HI-VISIT

DBS

Max Delissen | 05 augustus 2011 | Fotografie Max Delissen

We bekijken nog een paar bijzondere producten van AudioQuest. De duurste series van zowel interlinks, luidsprekerkabels als de nieuwe USB- en netwerkkabels (daarover straks meer) zijn voorzien van een klein kunststof kastje waarin een batterij zit die er voor zorgt dat de moleculen in de isolatie van de geleiders op elektrostatische wijze gericht worden. Op deze manier wordt verstoring van het kostbare signaal in de geleider voorkomen. Deze vinding heet DBS (Dielectric Bias-System), en zorgt voor een duidelijk hoorbare verbetering van de signaaloverdracht. De nieuwste serie gebruikt daar een spanning van 72 volt voor, omdat bij luisterproeven (daar zijn ze weer) bleek dat hier nog betere resultaten mee konden worden behaald dan met de 48 volt van de oudere serie.


Foto: AudioQuest

De werking van de DBS technologie is eigenlijk heel simpel, maar toch lastig uit te leggen zonder in technische terminologie te vervallen. Ik kreeg van Richard echter een uitstekende white-paper van AudioQuest toegestuurd, dus ik durf wel een poging te wagen: de signaaldragende delen van een kabel staan energie af aan de isolatie, die deze energie met enige tijdvertraging (uit fase dus) weer terugbrengt in het signaal. Dat werkt bij elke frequentie en amplitude verschillend, en het gevolg is dus een bepaald aandeel vervorming in het signaal. Langdurig inspelen van een kabel vermindert dit effect doordat de moleculen in de isolatie zich langzaam maar zeker richten onder invloed van de stroom die door de geleiders loopt. Dat verklaart waarom kabels hoorbaar beter gaan klinken als ze een tijdje gebruikt worden, maar de isolatie raakt nooit voldoende ‘geladen’ om alle vervorming tegen te gaan, en als de kabel een tijdje niet wordt gebruikt raakt het effect van het inspelen verloren.

De DBS technologie gebruikt een spanning die veel hoger is dan een muzieksignaal ooit zal kunnen leveren, en ‘richt’ de isolatie daarom volledig. Daarom vindt er dus ook geen opname en afgifte van energie door de isolatie meer plaats, met een extreem zuiver signaal tot gevolg. De kabel is als het ware al ingespeeld op het moment dat hij de fabriek verlaat, en blijft dat zelfs als de kabel niet wordt gebruikt. De batterij die de spanning van 72 volt afgeeft gaat trouwens jaren mee; er loopt immers geen stroom door het DBS circuit. De batterij kan getest worden door een knopje op de DBS-module in te drukken: brandt het lampje, dan is hij nog goed.

De allernieuwste ontwikkelingen

Maar pas echt trots zijn ze bij AudioQuest op hun nieuwste ontwikkeling. Met de toenemende integratie van de computer in de audioset stijgt ook op dat gebied de behoefte aan goede kabels. Daarom ontwikkelde AudioQuest een serie USB en FireWire kabels die stuk voor stuk superieur zijn aan standaard kabels, maar ook aan elkaar naarmate de prijs stijgt. Het instapmodel van de serie is de groene Forest van 29 euro voor 75 centimeter. De Cinnamon (rood van kleur) kost voor dezelfde lengte 49 euro. De drie modellen daarboven (de Carbon, Coffee en Diamond) zijn - in tegenstelling tot de goedkopere uit de serie - niet voorzien van vergulde maar verzilverde pluggen.

“Dat lijkt raar,” zegt Richard “maar dat is het niet. We zijn er al lang geleden achter gekomen dat het goudlaagje op de pluggen minder gunstig is voor de geleiding, en dus voor de kwaliteit van de signaaloverdracht.” Op zich is dat ook bij mij geen onbekend gegeven, ik hoor er al jaren discussies over die echt hout snijden. Maar AudioQuest is volgens mij een van de weinige fabrikanten die het heeft gedurfd om, tegen de publieke opinie in, de betere keuze te maken en daar volkomen eerlijk over te zijn.


Als ik vraag waarom juist de goedkopere series dan nog wel vergulde pluggen hebben trekt Richard een beetje een verontschuldigend gezicht. “Tsja, dat is toch een beetje een kwestie van marketing. Het kost ongelooflijk weinig om het goudlaagje er op aan te brengen, dus alleen al om die reden hoeven we het niet te laten. Maar onderzoek heeft uitgewezen dat de doelgroep voor deze prijsklasse hun oordeel over de kabel voor een deel laat afhangen van de aanwezigheid van die vergulde pluggen. Dan is het onverstandig om als enige tegen de stoom in te gaan roeien. In de hogere prijsklasse is het anders, en past de uitleg over de verzilverde pluggen juist weer veel beter in het hoe-en-waarom verhaal van de kabel.”

In de werkplaats zie ik ook netwerk-kabels liggen die duidelijk in deze nieuwe serie thuishoren. “Ja, die zijn er sinds kort ook.” Zegt Richard. “Als je een streaming systeem in je huis installeert krijg je onherroepelijk met netwerkkabels te maken. Wifi is leuk voor draadloos internetten, maar voor audio en video is een bedraad systeem echt beter. En je wil niet weten hoeveel verschil het maakt of je je NAS via een standaard UTP kabel aansluit of met eentje van ons.”


EDITORS' CHOICE