In de grote set hangt de PC-1 aan een H.A.T. lijnversterker met een mooie Crystal Cable Reference interconnect. Omdat ik gewoon ben links-rechts controle uit te voeren met een cd of plaat van Oscar Peterson grijp ik naar We Get Requests, laat die lekker draaien. Geheel overeenkomstig de wens van Electrocompaniet mag de cd-speler eerst twee uur opwarmen, tegen de wens is de PC-1 met cinch aangesloten en niet gebalanceerd. Wat me opvalt is eenzelfde soort weergave als in de kleine set. Alles is er. Details, ritme, jammer genoeg via cinch een vrij plat stereobeeld, dat zich wel netjes laat uitspreiden. Jacky Terrasson met haar sprankelende Rendezvous is mooi, zeker, zou wat meer de aandacht op mogen eisen. De PC-1 combineert veel eigenschappen waar andere spelers mee opvallen. Zoals het grootse van de Esound, het subtiele van een PrimaLuna, de directheid van een Lua. Aan de andere kant is de PC-1 nergens een echte uitschieter in. Zeker, het is een prettige speler met veel kwaliteit. Zo is ondanks de upsampling het laag op Terrasson strak en diep. Spelers met upsampling missen heel vaak directheid en pit, die in ouderwetse 16 bit/44,1 kHz speler met een mooie dac wel permanent aanwezig is. Er is duidelijk geprobeerd de PC-1 binnen zijn prijsklasse tot een volmaakte machine te maken. Met de bijbehorende PI-2 versterker presteert de PC-1 goed, buiten de Electrocompaniet keten zijn er meer kandidaten en speelt smaak en voorkeur een rol. Binnen een gebalanceerde Electrocompaniet keten zou ik de PC-1 en de PI-2 met plezier binnenhalen. Waarbij nog eens opgemerkt dat de PI-2 versterker ook met een andere bron meer dan goed uit de verf komt.
Techniek
Na het openen van de PI-2 versterker zijn er een paar zaken die direct de aandacht trekken. Ten eerste is dat de 40.000 uF buffering in de voeding per kanaal. 80.000 uF in totaal, zonder nog wat kleinere buffers mee te tellen. Dat gegeven gecombineerd met een forse 400 VA ringkerntrafo zorgt voor een enorme reservevooraard energie als het geluidsignaal daar om vraagt. Per kanaal zijn vier driver en vier power transistoren in gebruik. Gezamenlijk gemonteerd op een bescheiden koellichamen. Achter de torren het bekende Zobel netwerkje om de versterker stabiel te houden, dat uitkomt in stevige maar eenvoudige banaan terminals. Zowel de gebalanceerde ingangen als de cinch ingangen, twee maal twee, worden geactiveerd via relaisschakelingen. De printplaat zit vol met onderdelen, waarvan vele met SMT techniek zijn gemonteerd (SMT, of zoals u wilt SMD, is een productiemethode om miniatuur elektronische componenten op een printplaat “te lijmen”).
De hoeveelheid onderdelen is mede nodig vanwege de geheel gebalanceerde opzet van de versterker, voor de rest komt de besturing om de hoek kijken. Van binnenuit is goed te zien dat de frontplaat dun is. Tegen de huidige mode van centimeter dikke fronten in. De kast is niettemin stevig en degelijk. Electrocompaniet kan met een dunner front en toepassing van SMT geld besparen. Ook de plexiglas fronten uit de Classic Line zijn vele malen kostbaarder in productie. Het front aan de buitenzijde oogt perfect. Stijlvol en eenvoudig. Links een enkele druktoets om de versterker van stand-by (verbruik >1 Watt) naar bedrijf (ca. 50 Watt idle) te schakelen. Rechts vier druktoetsen in een ruit geplaatst voor bronkeuze en volumeregeling. Het volume regelt erg prettig en nauwkeurig vanwege de vele stappen die de elektronica toestaat. In het midden van de versterker een blauwe display voor het aanduiden van de bron en de volume stand. De PC-1 cd-speler ziet er exact zo uit als de versterker. Knoppen op dezelfde plaats, net als de display. De display heeft zelfs een exact gelijke kleur en intensiteit als die van de versterker. Een wonder in audio design! Optisch heel erg fraai.
Een paar technische gegevens van de PI-2 op een rij:
- Ingangimpedantie 47 kOhm
- Uitgangimpedantie 0,03 Ohm
- Frequentiebereik 1 Hz tot 100 kHz binnen -3 dB
- Vermogen in 8 Ohm 2 x 100 Watt, oplopend tot 2 x 220 Watt in 2 Ohm
- Afmetingen 42 x 34 x 7,7 cm en een eigen gewicht van 10 kilo
De PC-1 cd-speler is inwendig een geheel ander verhaal. Een kleine schakelende voeding zit achter de netentree en is door Electrocompaniet ingekocht van derden. Dat geldt mijns inziens ook voor de besturingprint van het Asatech loopwerk. Het loopwerk is op rubber verend opgehangen via een stevige metalen constructie. Alleen de digitaal/analoog en analoge audio schakeling, gecombineerd op één enkele printplaat, is van Electrocompaniet zelf. Op die laatste print vinden we een Cirrus Logic CS4398 D/A converter. Dicht daarbij is de klok gemonteerd. Opnieuw veel SMT componenten en minuscule IC’s.
Ook van de PC-1 een aantal kerngegevens op een rij:
- Uitgangimpedantie is 100 Ohm, een mooie lage waarde die lange kabels toelaat.
- Het signaalniveau is via XLR 4,5 Volt, via Cinch 2,25 Volt
- Digitaal/analoog conversie na upsampling tot 24 bit, 192 kHz
- Afspeelbaar formaten zijn: CD-R, CD-RW, MP3-CD, CD, MP3-DVD en WMA-CD
- Uitgangen: XLR en cinch, S/PDIF via cinch.
- De speler is exact zo groot als de versterker en weegt nog geen 4 kilo
- Het stroomverbruik is in stand-by >1 Watt en in bedrijf een paar Watt
Over de cd-speler wil ik nog wel een paar dingen kwijt. Ten eerste is de bediening erg traag. Zowel via de meegeleverde afstandbediening als via de toetsen op het voorpaneel. De stop/eject toets is gecombineerd, dat betekent dat voor het openen van de lade de toets seconden lang ingedrukt moet worden. Wisselen van track gaat ook langzaam. Alsof de speler over alles diep moet nadenken. Een blik in de kast van de PC-1 laat veel open ruimte zien. Op zich zegt een haast lege kast lang niet alles, maar ik begrijp na het openen van de behuizingen aan het eind van de recensie periode, beter waarom ik versterker hooglijk waardeer, tegelijk de cd-speler buiten een Electrocompaniet set niet zo snel zie staan spelen. Ik vermoed dat de toegepaste schakelende voeding zijn invloed heeft op de audio resultaten van de PC-1. Electrocompaniet is hiermede een beetje doorgeschoten in besparing. Vreemd, want de voeding van de versterker is juist groot en zwaar gedimensioneerd. Ik verwacht dat de PC-1 met een conventionele voeding een opkikker krijgt in “drive, overtuiging en energie”.