De heer gevonden

Gevonden in de vorm van de zanger van de Nits. Een wonderlijk mooie cd van Nederlandse bodem, die vaak de kast uitkomt. Eigenlijk zeer geschikt voor recensiewerk. Veel details, heldere opname, veel stemmen, diepe bas, instrumenten staan goed geplaatst. De man in kwestie, die de solopartijen zingt, is een echte man. Geen slap aftreksel met een stem die een octaaf te hoog is. Opnieuw een verstaanbaarheid waar menig concurrent een puntje aan kan zuigen. De eerder genoemde plaatsing komt met de Nits nog meer tot zijn recht. Beslist één van de sterke kanten van de Radius vloerstaander. Zelfs de hoogte-afbeelding is er. Terwijl het stereobeeld tot buiten de speakers blijft doorlopen.

Als ik een cd wissel en tussen de luidsprekers sta, dan nog hoor ik diepte in het stereobeeld. Ik garandeer u, dat film kijken daarmee een belevenis gaat worden. Immers, u wilt dat uw oren dezelfde afstanden registreren als uw ogen op het beeld zien. Juist dan is losheid en plaatsing van importantie. Wat me wel opvalt, is wederom de basweergave die eentonig kan zijn, afhankelijk van de frequentie. Een versterker met een strakke dempingfactor is aan te raden. Liever transistor dan buizen. Zeker in een populaire prijsklasse. Een triodeversterker is sowieso te klein om deze set aan te sturen. Neem gerust een flinke surroundversterker/receiver van Roksan, Marantz, Denon, Primare, vult u maar in naar eigen keuze en budget.

Monitor Audio Radius High Definition

Michael Bublé op een rustig moment. Hij And Mrs. Jones hebben iets samen zingt hij. Een warme, omhullende stem, die via een set Radius speakers menig vrouwenhart zal veroveren. Hoeveel vrouwen zouden tijdens het draaien van de cd graag een Mrs. Jones zijn, denk ik wel eens. Het avontuur met de vloerstaande Radius ga ik met Michael afsluiten ten gunste van de Radius monitors op hun hoge poten. Interessant om te horen hoeveel de inhoud van een kast scheelt. Was Bublé daarnet heel overtuigend, nu is zijn stem een stuk minder sexy en hartverwarmend. De presentatie is kleiner, kaler, minder “echt”. Ik moet erg wennen aan het geluid en zou liefst terugkeren naar de zuilen. Verkeerde volgorde? Wie weet, van beter naar minder is vaak een grotere stap dan andersom. Dus hebben de twee mini’s, elk met een woofer minder in de kast, een dubbel zware opgave. Kwestie van wennen aan het geluid?


EDITORS' CHOICE