ARTIKEL

Dolby TrueHD en DTS-HD met nieuwe generatie AV-receiver Dolby TrueHD, DTS-HD decoders

Voor het transporteren van de ‘raw bitstream’ van de nieuwe generatie ‘codecs’, met uitzondering van DTS-HD High Resolution Audio, is een zogehete ‘High Definition Multimedia Interface’ versie 1.3 uitgang op de speler en een HDMI 1.3 ingang op de AV-receiver vereist. Verder dient te AV-receiver uiteraard uitgerust te zijn met de nieuwe generatie decoders om de ‘bitstream’ te decoderen. HDMI 1.3 is op moment van schrijven gestandaardiseerd en de eerste AV-receivers met een dergelijke aansluiting zijn inmiddels al aangekondigd.

Surroundformaten deel 4

Voor DTS-HD Master Audio en DTS-HD High Resolution Audio geldt geen restrictie voor wat betreft de uitvoer van de ‘raw bitstream’ via de zogehete ‘DTS-HD Advanced Digital Out’. In het geval van Dolby TrueHD en Dolby Digital Plus bestaat de mogelijkheid dat de filmmaatschappij een restrictie op de uitvoer van de digitale ‘bitstream’ legt, hetgeen erop neerkomt dat Dolby TrueHD en Dolby Digital Plus niet als ‘raw bitstream’ via een HDMI 1.3 verbinding naar de AV-receiver getransporteerd kan worden. In dergelijke gevallen zal de High Definition speler voorzien moeten zijn van een Dolby TrueHD decoder welke de ‘surroundtrack’ decodeert en omzet naar een PCM signaal welke via de HDMI 1.3 verbinding naar de AV-receiver wordt getransporteerd.

Surroundformaten deel 4

Voor het transporteren van de ‘raw’ DTS-HD High Resolution Audio ‘bitstream’ kunt u volstaan met een HDMI versie 1.1 of 1.2 aansluiting. De HD-DVD of Blu-ray speler dient in dergelijke gevallen te bezitten over een DTS-HD Digital Out en uw AV-receiver uiteraard over de benodigde DTS-HD High Resolution Audio decoder om de ‘bistream’ te decoderen.


Dolby TrueHD en DTS-HD met huidige generatie AV-receiver via HDMI versies 1.1 en 1.2

Dolby TrueHD, Dolby Digital Plus en DTS-HD Master Audio kunnen door een HD-DVD en Blu-ray speler, wanneer deze uiteraard beschikt over de juiste decoders, omgezet worden naar een niet-gecomprimeerde LPCM meerkanaals signaal met maximaal 8 kanalen. Uw huidige AV-receiver of Home Theater processor dient voorzien te zijn van een HDMI versie 1.1 of 1.2 ingang welke een meerkanaals LPCM signaal accepteert. De aanwezigheid van een dergelijke HDMI 1.1 of 1.2 aansluiting op uw AV-receiver betekend helaas niet automatisch dat deze ook geschikt is voor ontvangst van meerkanaals LPCM audiosignalen.

Surroundformaten deel 4

Momenteel fungeert deze aansluiting bij de meeste AV-receivers slechts als videoswitch en worden audio signalen simpelweg genegeerd over deze ingang. Voordat u besluit om een HD-DVD of Blu-ray speler aan te schaffen met een HDMI 1.1 uitgang en uitgerust met de benodigde Dolby TrueHD en DTS-HD decoders, is navraag bij uw leverancier of fabrikant van de AV-receiver over de acceptatie van audiosignalen via de HDMI aansluiting zeker aan te raden!


Dolby TrueHD, DTS-HD met huidige generatie AV-receiver via meerkanaals analoog

Is uw huidige AV-receiver of Home Theater processor uitgerust met een meerkanaals, analoge ingang dan kunt u deze aansluiting gebruiken om Dolby TrueHD, Dolby Digital Plus en beide versies van DTS-HD in zijn hoogste resolutie weer te geven.

Surroundformaten deel 4

In dergelijke situaties dient een HD-DVD of Blu-ray speler voorzien te zijn van de juiste decoders, een digitaal/analoog converter en uiteraard een meerkanaals, analoge uitgang.


EDITORS' CHOICE