REVIEWOnkyo

Onkyo TX-NR801E


John Koning | 04 maart 2004 | Onkyo

DVD speler DV-SP501(s)

De bijbehorende DVD-speler, de DV-SP501(s), presteert goed in combinatie met de TX-NR801E. Geluid is zowel in stereo, als in de verschillende meerkanaals weergavemogelijkheden prima. Het is alleen jammer dat deze DVD-speler geen 5.1-uitgang heeft. Ik had graag gezien wat deze DVD-speler, in combinatie met de receiver, met meerkanaals muziekweergave van een SA-CD gepresteerd zou hebben.

Uiteraard heb ik dit wel met m’n eigen SA-CD speler kunnen uitproberen en ook hier was ik bijzonder tevreden over de openheid en de totale balans van het geluidsbeeld. Net zoals bij DVD-weergave was ook hier het geluidsbeeld mooi in balans, geen overheersing van hoog, midden of laag. Goed uitgebalanceerd met een mooie weergave van het LFE-kanaal.

Onkyo DV-SP501Beeldweergave was, na het juist instellen van de speler, zeer goed op de televisie. Handige feature van deze speler is dat je het contrast, de helderheid en de kleur direct op de speler kunt corrigeren en aanpassen. De speler wordt net zoals de receiver geleverd met een uitgebreide handleiding en een eenvoudige en volledige afstandsbediening. Ook de DVD-speler is via on-screen menu’s in te stellen. Net als bij de receiver wordt er gebruik gemaakt van een overzichtelijke en makkelijke menustructuur.

Ik heb met name de met HDTV camera’s opgenomen en volledig digitaal geproduceerde film `Vidocq`, met Gerard Depardieu als de detective Vidocq in de hoofdrol, gebruikt om de beeldkwaliteit te beoordelen. De DVD-speler geeft een mooi helder beeld met natuurlijke kleuren. 

Helaas heb ik zelf nog geen mogelijkheid om de `progressive scan` mogelijkheden te testen. Maar gezien de goede beeldkwaliteit die de speler al te zien gaf op een normale 4:3 televisie, twijfel ik er geen moment aan dat dit ook op het bekende Onkyo kwaliteitsniveau zal zijn, mede door het gebruik van een 3:2 pulldown op deze uitgang.


MP3 Playback

Uiteraard ondersteunt deze DVD-speler net zoals de receiver de mogelijkheid om MP3-files af te spelen over je installatie. De DV-SP501 zorgt ervoor dat u de MP3 bestandsnamen vanaf CD kunt weergeven op het televisiescherm.


Net-Tune

Om Net-Tune zowel functioneel als met een goede performance te kunnen gebruiken, heb je een snelle Internet-verbinding nodig. In mijn situatie had ik nog een hub in m’n thuisnetwerk staan. Deze heb ik moeten vervangen door een switch, maar dit mag natuurlijk ook een router zijn. De performance van Net-Tune laat namelijk te wensen over bij een matige netwerk-verbinding. De hub in mijn netwerk was bijvoorbeeld al te langzaam. Voor de technici onder ons: de collisions waren niet van de lucht. Na het vervangen van m’n hub door een switch, waren alle performance-problemen als sneeuw voor de zon verdwenen.


Net tune kopie installatie

Gelukkig is de handleiding voor het aansluiten in het Nederlands bijgeleverd. Verder zal het niet bij iedereen even eenvoudig zijn om een ethernet kabel vanaf de switch naar de Home Theater installatie te trekken. Afstanden zijn hierbij geen bezwaar, het is eerder de wijze waarop die soms wat problemen oplevert. Dit zal de echte liefhebber van MP3 muziek echter niet weerhouden om deze functionaliteit te installeren.

Overigens moet je na het tot stand brengen van de Ethernet aansluiting op de receiver nog wel de software voor de PC van de Onkyo site  downloaden. Dit kan alleen met behulp van een serienummer van een receiver uit de Net-Tune serie. Onder downloads op de site kom je in een keuzemenu waar je download voor Net-Tune kunt doen. Voor het downloaden van de software moet je wel eerst je nieuwe receiver registreren, anders kun je de software niet downloaden. Ook handig om vooraf even te weten aan welke eisen je PC moet voldoen om Net-Tune te kunnen draaien.

De systeem eisen voor Net-Tune Central ver. 1.1 zijn:
Operating system Windows 98SE/ME/2000/XP
CPU   600Mhz of sneller
Geheugen  128 MB minimaal voor Win98E/ ME (256 MB minimaal voor Win 2000/XP)

Na het downloaden van de software op je pc, is het installeren van de software redelijk eenvoudig. Voor iemand met relatief weinig PC-ervaring vergt het configureren van de receiver wel iets meer inspanning. Ik kan me voorstellen dat het voor sommige mensen voor hoofdbrekens zal zorgen. Uiteindelijk kom je er wel uit en zal de te volgen weg ook een beetje afhangen van de wijze waarop de breedband-verbinding is geconfigureerd. De configuratie- en bedieningsschermen voor Net-Tune zijn in ieder geval wel duidelijk en toegankelijk. Na dit alles overwonnen te hebben, was eindelijk het moment aangebroken om Net-Tune te gebruiken en de digitale muziek vanaf de PC via de receiver af te spelen.

EDITORS' CHOICE