(Gesponsord artikel)



Aanbod van muziek

Henk Boot en Marja Vandeloo | 21 januari 2010

Naast de rol die Raf heeft gespeeld (en nog speelt) met het aanbod van muziek DVD’s is de winkel ook trendsetter op het gebied van SACD en nu vooral Blu-ray. De voorraad en keuze is  enorm en de algemeen directeur is er terecht trots op. Via muziek horen en ontdekken zoals dat kan gebeuren in de platenbakken in de winkel komen we op audio shows, vaak ook een goede gelegenheid om nieuwe muziek  te ontdekken.

Raf heeft een traditie in het geven van shows en presentaties in de eigen winkel. Er wordt dan een bepaald merk of een speciale set in het zonnetje gezet. Hiervoor wordt de ruime winkel toch wat verbouwd om genoeg plaats aan de presentaties en de bezoekers te kunnen bieden. Zo was Raf onlangs de gastheer voor een 2 Meter Sessie van Jan Douwe Kroeske in samenwerking met Dynaudio. Ton bezocht de CES toen die nog in de maand  mei in Chicago plaatsvond regelmatig. Nu de CES begin januari precies in de uitverkoop periode valt kan dat niet meer. Daarom gaat hij nog wel naar de High End show in München en is tevens enthousiast over de Bristol show in Engeland. Uiteraard ontbreekt ook de vaderlandse VAD niet op het lijstje.

In veertig jaar is er dus veel en toch ook weer weinig gebeurd. Economische omstandigheden wisselen, muzikale voorkeuren passen zich aan en media evolueren. Telkens heeft Raf zich aangepast op het juiste moment en op een eigen manier. Een verandering in de economie laat een verandering van consumenten gedrag zien. Raf past zich aan door juist nu ook de duurdere merken voor het voetlicht te halen en dat blijkt succesvol. In het bovenste segment groeit de vraag en het zijn vaak ook nieuwe klanten die daarvoor naar de Rijnstraat komen. Dat brengt ons op de nieuwe media.

De trend van fysieke muziekdragers naar downloads wordt ook weer op een typische Raf manier gevolgd of beter gezegd mede gezet. In de visie van Raf is streaming audio wel leuk, maar de kwaliteit moet voorop staan en het computer nerd gehalte niet. Raf richt daarom op dit moment een ruim deel van de winkel in als een huis. Een woonkamer met tafel, een keuken en een slaapkamer staan in de steigers om binnenkort als toonzaal te dienen voor het nieuwe luisteren. Dit nieuwe luisteren wordt aangeboden als project. Raf kan een heel huis voorzien van geluid met al dan niet ingebouwde luidsprekers, beeldschermen en bijbehorende apparatuur. Sonos, Crestron en Meridian Sooloos zijn maar een paar van de mogelijke leveranciers waaruit gekozen kan worden. Voor de meer zakelijke markt zoals voor bedrijven en horeca heeft Raf een heel aparte afdeling opgezet, Business en Projecten, met een eigen pand aan de Kuiperbergweg in Amsterdam.


EDITORS' CHOICE