ARTIKEL

Soorten TV’s, HDTV en aansluitmogelijkheden

In tegenstelling tot wat veel wordt gedacht is er niet per se een ‘platte’ televisie nodig om van digitale televisie gebruik te kunnen maken. Er bestaan ook decoders die alleen een 576 beeldlijnen ondersteunende SCART uitgang hebben. Hou er wel rekening mee dat deze decoders niet de nieuwe diensten ondersteunen zoals interactieve diensten en het sterk opkomende High Definition televisie.

Aanbieders

Mocht u wel in het bezit zijn van een plat televisietoestel, biedt digitale televisie u vaak meer dan de standaard 576 beeldlijnen zenders. Het maakt niet uit wat voor soort platte televisie u bezit, zolang het maar een breedbeeldtoestel is met minimaal 768x1024 beeldpunten en natuurlijk een breedbeeldverhouding om beeldvullend beeld te kunnen krijgen. Tegenwoordig is het ook mogelijk om beeldmateriaal te verzenden via de kabel of satelliet met meer beeldlijnen. De laatste jaren zijn conventionele beeldbuistelevisies vrijwel verdwenen uit de winkels en zijn de platte HD-Ready of Full HD tv’s standaard geworden. Een veelgehoord misverstand is dat mensen denken dat er voor digitale HDTV een Full HD tv moet worden aangeschaft. Een HD-Ready toestel kan al HD beelden weergeven, vaak tot 1080 (interlaced) beeldlijnen. Een Full-HD televisie ondersteunt een maximale resolutie van 1080 bij 1920 beeldlijnen, wat tot nu toe alleen bereikt kan worden met een gameconsole, BluRay speler of middels een HD satellietontvanger met bijpassend abonnement. De laatste optie vergt dan ook een bijpassende schotel die aan of om de woning gemonteerd moet worden. De meeste HD-zenders komen nu niet eens boven 720 echte (progressieve) beeldlijnen.

kabels

De decoders die benodigd zijn voor het HD-formaat worden aangesloten middels HDMI- of Componentkabels. Deze laatste heeft wel als nadeel dat er geen Full-HD materiaal ondersteund wordt en ook voor het geluid een aparte kabel moet worden aangesloten. Als u in de markt bent voor een (HD-)decoder, is het ook van groot belang om u bij de keuze voor de uiteindelijke decoder af te vragen of u wilt gaan opnemen vanaf digitale televisie. Vaak zijn er tegen geringe meerprijs decoders leverbaar met een interne harde schijf en twee tuners, waardoor vanaf alle digitale zenders kan worden opgenomen terwijl een andere digitale zender tegelijkertijd wordt bekeken. Hierbij benoem ik dan ook meteen het grote nadeel van het gebruiken van een interne decoder in een televisie, deze beperkt zich tot één enkele tuner en verplicht de gebruiker tot het apart kopen van een PVR (Personal Video Recorder) met veelal een aanvullend abonnement…

In het volgende artikel wordt dieper ingegaan op de verschillende soorten van DVB-ontvangst, de grootste aanbieders en de toekomst van digitale televisie.

(Deel 2 is hier te lezen)

EDITORS' CHOICE