ARTIKEL

iTunes

31 januari 2008: bewerkt door Steven Vos

Een deel van zijn succes dankt de iPod ongetwijfeld aan het gratis muziekprogramma iTunes, waarmee muziekbeheer –zowel op de iPod als op de computer zelf– heel eenvoudig wordt.Elders op de site hebben wij iTunes een “muzikale duizendpoot” genoemd. Dit gratis te downloaden programma laat Macintosh- en Windowsgebruikers Cd’s archiveren, afspeellijsten aanmaken met hun favoriete muziek, Audio Cd’s en MP3-Cd’s branden, en muziek delen met de gebruikers van een lokaal netwerk. Verder is het programma de poort naar de iTunes Music Store, een online muziekwinkel. De iTunes Music Store is onder de online muziekwinkels wat de iPod is onder de draagbare muziekspelers: de marktleider. De iTunes Store heeft de grootste bibliotheek ter wereld met meer dan zes miljoen nummers, 550 televisieprogramma`s en meer dan 500 films. Apple heeft al meer dan drie miljard nummers, 100 miljoen tv-programma`s en meer dan twee miljoen films verkocht. Tv-programma’s zijn vooralsnog alleen verkrijgbaar in de VS en het Verenigd Koninkrijk.

Is de muziekcollectie op de computer kleiner dan de capaciteit van de iPod, dan brengt iTunes simpelweg alle muziek over naar de iPod. Is de iPod te klein om de complete muziekbibliotheek te bevatten, dan synchroniseert iTunes speellijsten die daartoe vooraf door de gebruiker zijn opgegeven. Ad hoc de gewenste tracks naar de iPod slepen werkt natuurlijk ook.

Kritiek is er wel, en dat mag op een site als Hifi.nl niet onvermeld blijven, op de geluidskwaliteit van het aangeboden materiaal. Apple biedt de meeste muziek aan in 128 kbit/s AAC met DRM. Dat klinkt een stuk beter dan MP3 op dezelfde bitsnelheid, maar nog altijd duidelijk slechter dan Cd. Sinds kort is er ook iTunes Plus, dat zijn AAC-bestanden met een bitrate van 256 kbit/s zonder DRM. Dit is al een aanzienlijke verbetering.

Voor veel mensen hoeft dat voor mobiel gebruik weinig uit te maken. AAC op 128 kbit/s is een acceptabel klinkende manier om de capaciteit van de iPod te maximaliseren, en dat met slechts 40 procent van het ruimtebeslag van het goed klinkende MP3 op 320 kbit/s, of negen procent van ongecomprimeerd Cd-geluid.

Sinds iTunes versie 6.5.1 is het ook mogelijk om je Cd’s om te zetten in Lossless audio, waardoor de iPod ook voor audiofielen steeds interessant wordt. Zeker met de steeds grotere opslagcapaciteit passen er heel wat Cd’s in lossless op het apparaat. Voor meer informatie over compressie verwijs ik u naar ons artikel over audio compressie.

Ook hifimerken liften mee op de populariteit van de iPod. Er zijn diverse accessoires verkrijgbaar zoals dockingstations, kabels, hoofdtelefoons, beschermhoesjes enz. Binnenkort zullen wij een grote vergelijkingstest doen met dockingstations van grote hifimerken zoals Denon, Marantz, Arcam en Podspeakers.


EDITORS' CHOICE