liefst 10K, wat maar liefst vijf maal zoveel beeldlijnen heeft als Full HD. De interne upscaler van deze projector is van extreem hoge kwaliteit, en weet zelfs een YouTube filmpje op een iPod tot verbluffende scherpte te transformeren.

Niet voor iedereen weggelegd, want de prijs van deze `better than cinema` projector ligt rond de 180.000 euro. Maar wel een knap staaltje technologie dat aantoont hoe verschrikkelijk ver de weergave van beeld nog kan doorontwikkelen.


(Fotografie: PHOT040)

Ook nieuw is de volgende grote software release van de Meridian/Sooloos waarmee het systeem voortaan de beschikking heeft over de betaalde muziekdienst Rhapsody. Voor een relatief laag bedrag per maand (ongeveer 15 euro) heeft de abonnee toegang tot een enorm aantal albums in hoge kwaliteit, die streaming kunnen worden weergegeven. Echt muziek-on-demand dus. Officieel alleen toegankelijk voor ingezetenen van de Verenigde Staten, maar ja, een kopie maken van een cd mag ook niet... het gebruiksgemak van dit systeem en de mogelijkheden om extra informatie aan de collectie toe te voegen blijven in elk geval onovertroffen.

EDITORS' CHOICE