Het is altijd fijn als dingen simpel werken. Dat geldt ook zeker voor de YAS-101 soundbar. ‘Out-of-the-box’ is de soundbar eenvoudig aan te sluiten aan, in eerste instantie, een Blu-rayspeler. De speler is met een optical kabel verbonden met de YAS-101 voor geluidsdoorgave, een HDMI-kabel sluist het beeld door naar de televisie. Vervolgens de power-knop aan en de inputknop indrukken om de juiste weergave te selecteren. En dan komt er al geluid uit de bar. Met de keuzeknop stereo of surround op de bijgeleverde afstandsbediening kan voor de gewenste weergave gekozen worden. Dat levert bij de keuze ‘surround’ eerst een ietwat teleurstellend resultaat op. Maar dat blijkt niet aan de Yamaha te liggen, maar aan de onjuiste instelling van het Blu-rayschijfje in de speler: die moet natuurlijk ook eerst op surround gezet worden. En verdraait: er verschijnt nu een behoorlijk indrukwekkende sound uit de liggend op de grond voor de tv opgestelde YAS-101.
Dat verwacht je op basis van de afmetingen in eerste instantie niet. De bar meet namelijk een bescheiden 11 bij 89 centimeter met een diepte van 12 centimeter. De YAS-101 combineert twee 2-1/2 conische luidsprekers met een dual-driver (drie inch) subwoofer, aangedreven door een digitale versterker met een totale output van 120 Watt. De twee conische luidsprekers zijn ieder aan het uiteinde van de bar geplaats, wat zorgt voor een aantrekkelijke look. Verder is de bar wat vormgeving aangaat zo simpel en strak mogelijk gelaten. Een lichte buiging in het geheel zorgt voor een subtiele schwung in het design. Je zou het ook kunnen omschrijven als een zwarte bumper met ingebouwde koplampen.
Terug naar het geluid. Laat ik duidelijk zijn: wie echt op zoek is naar volledig surround geluid moet niet aan deze soundbar beginnen. Je moet ‘m met andere soundbars vergelijken. Dan is mijn conclusie dat de YAS-101 verrassend goed presteert. En als aanvulling op het geproduceerde geluid van televisies zelf: een meer dan welkome aanvulling. De YAS-101 zet een mooie krachtig weergave neer. Niet meer dat iele geluid dat de meeste lcd-schermen plegen te produceren, maar een volwassen sound met voldoende body. Bij een ‘actiefilm’ als Der Bader Meinhof Komplex levert dat bij de scenes waar dat wordt gevraagd een behoorlijk knappe en realistische geluidsondersteuning op. Er is behoorlijk wat bas te horen. Wil je nog meer, dan kun je ook nog een subwoofer toevoegen, maar nodig is het niet in dit geval. Het surround-effect blijft wel in de buurt van de televisie hangen, maar geeft je wel het gevoel dat je meer in de film zit.
Bij de scènes met meer dialoog zorgt de YAS-101 voor een goede weergave. Door de op de afstandsbediening aanwezige knop ‘Clear Voice’ in te drukken, zorg je ervoor dat het gesproken woord duidelijker naar voren wordt gehaald. Dat werkt prima en is ook handig bij praatprogramma’s. Ik heb de YAS-101 ook met het geluid van televisie-uitzendingen getest. Dat voor elkaar krijgen viel nog niet mee. Dat komt omdat deze soundbar van Yamaha werkt met of optical in, of coaxiale ingang. Mijn plasma-televisie beschikt niet over een digitale uitgang, slechts over analoog uit, en analoog in is wat ontbreekt bij de YAS-101. Jammer, dat lijkt me een gemiste kans, want zo is het ook niet mogelijk om andere apparatuur aan te sluiten. Bijvoorbeeld een iPod via een analoge verbinding. Een HDMI-verbinding ontbreekt overigens ook.
Het is de hele maand Beeldmaand op HiFi.nl! Je vindt de items dagelijks op de voorpagina, op onze Beeld Special, en via de tag Meimaand Beeldmaand.