REVIEWAudio Pro

Plug and Play


René Smit | 25 november 2011 | Audio Pro

Na deze eerste ervaringen wordt het tijd om het systeem te gaan gebruiken waarvoor het redelijker wijs bedoeld is. Hiervoor verhuisd de TX-100 dongle naar de huiskamer waar mijn PC geplaatst is. Wederom wordt de bewering "plug and play" waargemaakt. Na het plaatsen van de dongle in een USB poort en het aanklikken van "USB Headset" als geluidsweergever maakt het systeem direct verbinding. De muziek die ik op de PC geselecteerd heb om af te spelen klinkt al uit de luidsprekers wanneer ik 10 seconden later de zolderruimte betreedt.

De muziek wordt weergegeven zonder tikken, glitches of andere haperingen. Slechts wanneer er iemand recht voor de zender gaat staan zijn er wat hikjes te horen. De afstand, een meter of acht, in combinatie met twee dikke betonnen vloeren is blijkbaar de grens van het systeem. Voor het ontdekken van nieuwe muziek is Spotify een uitstekende provider. Ik maak beneden op de PC een playlist aan en kan in alle rust op de zolderkamer de muziek beluisteren. Voor een toepassing als deze is de geluidskwaliteit van Spotify ruim voldoende maar de Audio Pro LV.2 speakers laten wel duidelijk verschil horen met bestanden van betere kwaliteit. Het klinkt allemaal wat plat en geknepen, weg is het transparante hoog wat te horen was bij CD weergave via de Discman. Ook gaan stemmen wat neuziger klinken en krijgen ze minder karakter.

De op de harde schijf van de computer geripte CD’s in het Apple Lossless formaat klinken een stuk beter. Bij het beluisteren van Rolling In The Deep van Adele’s album 21 kent de muziek een zeer volwassen laagfundament. De Audio Pro LV.2 speakers laten gemakkelijk horen waarom een actieve speaker in de basis beter klinkt dan een passieve. Versterker(s) en unit(s) zijn optimaal op elkaar aangepast en bovendien past Audio Pro ook nog DSP toe dat, mits goed gedaan, prima resultaat kan geven.History van Michael Jackson bevat een verzameling met louter hits. Don’t Stop‘Till You Get Enough is een heerlijke up tempo track met een snerpende en schetterende blazerssectie. Ook nu weten de LV2 speakers te overtuigen. Ritmisch is het prima in orde, de weergave van het hoog is lekker open en de blazers hebben redelijk wat bite. De baslijn in het intro is krachtig en lijkt uit een grotere luidspreker te komen dan er in werkelijkheid staat te spelen. Prima prestaties zeker wanneer je de prijs van speakers in ogenschouw neemt.

Voor het echt subtiele werk kies ik Eva Cassidy’s verzamelalbum Fields Of Gold. Hierop staan een aantal tracks, die mij altijd weten te raken. Eva’s stem zit zo vol emotie en is zo breekbaar en tegelijkertijd krachtig, een welhaast unieke combinatie. Het nummer Songbird, oorspronkelijk van Fleetwood Mac, weet ze op onnavolgbare wijze te vertolken. De Audio Pro speakers weten haar stem mooi los in de ruimte te plaatsen maar laten wat puntjes liggen in het middengebied. Haar stem heeft een wat minder uitgesproken karakter. Nu moet ik daar bij aantekenen dat het natuurlijk niet eerlijk is de LV.2 te vergelijken met andere speakers uit de 750, - Euro klasse. Audio Pro levert voor dit geld namelijk ook de (ingebouwde) versterkers, dongle en afstandsbediening mee. Bovendien heb je geen luidsprekerkabels meer nodig. Het is in dit licht bezien veel eerlijker de LV.2 te vergelijken met speakers uit een lagere prijsklasse. Dat zorgt er voor dat de prestaties in absolute zin niet verbeteren maar wel ten opzichte van de concurrentie. Slechts weinig "budget" speakers van dit formaat zullen een zo strak en volwassen laag weten weer te geven.

Met wat moeite lukt het om de TX100 dongle op de pre-out van mijn vM CA350 voorversterker aan te sluiten. Hiervoor is naast de meegeleverde audiokabel nog een interlink nodig. Zoals eerder aangegeven is de audiokabel uitgevoerd met female in plaats van male connectoren en past dus niet rechtstreeks op de pre-out cinch bussen. Hoewel het systeem ook nu prima functioneert, levert het geen verbetering in de geluidskwaliteit op ten opzichte van het afspelen van Apple Lossless bestanden via de PC. Wel ben je met deze manier van aansluiten flexibeler aangezien het geluid van alle op de voorversterker aangesloten bronnen nu te streamen is.

EDITORS' CHOICE