HI-VISIT

De open houding van AudioQuest

Max Delissen | 05 augustus 2011 | Fotografie Max Delissen

Ik heb Bill Low twee keer ontmoet, en ik heb me steeds verbaasd en verheugd over de volledig open houding die hij er op nahoudt ten opzichte van zijn producten. Niks geen geheimzinnig gedoe rond de opbouw van zijn kabels en het materiaalgebruik, gooi er voor een dubbeltje vragen in en je krijgt voor een kwartje antwoord. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er op internet diverse officiĂ«le AudioQuest publicaties te vinden zijn waarin op toegankelijke wijze wordt ingegaan op de diverse technische aspecten van audiobekabeling. De eindgebruiker mag precies weten wat hij in huis haalt. Ook de mannen die ik in Roosendaal ontmoet hebben die instelling, en ze vertellen dan ook met aanstekelijk enthousiasme over ‘hun’ merk.

Als ik een kijkje mag nemen in het grote magazijn (wat zou ik daar graag eens met een winkelwagentje langs de schappen lopen!) vertelt Richard Brans wat meer over de distributie. “We leveren aan Europa, maar ook aan een paar landen in het Midden-Oosten en Afrika. Er zijn zo’n dertig bestemmingen waar we dagelijks zendingen naar verschepen. AudioQuest levert alle denkbare kabeloplossingen. De meesten daarvan zelfs uit voorraad, en dan heb je een flink volume aan magazijnruimte nodig. Natuurlijk is er meer leverbaar dan we hier hebben liggen, maar we beheren de voorraad op basis van bestelhistorie. En als er onverhoopt een aanvraag komt voor iets dat we niet hebben dan kunnen we het vaak ter plekke fabriceren.”

We zijn inmiddels aangekomen in de assemblage-werkplaats, waar twee mensen allerlei kabels confectioneren. Richard vervolgt: “Hier maken we vooral luidsprekerkabels in lengtes die niet standaard zijn, of waarvoor de klant bijzondere wensen heeft ten aanzien van de pluggen. Maar ook van de standaard afwijkende interlinks of netkabels maken we hier op specificatie. AudioQuest stelt iedere serieuze klant in staat om duurdere kabels eerst te proberen, en daarbij maakt het niet uit of we ze op een afwijkende lengte moeten assembleren. Voldoet het niet aan de verwachtingen van de klant dan nemen we ze gewoon terug. Die service willen we gewoon geven, hoewel we daar volkomen uniek in zijn.”



Ik vat een en ander even voor mezelf samen: een compleet doordacht kabelaanbod in elke prijsklasse, snelle levering, eigen assemblage, uitproberen zonder koopverplichting...het service-level van AudioQuest is inderdaad erg hoog. “Het kwaliteitsniveau is ook iets waar we voortdurend mee bezig zijn,” vervolgt mijn gastheer, “bijvoorbeeld de kleur van de gebreide textielen mantel van onze kabels. Daarvan kregen we steeds vaker de feedback dat hij weliswaar erg handig in gebruik en zeer duurzaam was, maar dat de gebruikte kleuren van sommige types wel wat minder opzichtig zouden mogen zijn. En omdat klanttevredenheid de basis is van het AudioQuest succes passen we dat dan aan.”

De AudioQuest Sound

Ik vraag aan Richard of er een distinctieve AudioQuest sound is, een soort klankmatige handtekening waaraan de producten van het merk te herkennen zijn. Zijn antwoord is, in het licht van alles wat ik tot nu toe zag en hoorde, weinig verrassend: “Een eigen klank niet zozeer, bij AudioQuest gaan we juist uit van een omgekeerd uitgangspunt. Onze kabels moeten het signaal zoveel mogelijk intact laten en er zo min mogelijk eigen karakter aan geven. Je zou dus in feite kunnen zeggen dat onze kabels erg neutraal klinken, en dat je naarmate de prijs stijgt een product koopt dat dichter bij dat ideaal komt. Je installatie echt klankmatig ‘tunen’ met AudioQuest kabels is dus geen erg kansrijke onderneming.”

“Bill Low werkt nog steeds volgens dezelfde uitgangspunten. Je kunt een kabel niet op zuiver theoretische wijze ontwikkelen, je moet luisteren, luisteren en nog eens luisteren. Daar heeft hij zelfs een artikel over gepubliceerd (dat hier te lezen is - Red.). Zijn technische kennis is door de jaren heen natuurlijk enorm gegroeid, maar nog steeds keurt hij elke kabel persoonlijk voor het model in productie gaat. Daarom is er wel een duidelijke eenheid in prestatie, zijn er geen opvallende uitschieters in negatieve zin. Misschien zou je dat dan de AudioQuest sound kunnen noemen...”






EDITORS' CHOICE