REVIEWCinemaTech

Cinemateq picture optimizer plus

Garmt van der Zel | 06 mei 2004 | CinemaTech

Subjectieve prestaties

Hollow manGekeken DVDs zijn o.a. Hollow Man Superbit (NTCS), Fifth Element Superbit (NTSC), Star Trek Insurrection (NTSC), Brotherhood of the Wolf (PAL), Cruel Intentions (PAL) en diverse concertregistraties zowel  PAL als NTSC. Ook werden er NTSC LaserDiscs bekeken met een Pioneer LD-S9 ‘referentie’ LaserDisc-speler via composite en S-Video.

Wordt er naar goede kwaliteit transfers gekeken (Hollow Man, Fifth Element) is het beeld op zich fraai, met vooral prima kleurovergangen en een zeer mooie subjectieve diepte-indruk in het beeld. Ook is het beeld, ondanks de eerdere meting, behoorlijk scherp te noemen.

Bekeken op de RGBHV uitgang, valt op dat het niveau van het uitgestuurde beeld een beetje laag is (omdat ik tegen het clippende wit het contrast van de scaler laag moest zetten). Hierdoor heeft het beeld niet de ‘punch’ en dynamiek die ik zou willen in combinatie met een CRT-projector. Met andere projectoren, plasma of LCD is dit een minder groot probleem. Waar de Cinematrix PSM-1 (waarvan de Cinemateq een doorontwikkeling is) nogal eens behoorlijk wat beeldfoutjes kon hebben (vooral op PAL-gebied), heeft de picture optimizer deze een stuk minder, hoewel PAL videoregistraties nog steeds een probleem vormen, wat zich uit in staircasing. Met filmmateriaal doet de scaler prima zijn werk, hoewel de hooibergen en daken van het begin van Star Trek Insurrection niet zo rustig worden weergegeven als met Faroudja DCDi of Silicon Image SI504 de-interlacing.

De ‘Montage of Images’ op de originele Video Essentials laat precies zien wat er fout kan gaan in een scaler. Zo worden de wapperende vlag en de op en neer bewegende bevroren tak niet volledig zonder kartels weergegeven, hoewel ik weet dat dat mogelijk is (met DCDi bijvoorbeeld). Snelle bewegingen zijn moeilijk voor veel scalers, zo ook de Cinemateq. Zo is er wat meer ‘judder’ te zien in NTSC pans van links naar rechts.

Gebruik ik LaserDisc als bron, dan zie ik de beeldfoutjes (vooral staircasing en line twitter) wat toenemen. Het beeld is wat mat, door de nog wat lagere output van LD t.o.v. DVD. Al met al niet meer dan een bevredigend resultaat met LD.

Conclusie

Deze scaler is zeker interessant voor de mensen met wat oudere projectoren (zowel DLP, LCD als CRT) of plasma/LCD televisies van de eerste of tweede generatie. Alle producten met Faroudja DCDi zullen echter weinig baat hebben bij de Cinemateq.

De prijs van de Cinemateq is fair en het uiterlijk, gebruiksgemak en mogelijkheden zijn behoorlijk indrukwekkend en compleet. Minpuntjes zijn de afval van het frequentiebereik van de scaler en zijn moeite met zeer moeilijk of slechter beeldmateriaal. Voedt de scaler met een goede bron en dito transfer en geniet van de mooie subjectieve beelddiepte, het scherpe beeld en de uitstekende kleurscheiding.

Prijzen:
picture optimizer: 895 euro
picture optimizer plus: 1895 euro
picture optimizer plus met SDI:  2.695 euro
SDI Upgrade Kit (zonder installatie) voor de picture optimizer plus: 795 euro
Zilverkleurige frontplaat+cover voor de picture optimizer plus 129 euro

Importeur:
VariTech
Prunuslaan 52
6921 EM DUIVEN
Tel. 0316 - 540522
Fax. 0316 - 540527
E-mail: info@varitech.nl
Internet: http://www.varitech.nl


EDITORS' CHOICE