ARTIKEL

Vinyl

Dieter van den Bergh | 13 augustus 2009

Ik ben een pack rat, verzamel alles en bewaar alles. Dat is obsessief, het verzamelen zit me in de genen. Heb mijn oude platenspelers nog, al mijn boeken, al mijn radio’s, al mijn platen. Mijn huis is een junkhole voor mijn vrienden, maar voor mij staat het vol met waardevolle spullen. Ik heb zo’n 8000 platen op vinyl. Ik heb alles van Led Zeppelin, van Zappa, van Black Flag, Pink Floyd, The Germs. Ik koop nog steeds veel. Als ik iets goeds hoor, wil ik het hebben. In principe alleen op vinyl, tenzij iets alleen op cd is verschenen. Alles aan de elpee is mooier. De hoes, het geluid, de foto’s, de liner notes, de naald opleggen, flipping over. De hele ervaring.

Omar Rodríguez López

Vietnamese en Irakese muziek

Ik heb laatst op de vrije markt bij mij in Zapopan nog een hele stapel platen gekocht, puur om de mooie cover, moet ze nog beluisteren, maar het is vast ook great music. Mijn mooiste recente aanwinsten zijn twee cd’s met traditionele muziek uit Vietnam en Irak op het Ocora-label van Radio France. Amazing. Naar concerten gaan zit er niet zo vaak meer in, al zie ik op festivals waar we spelen soms wel iets. Zo heb ik laatst in België Mastodon zien spelen. Geweldig optreden.

Luistersessie

Ik luister naar alle soorten muziek tegenwoordig. Als het me maar iets doet. Van muziek luisteren probeer ik echt een ritueel te maken. Het liefst luister ik in mijn eentje, zodat niemand iets kan zeggen. Er is namelijk niets zo storend dan als iemand gaat praten terwijl je midden in een luistersessie zit. Ik ga zitten, doe het licht uit, probeer me in te beelden wat de muzikant wil zeggen en droom weg.


EDITORS' CHOICE