ARTIKEL

Omar Rodríguez López Muziekbeleving


Dieter van den Bergh | 13 augustus 2009

Hij groeide op in Bayamón, Puerto Rico, begon zijn muzikale carrière op zijn vijftiende in Texas in een hardcore-band, maakte tal van soloplaten en met de bands At The Drive-In en De Facto, werkte uitvoerig samen met John Frusciante en uiteenlopende artiesten als Lydia Lunch, Erykah Badu, Red Hot Chilli Peppers, Money Mark (Beastie Boys) en salsaster Larry Harlow, maar is toch vooral bekend als het meesterbrein achter de vooruitstrevende rockband The Mars Volta.

We hebben het natuurlijk over de briljante Omar Rodríguez López (1975), gitarist, bandleider, componist en producer. The Mars Volta presenteerde recent een nieuwe, verrassende plaat, Octahedron. Het album kwam uiteraard ook uit op elpee, zoals alle producties van The Mars Volta op vinyl verschenen, al dan niet in fraaie gelimiteerde uitgaven. Het waarom wordt snel duidelijk in deze nieuwe aflevering van onze serie De Muziekbeleving van… Een kort, maar krachtig gesprek met Omar Rodríguez López over hifi, vinyl, helden, een obsessieve verzamelwoede en uiteraard… salsa. Rodríguez López woont tegenwoordig samen met zijn lief, de bekende Mexicaanse zangeres en actrice Ximena Sarinana Rivera (1985), in Zapopan, Mexico.

Omar Rodríguez López

In Puerto Rico draait alles maar om één ding; muziek. Okay, en om dansen, eten en baseball. Puerto Rico is net zo onlosmakelijk verbonden met salsa als Amsterdam met de grachten. Mijn hele familie was met muziek bezig. Mijn vader, moeder, ooms en tantes. Ze draaiden The Fania All-Stars, Hector Lavoe, Eddie en Charlie Palmieri, Larry Harlow, Willie Colon. En iedereen speelde wel een instrument. Ik was omgeven door muziek.

EDITORS' CHOICE