ARTIKEL

Compatibiliteit met Dolby Digital en DTS decoders

Wellicht nog het meest geniale aan beide ‘codecs’ is de ‘backwards’ compatibiliteit welke bewerkstelligd is. Ook al beschikt uw huidige AV-receiver niet over de juiste decoders, toch zult u ook met HD-DVD en Blu-ray kunnen genieten van ‘surround sound’. Wanneer we kijken naar de opbouw van DTS-HD dan zien we dat deze bestaat uit een ‘full bitrate’ DTS kern en een extensie welke bepaalt om welke ‘codec’ het gaat. Elke huidige generatie DTS decoders herkent de kern van het complete pakket, kan deze decoderen terwijl de extensie ongemoeid blijft. De enige voorwaarde binnen dit verhaal is dat de HD-DVD en/of Blu-ray speler dient te beschikken over een S/PDIF uitgang en uw AV-receiver of Home Theater voorversterker over uiteraard een DTS decoder. Ook al behaalt u niet de volledige kwaliteit van het ongecomprimeerde DTS-HD Master Audio geluidsspoor, toch zal ook deze manier van aansluiten al een verbetering brengen ten opzichte van vele DTS tracks op het medium DVD. In plaats van de veelgebruikte DTS op halve ‘bitrate’ krijgt u een ‘full bitrate’ DTS geluidsspoor.

Surroundformaten deel 4

Bij Dolby TrueHD en Dolby Digital Plus ligt het iets gecompliceerder daar er geen Dolby Digital kern aanwezig is welke door de huidige generatie Dolby Digital decoders kan worden gedecodeerd. Wel bevat elke Dolby TrueHD geluidsspoor een 5.1 ‘surroundmix’ als kern welke door de speler omgezet kan worden, middels vooraf een PCM conversie, naar Dolby Digital dat vervolgens via een S/PDIF aansluiting als ‘raw bitstream’ naar de AV-receiver gestuurd kan worden. Een Dolby Digital encoder is dus een vereiste optie welke de HD-DVD of Blu-ray speler dient te bezitten mocht u van deze mogelijkheid gebruik willen maken! Net zoals bij DTS-HD profiteert u ook hier van een verhoogde weergavekwaliteit ten opzichte van het Dolby Digital geluidsspoor zoals deze wordt gebruikt op het medium DVD. De omzetting gebeurt namelijk naar de hoogst haalbare Dolby Digital ‘bitrate’ van 640kbps welke niet op het medium DVD wordt gebruikt.

Klik hier voor een vergrote afbeelding


De diverse aansluitmogelijkheden

Nieuwe ‘codecs’ betekenen ditmaal niet dat uw huidige AV-apparatuur direct verouderd dan wel onbruikbaar is. Om de overgang van standaard definitie DVD naar High Definition soepel te laten verlopen zijn zowel de nieuwe Dolby ‘codecs’ alsook de DTS-HD ‘codecs’ backwards compatible. De huidig veel gebruikte S/PDIF verbinding tussen de speler en de AV-receiver is in technische zin niet geschikt voor de nieuwe generatie ‘codecs’, de bandbreedte is niet breed genoeg om de hoge resolutie ‘bitstream’ te kunnen transporteren. Er zijn een aantal opties waarmee u met uw huidige AV-apparatuur toch kunt genieten van surroundgeluid maar de dagen dat elke speler met elke AV-receiver of Home Theater processor samenwerkte, zijn helaas voorbij. U zult dus bedachtzaam moeten zijn wanneer u een HD-DVD en/of Blu-ray speler gaat aanschaffen voor wat betreft de aansluitmogelijkheden welke u heeft. De verschillende opties zullen hierna uiteen gezet worden.


EDITORS' CHOICE