REVIEWAudio Pro

Aansluiten


René Smit | 25 november 2011 | Audio Pro

In de praktijk blijkt het aansluiten van de set luidsprekers net zo eenvoudig te zijn als de handleiding aangeeft. De speakers worden met de meegeleverde voedingen aan het lichtnet gekoppeld. Verder is het een kwestie van de dongle/zender in een vrije USB poort van een computer steken en in de computer aangeven dat het geluid standaard via "USB Headset" afgespeeld moet worden. Daarna wordt automatisch contact gemaakt tussen de zender en de in de speakers ingebouwde ontvanger(s). Zodra er verbinding is veranderd de kleur van de LED op het front van de luidspreker van rood in blauw. Naast de LV.2 luidsprekers had de importeur ook nog een WF100 zend- en ontvangstset meegeleverd. Deze set beschikt over de nodige kabels, verloopstekkers en een netvoeding om de speakers ook te kunnen combineren met een andersoortige bron. Dat kan ieder willekeurig apparaat zijn met een 3,5mm hoofdtelefoonaansluiting of line-out.

Gek genoeg zijn de meegeleverde audiokabels uitgevoerd met female cinch pluggen, male zou logischer zijn aangezien de meeste line out uitgangen ook female zijn. Het houdt in dat er nog een extra interlink tussen moet om de TX-100 dongle op mijn vM CA350 voorversterker aan te sluiten. Verder werden als bronnen een iPod Touch en "ouderwetse" Sony Discman ingezet. De luidsprekers zijn geplaatst op Sound Organisation stands op de zolderetage. Een ruimte van circa drie bij vier meter met een nokhoogte van bijna vier meter. De computer staat op de begane grond zodat het signaal tussen zender en ontvanger gehinderd worden twee betonvloeren. Audio Pro geeft in de specificaties een bereik van circa twintig meter op wanneer de zender en ontvanger in verschillende ruimtes worden gebruikt. In dezelfde ruimte of op een open vlakte ligt het bereik tussen vijftig en honderd meter.

De praktijk

Ik begin eenvoudig door alle apparatuur in één ruimte te plaatsen. Via de hoofdtelefoonuitgang van een Sony Discman wordt verbinding gemaakt met de TX-100 dongle. Die krijgt zijn voeding via de meegeleverde netstekker met USB aansluiting. Direct nadat ik de play toets van de Discman heb ingedrukt veranderen de rode led’s in de luidsprekers in de kleur blauw en klinkt de muziek door de ruimte. Niets instellen, synchroniseren of wat dan ook, gewoon muziek luisteren. Met de meegeleverde afstandsbediening, die overigens zo klein is dat kwijtraken een gerede optie is, is het volume exact regelbaar. De speakers hebben totaal geen moeite om de ruimte te vullen met muziek. Gelukkig heeft Audio Pro er voor gekozen de basreflexpoort aan de voorzijde te realiseren waardoor de speakers relatief dicht bij een achterwand geplaatst kunnen worden. Hoewel de Discman niet als een high-end bron aangemerkt mag worden is de muziek toch zeer te genieten. Luisterend naar het compilatie album MTV Unplugged met daarop tracks van verschillende artiesten laat horen dat de LV2 een echte monitor luidspreker is.

Barefoot gezongen door K.D. Lang wordt mooi drie dimensionaal in de ruimte geplaatst zonder dat het geluid aan de speakers blijft kleven. Dat de Audio Pro speakers dit zouden kunnen was te verwachten, echter wat ik niet verwachtte was de genereuze basweergave. Deze bijzonder kleine luidspreker zet een zeer volwassen en strak laag neer. De vleugel die in het nummer een prominente rol vervult wordt realistisch in de ruimte geplaatst. Bij het opvoeren van het volume laten de luidsprekers duidelijk merken wanneer de grens bereikt is, het hoog wordt dan scherp en schel. De laagweergave blijft wel strak en redelijk gedefinieerd. Mocht u toch een keer te enthousiast met de volumeknop in de weer gaan weet dan dat de speakers zowel thermisch als tegen kortsluiting beveiligd zijn. Een geruststellende gedachte zeker gezien het feit dat je nergens af kunt lezen hoe ver de volumeregelaar open staat.

EDITORS' CHOICE