In 2006 verviel de analoge uitzending via de ether. Hiervoor in de plaats kwam digitale ethertelevisie. Dit verplichtte de laatste gebruikers van hark- of sprietantennes tot de aanschaf van een decoder. Het aanbod is beperkt, op dit moment alleen nog Ned 1, 2 en 3 en enkele regionale zenders. Deze zijn – en blijven – wel gratis. Al sinds 1993 bestaat er een standaard voor het uitzenden van digitale televisie, die wordt samengevat onder de naam Digital Video Broadcasting (DVB). Natuurlijk bestaan er vele variaties op de ontvangstvorm van een DVB signaal, hierop ga ik later in.
Het invoeren van digitale televisie had enkele grote voordelen. Allereerst zijn er minder factoren van invloed op de kwaliteit van het geboden signaal, de storingsgevoeligheid ligt dus lager. Ook de beveiliging kon hiermee worden verbeterd. In plaats van enkele analoge zenders te kunnen verzenden, werd voor digitale televisie gebruik gemaakt van compressie. Dit heeft het grote voordeel dat er over dezelfde bandbreedte veel meer zenders (data) kunnen worden aangeboden, maar ook data zoals een electronische programmagids (EPG of Guide+) en tegenwoordig zelfs interactieve diensten zoals video-on-demand.
Nog steeds kent de digitale standaard voorwaarden: voor PAL-uitzendingen moet de verticale resolutie 576 pixels bedragen. De horizontale resolutie is maximaal 720 pixels en moet deelbaar zijn door 16 vanwege de MPEG-compressie die wordt toegepast. Over het algemeen worden door het toenemen van het aantal beeldlijnen de digitale beelden wel als scherper ervaren. Ook wordt de grotere bandbreedte benut voor het toepassen van een digitaal geluidsprotocol, veelal Dolby Digital 2.0 (stereo) en sporadisch al meerkanaals (AC3) signalen.
De DVB-standaard kent ook nadelen. Allereerst moet er een contract worden aangegaan met een aanbieder. Tevens moeten een decoder met een smartcard worden gebruikt, die veelal gehuurd of aangeschaft moeten worden. Het voordeel van de nieuwere televisies (LED, LCD, Plasma) is dat er tegenwoordig veelal een DVB-tuner in het toestel zit, waardoor het zappen met een extra afstandsbediening niet meer nodig is. Het is wel zaak om u bij de eventuele aanschaf van een dergelijk toestel goed te laten informeren of de digitale tuner wel aan uw wensen voldoet en past (compatibel is) op de door u gekozen manier van digitaal televisiekijken. Omdat beelden digitaal worden opgebouwd duurt zappen bij DVB ook wat langer dan met analoog kijken. En er kunnen binnen één abonnement maar enkele televisietoestellen worden aangesloten, terwijl u voor ieder toestel een aparte decoder nodig heeft.
Â