REVIEWSonic T-Amp

Second Opinion dan maar....

Second opinion - René van Es

Geprikkeld door de berichten op TNT Audio en Six Moons over de Sonic Impact Super-T versterker wilde ik het ding wel eens in huis hebben. Sterker nog, ik wilde er al één bestellen want voor een koopje ben ik altijd in. Tot onze redactie belde:  “Of ik ernaar wilde luisteren als second opinion op het verhaal van Jacob Gooijer”. Een dergelijk verzoek komt alleen als een apparaat in positieve of negatieve zin sterk afwijkt van de verwachting. Nuchter en zonder voorkennis sloot ik de versterker aan tussen een Musical Fidelity X-Dac V3 en een set Dali Ikon 2 Hobo Hifi SE luidsprekers. Wachtend op het wonder.

Het TNT Audio verhaal kennende dacht ik eerst dat ik iets heel verkeerd had aangesloten. De eerste indruk was niet om blij van te worden. Na gecontroleerd  te hebben of de speakers wel in fase stonden en een andere interlink te hebben aangesloten, werd de versterker na 24 uur onafgebroken spelen niet beter. Om een paar voorbeelden te geven. “Amused to Death” van Roger Waters geeft nauwelijks de indruk van Q-Sound. De Sonic Impact komt niet verder dan een mager en plat stereobeeld. Terwijl ik normaal tenminste 270 graden omgeven ben door geluiden. Diana Krall rommelt in het laag, biedt nauwelijks enige betrokkenheid, is vlak en ongeïnspireerd. Katie Melua heeft een vieze slissende “S” in haar stem. Patricia Barber is wederom vlak, futloos, heeft geen dynamiek, opgeblazen lelijk laag en geen enkele controle over de luidspreker. Meer voorbeelden zal ik u besparen, zoals ik mijzelf een hoop narigheid bespaarde door er niet al te lang naar te luisteren. Zaken als gebrek aan stereobeeld, gebrek aan detail, ongeïnspireerde weergave, onnatuurlijke klank, het staat allemaal in mijn notities.

Bij de versterker zat een briefje van de importeur waarin hij aangaf dat het een gecontroleerd exemplaar is dat bij hem net zo goed klinkt als zijn eigen Super-T versterker. Dus defect is het ding niet. Waarom TNT Audio het verhaal over deze versterker zo opblaast is mij een raadsel. Mogelijk was men onder de indruk van de eerste en goedkopere versie van 30 dollar.  Voor 30 dollar is het namelijk een aardige versterker. Voor 189 euro is het een miskoop. Wie dat geld uitgeeft doet een veel betere aankoop met bijvoorbeeld een Denon, Onkyo of een Pioneer versterker. Met meer ingangen, meer vermogen, meer opties, zelfs een afstandbediening en een aanmerkelijk beter geluid. Ter controle heb ik een Pioneer A-209R geleend en aangesloten. Wie denkt dat de Sonic Impact ook maar in de buurt komt van andere klasse D of T versterkers komt bedrogen uit. En al doet het uiterlijk vaag denken aan 47 Labs, de Sonic Impact heeft als enige met een 47 Labs gemeen dat het een versterker is. Het kwaliteitniveau ligt mijlenver uit elkaar.

Misschien dat de Super-T “aardig” speelt op hoorns met een breedbandluidspreker. Het middengebied is het enige wat redelijk goed gaat. Hoog en laag gebieden zijn ronduit slecht. Met een breedbander die afvalt naar de frequentie uiteinden kun je dat verdoezelen. Qua rendement zat ik met de Dali’s goed, het speelde hard genoeg. Gelukkig niet al te lang. Ik denk dat ik weet waarom een second opinion aan mij is gevraagd. Ik weet zeker dat Jacob tot een gelijke conclusie is gekomen. Gauw vergeten deze versterker.

Lees op de volgende pagina de reactie van de importeur


EDITORS' CHOICE