Het is het jaar waarin de Nederlandse groep Zen een hit had met Hair, de Beatles The ballad of John and Yoko uitbrengen, Fleedwood Mac’s Oh well (part 1) overal uit radio’s schalt en de Cats met Marianne of Why Zager and Evans’s toekomstvoorspelling In the year 2525 relativeren. Het is 1969 als Amnon Rafalowicz zijn droom verwezenlijkt en een eigen winkel opent met een assortiment aan betere geluidsapparatuur. Een andere naam dan Raf, de typisch Amsterdamse manier om een lange naam lekker in de mond te hebben is er eigenlijk niet, dus de winkel heet gewoon Raf. De handelsgeest van “Raf” Rafalowicz zorgt er al snel voor dat hij de zaak niet meer alleen met zijn vriend Karel Daniels kan drijven en in december van het startjaar komt Ton Smeets dus als tweede werknemer in dienst.
Nu in het jubileum jaar van de Raf winkels is Ton Smeets nog steeds aanwezig en wel in de functie van algemeen directeur. We hebben een afspraak met de man die de dagelijkse leiding heeft in het hoofdfiliaal aan de Amsterdamse Rijnstraat. Parkeren voor de deur en naar binnen in het pand dat het grootste gedeelte van het blok Rijnstraat inneemt. “Nee, voor Ton moeten jullie boven in het kantoor zijn” legt een vriendelijke medewerker in de winkel uit. Na de aanwijzingen te hebben gevolgd staan we voor de beveiligde deur van de bovenverdieping. Een volgende vriendelijke medewerker laat ons binnen en meldt onze komst aan onze gastheer.
Een charmante man met een vrolijk gezicht komt ons even later tegemoet en nodigt uit om hem te volgen naar zijn kantoor omdat het daar gezelliger is. En dat is het inderdaad. Crème wit bureau met onvermijdelijk beeldscherm, comfortabele stoelen voor gasten en enkel een Tivoli radio als audio uiting. Achter Ton, als hij heeft plaatsgenomen, hebben we uitzicht op de balkons van de achterliggende straat en besneeuwde daken van schuurtjes.
Met veertig dienstjaren op zijn conto vragen we Ton naar het verschil tussen de begintijd en nu. En opvallend genoeg is dat verschil de laatste tijd juist weer verkleind. Raf is meer terug naar de basis gegaan. In de loop der jaren is door verschillende omstandigheden het aantal winkels dat tot de Raf keten ging behoren weer teruggebracht. De meest recente aanpassing is de overname van de Raf vestiging in Kampen - inclusief al het personeel - door Hobo Hifi. Deze stap verlicht de druk op de logistiek. Het heen en weer brengen van apparatuur is niet alleen kostbaar en tijdrovend, het vergt ook extra voorraden op de diverse lokaties. Het sluiten van de vestiging in Utrecht, het oude Staffhorst, is ingegeven door het feit dat de gemeente Utrecht het hele gebied rond Vredenburg in een meerjarenplan onder handen neemt met als gevolg een heel slechte bereikbaarheid. Toen de gemeente Utrecht dan ook met een verzoek kwam om het pand te willen kopen was dat aanbod welkom.