REVIEWOnkyo

Onkyo TX-NR801E

John Koning | 04 maart 2004 | Onkyo | Importeur: Vogel’s Consumer Benelux

Luistersessie met de Onkyo TX-NR801-E

Onkyo TX-NR801EDe bediening van de receiver verloopt na wat gewenning, zoals met elk nieuw apparaat, redelijk soepel. De bijgeleverde afstandsbediening voldoet en heeft alle functies op een overzichtelijke manier in huis. Na het installeren en inregelen van de installatie maak je over het algemeen gebruik van de standaard selectiemogelijkheden voor bronnen, zoals DVD, Video etc. en de vele verschillende luistermodes zoals THX Surround EX™, DTS™, DTS-ES™ Discrete/Matrix 6.1, DTS Neo:6™, DTS 96/24™, Dolby Digital™, Dolby Digital EX ™ en Dolby Pro Logic II™. Verder heb je nog de keus uit een groot aantal ‘virtuele’ luistermodes.

Om te leren hoe u de instellingen en configuratiemogelijkheden van de receiver het best kunt benutten, is een heel uitgebreide en duidelijke handleiding bijgevoegd.

Alle instellingen zoals luidsprekerconfiguratie, luidspreker- afstanden (delay) en luidsprekerniveau etc. zijn allemaal beschikbaar via de on-screen-display mogelijkheden van de receiver. Verder zijn alle bedieningsfuncties voor Net-Tune via het on-screen-display te bedienen.


Kijken & Luisteren

Sinds ik voor Hi-Fi.NL schrijf, is dit mijn eerste recensie van een 7.1 receiver. Natuurlijk ben ik wel in de gelegenheid geweest om 7.1 installaties te beluisteren, maar in je eigen vertrouwde omgeving werken zaken toch weer anders. Het geeft nog meer dimensie aan het voor mijn gevoel toch al complete geluidsbeeld bij een 5.1 installatie. Ik ervaar dat je met een dergelijke opstelling nog meer onderdeel van de film of muziek-DVD wordt.

De receiver heeft veel power; 7 x 135 Watt voor een huiskamer met normale afmetingen is meer dan genoeg om de planten bij de buren te laten sidderen en dus in ieder geval voldoende vermogen om jezelf onder te dompelen in welk filmgeweld dan ook. Saving Private Ryan is zo’n film waarbij het extra vermogen (zeker ten opzichte van mijn huidige receiver) heel prettig is. Veel geluidseffecten, afgewisseld met mooie fragmenten en bijbehorende muziek als ondersteuning, dragen bij aan een goede filmbeleving.

Om de kwaliteiten van de receiver verder aan de tand te voelen, zette ik de DVD `Matrix Reloaded` maar eens op, waarbij de natuurlijke weergave van alle ‘special effects’ een mooie graadmeter is om de hoge kwaliteit van de combinatie te kunnen beoordelen.

Onkyo TX-NR801EHet totale geluidsbeeld is mooi in balans: geen overheersing van hoog, midden of laag. Goed uitgebalanceerd met een juiste ondersteuning van de subwoofer in het laag (LFE effecten bij film, die via de speciale subwoofer-uitgang op de receiver worden weergegeven).
Ook met andere bronnen dan de gebruikte DV-SP501(s) DVD-speler, zoals mijn Video-recorder, tuner of platenspeler, presteert deze receiver op niveau. Er is sprake van een (uiteraard afhankelijk van de opname) redelijk tot goede kanaalscheiding, gecombineerd met een mooi en vol geluidsbeeld.

De Miles Davis 5.1 gecodeerde CD `TUTU` is een goede referentie-CD om te zien wat een receiver/DVD-combinatie doet met muziekweergave zonder SA-CD mogelijkheden. Met nummers zoals `Backyard Ritual` of `Full Nelson` heeft deze combinatie geen enkel probleem. Ook hier hetzelfde geluidsbeeld: mooi in balans met een heldere weergave van alle kanalen.
Ook met CD-weergave blijft de combinatie goed presteren. Mark Knopfler’s HDCD `Golden Heart` wordt met veel allure weergegeven en de Dire straits CD `On Every street` klinkt zoals het hoort.

MERK

EDITORS' CHOICE