ARTIKEL

De fabriek

René van Es | 03 september 2009 | Fotografie René van Es

De ochtend is nog niet om, we gaan een wandeling door het bedrijf maken. De eerste die wij tegenkomen is de broer van Patrick, Jean Christophe. Jean Christophe en Patrick zijn hun vader opgevolgd en zijn respectievelijk technisch directeur en verkoop directeur. Overigens zonder de allures van een directeur en zonder luxe kamers. Eenvoud siert de mens. De productie ruimte is lang en leeg in de vakantietijd. Met een paar man wordt nog gewerkt aan lopende orders, voordat ook Jadis net als heel Frankrijk voor de vakantie sluit. Wat we zien is een JA 800 in aanbouw. Een beest van een versterker met per kant 12 eindbuizen. Opgebouwd uit vier delen (2 x voeding, 2 x monoblok) weegt de versterker met verpakking ongeveer 400 kilo. De prijs is met 56.000 Euro navenant. De JA 800 is de grootste versterker van Jadis en vindt zijn weg voornamelijk naar het Verre Oosten. In Europa en Amerika wordt de JA 200 van 2 x 160 Watt meer verkocht. Een volgende generatie Calmettes (de zoon van Patrick) is juist bezig een JA 200 volledig te testen en de vergulde naamplaten vast te zetten op de vier kasten. Schitterend om te zien is de hardwired opbouw aan de binnenkant. Zo strak en netjes. Dat mag ook wel voor het geld, maar in een zelfde prijsklasse zie ik dat ook wel eens anders.

Electronics

Bij Jadis doet men haast alles zelf en dus kunnen we spreken van een echt Frans product. De chassis worden door een Franse toeleverancier gemaakt uit Duits staal. Daarna worden ze verchroomd of verguld met 24 karaat goud. De chassis komen naar Villedubert en worden daar voorzien van elektronica en transformatoren. De bewijzen zijn er. Een vol magazijn met onderdelen. Een paar testborden voor het inbranden en testen van buizen. De werkplaats en de testruimte. Elk Jadis product wordt minimaal vier dagen onder spanning gezet en daarna wordt er naar geluisterd voor het de doos in gaat. Wellicht de meest belangrijke ruimtes zijn die waar de trafo’s worden gemaakt. Jadis berekent de trafo’s volgens formules van oprichter André Calmettes. De kernen waar het koperdraad omheen wordt gewikkeld is het enige dat Patrick niet gefotografeerd wil hebben. Die foto’s zouden kunnen leiden tot namaak. De gewikkelde kern wordt gedompeld in een bad met lak en onder druk gezet, zodat de lak zonder luchtbellen tussen het koper dringt. Daarna wordt de trafo ingegoten in hars, opdat het geheim van de trafo bewaard blijft. Zowel de voedingtrafo’s als de uitgangtransformatoren maakt Jadis helemaal zelf. De strenge milieunormen van de Europese Unie worden zichtbaar intensief nageleefd. Geen lood in de solderingen en geen verboden materialen.

Electronics

In de kelder, die onder het gehele pand doorloopt, krijgen we de CE-meetruimte te zien. Daarin kan worden gemeten of een apparaat voldoet aan de normen voor elektromagnetische straling. Jadis is één van de weinige audiobedrijven in Frankrijk, die over een dergelijke meetruimte beschikt en daar is Patrick erg trots op. Het geeft ook aan hoe serieus Jadis te werk gaat.


EDITORS' CHOICE