Wie weet is dat wel Giovanni Angeleri met zijn cd “Légende”. Voorbeeldig opgenomen, rijk aan schakeringen, mooie muziek en bovenal virtuoos gespeeld. Het is een SACD met een cd laag zodat ook de CD128 hem kan weergeven. De zachtheid van de rondstralers van MBL, het ronde karakter van de JJ buizen en de helderheid van de Raysonic vormen een gebalanceerde keten. Nergens is de viool te scherp, terwijl die echt over de schreef kan gaan. Definitie is goed. Neutraliteit ook. Let wel, in deze opstelling. Wissel ik één enkel component dan gaat het met de mij beschikbare middelen of minder spelen of zelfs fout. Als recensent blijft het dilemma: speel ik met het component “as is” of bouw ik er een keten omheen.
In het geval van de CD128 heb ik bewust de laatste optie gekozen. Omdat de CD128 in mijn opinie niet behoort tot de meest neutrale spelers op de markt. Wie zich eveneens die moeite getroost of zich laat helpen door een dealer, kan met net zoveel plezier naar Angeleri luisteren als ik nu aan het doen ben.
En toen……….
Toen kwam de vraag wat ik van de speler in zijn geheel vind. Het antwoord bevat meerdere aspecten die te maken hebben met de techniek van de speler, met de weergave en met het uiterlijk. In die volgorde. Op de techniek was tijdens de recensieperiode niets aan te merken. De speler werkt feilloos en betrouwbaar. Is mechanisch doodstil. Handig en logisch te bedienen. Inwendig ziet het geheel er verzorgt uit. Opvallend vind ik dat de klok op een andere print zit dan de dac chip, wat jitter tot gevolg kan hebben. Ik prefereer een kortere afstand. Dat het signaal zich na de dac splitst in een gebalanceerde schakeling en een ongebalanceerde schakeling bepaalt een deel van de verkoopprijs. Een “kaal” exemplaar met alleen cinch uitgangen is vast goedkoper te vervaardigen.
Aan de andere kant, de speler is nu universeel inzetbaar. De klank van de CD128 is in mijn oren niet geheel neutraal en neigt naar de heldere kant. Te helder voor sommige opstellingen. Met goed combineren is dat weg te krijgen en heeft de speler de ruimte zijn meer positieve kanten te tonen. In het bijzonder levendigheid en dynamiek verdienen een pluim. Het stereobeeld is breed, mooi uitgespreid in hoogte, minder in de diepte. Het beeld is direct en weinig diffuus. Tunen met buisjes (type 6922 of ECC88 varianten) kan zowel de klank als het stereobeeld behoorlijk beĂŻnvloeden. Misschien leuk om te proberen, zeker aan te raden als de speler uw droom is maar niet helemaal matcht.
Het uiterlijk tenslotte, je went eraan. Al hou ik het gevoel te kijken naar een aflevering van Startrek. Iets minder hel blauw zou ik op prijs stellen (in de duurdere CD168 is het blauw uitschakelbaar). Daardoor zou de speler winnen in esthetisch opzicht. Want verder is het een plaatje. Robuust, prima afgewerkt, degelijk en een supermakkelijk bedienbare bovenlader. Iets heel anders dan een flubber kast met een holle nep frontplaat. Het glimmende aluminium werkt uiteraard mee aan het Startrek gevoel, een zwarte uitvoering is ongetwijfeld rustiger in de huiskamer. Fotografeert alleen lastiger en daarom vroeg ik dit exemplaar.
De prijs van de Raysonic CD128 is reëel vergeleken met de concurrentie. Een uiterlijk haast vergelijkbare speler van een ander merk, die ik prefereer qua klank als mijn herinnering mij niet in de steek laat, maar bijna 1000 euro duurder uitvalt. Dat de Raysonic CD128 niet mijn persoonlijke keuze is heeft alles te maken met mijn sets en mijn voorkeuren. Niet met de kwaliteit van de speler en niet met de prijsstelling. Een reden te meer om zelf te gaan luisteren als u liefst ver onder de 2000 euro wilt blijven voor een cd speler.
Prijs:
Raysonic CD128 HDCD geïntegreerde cd speler 1699 euro
Distributie:
Music Matters
Argonstraat 128
2718 SP Zoetermeer
Tel: +31 (0)79 3622277
Fax: +31 (0)79 3622161
info@music-matters.org
Gebruikte Hardware:Â
Versterking:
Luidsprekers:
Subwoofer:
Stroomvoorziening:
|