De zelfverzekerde weergave van deze Amerikaans-Engelse platenspeler was boeiend om naar te luisteren. Er werd besloten om de Sota/Helius combo nog een drive-uitdaging te geven, in de vorm van de track I Don`t Want To Know van de Fleetwood Mac LP Rumours (Original Master persing). Tijdens de intro kwamen de gitaar en bas met een rijke tonaliteit naar voren waarbij de bas expressief brommend en goed gearticuleerd klonk. De harde drumklap van Mick Fleetwood kwam als een stevige stomp over, gevolgd door een flinke luchtstoot. De samenzang kwam goed gedifferentieerd over waardoor Christine McVie duidelijk te onderscheiden was en geheel vrij werd afgebeeld van Stevie Nicks. De handklappen werden met overtuigende, organisch klinkende smakken gepresenteerd (geen verwaaide kletsen dus).
Er was totaal geen sprake van hardheid of dichtloop en alweer werden we door de tonale natuurlijkheid en de vanzelfsprekende flow van de weergave herinnerd aan de oude Pink Triangle. In feite is dat meteen een compliment aan de Aurora want deze weergave kwam mede dankzij de Helius toonarm tot stand. Electronische motoraansturingen kunnen de prestaties van platenspelerloopwerken beduidend verhogen dus werd de Heed Orbit 2 platenspelervoeding aangesloten, waarna deze track nogmaals werd beluisterd. De harde drumklap kwam impulsiever en feller over (het deed ondergetekende zelfs even opschrikken). De kickdrum won aan soliditeit en het geheel werd met een ruimer stereobeeld gepresenteerd. Van groter belang was het feit dat de muziek nog spannender werd om naar te luisteren. Gezien de Orbit een goede partner bleek te zijn voor de Satellite bleef hij voor de rest van de recensieperiode aangesloten.
Van de Kristin Hersch LP Hips And Makers (4AD) werd de mooie track Your Ghost afgetast. De nagalm achter haar stem (en de gitaar) kwam zeer goed uit de verf, met veel lucht en een lang hoorbare uitsterving. Het dromerige cello-spel kwam op bescheiden wijze naar voren, met een goede uitlichting van de strijkbewegingen. De grote trom op de achtergrond werd ook daadwerkelijk ver naar achteren afgebeeld en kwam met een zachte maar dusdanig diepe dreun naar voren dat er een brede grijns op het gezicht van schrijver dezes ontstond. Ook de harmoniëring van de samenzang van Miss Hersch en Michael Stipe kwam erg goed tot uiting. Er was sprake van een sterke muzikale communicatie waardoor er gedeeltelijk met ingehouden adem werd geluisterd. Er welde zelfs even een koude rilling op, wat met het oor op de spookachtige sfeer van dit lied wel zo toepasselijk was.
Gezien de Sota/Helius combo al verschillende malen had laten weten dat het voor een diepgravend fundament kon zorgen, werd de track Digging In The Dirt van Peter Gabriel`s LP US beluisterd. Deze muziek bevat intertonale maataccenten die niet bij alle platenspelers goed uit de verf komen maar door de Sota/Heed/Helius/Ortofon platenspeler moeiteloos werden uitgelicht. De weergave van de diepe basstoten was zowel tonaal als wat betreft grip van hoog niveau. Er was geen spoortje stress te horen in de mengelmoes van percussieve geluiden, Peter Gabriel`s zeer expressieve zang en de donderende baspartijen. Dit kan zowel voor aftasters als toonarmen een ware `torture-track` zijn maar de Aurora gaf (samen met de MC 15 Super II) geen krimp; er werd gespoord als een trein en ge-traced als een bloedhond. Bij veel vinylschijven die tijdens deze recensie de revue passeerden viel het op dat plaatruis en zelfs kleine tikjes minder in het oor sprongen dan verwacht. Dat is altijd een goed teken en het onderstreept de doordachte constructie van zowel de Satellite als de Aurora.
Conclusie
Er komt heel wat kijken bij het ontwerpen van hoogwaardige platenspelers. De meeste analoge legendes zijn al enkele decennia in productie maar worden nog altijd doorontwikkeld. Sota en Helius behoren tot de minder bekende maar geliefde en vrij oude fabrikanten. Hun lange bestaan en trouwe schare gebruikers komen niet alleen voort uit de muzikaliteit en betrouwbaarheid van hun producten maar ook uit het feit dat ze zelfs voor oude modellen nog service en opwaarderingen bieden. Aan zowel de Satellite als de Aurora is niet te merken dat ze tot de junioren van hun respectieve productlijnen behoren. Dat is behalve de bijzondere klankmatige prestaties te danken aan de luxueuze uitstraling en het materiaalgebruik. De tonale uitgewogenheid gekoppeld aan een hoge mate van controle en dynamische expressie maken de hier besproken platenspeler tot een analoog juweel.
Importeur Sota: Sonority Audio; www.sonority-audio.nl
Sota Satellite in één van de zes standaard afwerkingen: 1375 euro
Importeur Helius Designs: Holland Link; www.hollandlink.nl/hifi
Helius Aurora, 10 Inch uitvoering met vaste armkop: 1210 euro (1330 met losneembare armkop).
Toegepaste apparatuur: Platenspelervoeding:
Phonotrap:
Versterker:
Weergevers:
Kabels:
Lichtnet:
|