REVIEWAtrium

Bezoek aan Atrium

Ted Joos | 04 november 2003 | Atrium

Bezoek aan de maker: Emile de Vlieger

Inmiddels is onze nieuwsgierigheid alleen maar verder toegenomen naar de maker en zijn filosofie. Door een collega auteur werd ik doorverwezen naar de website www.atriumonline.nl. Hier spreekt De Vlieger al de volgende duidelijke woorden:

ATRIUM luidsprekersystemen kunnen muziek weergeven als geen andere. Geen enkele luidspreker zal (ooit) muziek exact kunnen weergeven in al zijn complexiteit. Uiteraard zal dit ideaal beter benaderd worden naarmate de technologie voortschrijdt. De meeste fabrikanten kiezen ervoor om hun producten een eigen klank te geven om daarmee een bepaalde groep klanten aan te spreken.

De laagweergave wordt benadrukt om een luidspreker meer spectaculair te laten klinken of het middengebied om de luidspreker schijnbaar meer open te laten klinken. Deze producten komen tegemoet aan de wensen van vele klanten maar niet alle. Sommigen zullen zich realiseren dat deze luidsprekers het geluid in meerdere of mindere mate vervormen. Het origineel, datgene wat de musici wilden dat u zou horen, wordt dus aangetast. In dat opzicht zijn ATRIUM luidsprekers fundamenteel afwijkend. ATRIUM producten zijn ontworpen om exact weer te geven wat op de opname staat. Slechte opnames zullen via onze producten niet beter klinken dan ze opgenomen zijn maar goede opnames komen voor het eerst volledig tot hun recht.

Atrium Agito (c) XingoDe Vlieger (hier rechts op de foto, links op de foto Raymond) heeft hierdoor zeer duidelijk zijn marktgebied bepaald. De echte purist zal op aangename wijze worden aangesproken door deze filosofie.

Het is op een woensdagavond in september dat we ons richting St. Willebrord begeven. ATRIUM is gevestigd aan het woonhuis van Emile en Marion. Het is een mooi groot vrijstaand huis, waarbij de luisterruimte is gevestigd in een grote omgebouwde garage.

Eenmaal binnen is het verrassingseffect groot. Het is een zeer kleurrijke, strak ingerichte luisterruimte (zie foto’s) waarbij de prachtige Onis luidsprekers, de Audio Research Classic 150 buizen monoblokken en de Wadia cd-speler menig HiFi-liefhebber het hart sneller doen laten kloppen.

De Onis is het duurste model uit de ATRIUM reeks. À € 27.000,- per paar is deze speaker slechts voor een zeer select gezelschap weggelegd. De behuizing bestaat uit het zeer kostbare en zware Corian® om zodoende alle mogelijke resonanties te onderdrukken en een exclusieve uitstraling te creëren.

De Onis een gesloten systeem. Volgens de maker is het grote voordeel hiervan, dat de luidspreker een veel strakkere basweergave heeft. Hoewel normaliter het nadeel van een gesloten systeem de goede maar beperkte laagweergave is, is dat niet het geval bij de Onis. Voor een gedetailleerde uitleg verwijzen we naar de technische achtergrond die dit artikel afsluit. De 180 mm woofer-midrange met zijn speciale lage resonantie conus bestrijkt een groot frequentiegebied, met de hoogste nauwkeurigheid. De 30 mm tweeter heeft een geĂŻnverteerde dome, gemaakt van zeer licht keramisch materiaal wat resulteert in een zijdezacht en gedetailleerd hoog. Deze tweeter is overigens ook toegepast bij het kleinere broertje, de Agito.

Atrium Agito (c) XingoNa het beluisteren van veel verschillende soorten en kwaliteiten van opnamen valt een conclusie duidelijk te trekken. We hebben hier overduidelijk met een high end luidspreker te maken die extreem realistisch is en volledig vrij van klankkleuring. Met middelmatige opnamen word dan ook genadeloos afgerekend. De mooiste resultaten worden behaald met de aanwezige cd’s van Chesky en Reference Recordings. The Great Organ of Saint Eustache (Inaugural Recording) is gewoonweg beangstigend. Het laag van de grootste orgelpijp kwam zo diep door, dat de broekspijpen ervan trilden en onze maag draaide bijna om. Zeer indrukwekkend, dit hadden we eerder nog niet zo ervaren, en dat uit een speaker met zo’n beperkt kastvolume!

Atrium Agito (c) XingoMocht de bestaande luidspreker-range nog niet voldoen aan uw specifieke eisen, dan bestaat ook altijd nog de mogelijkheid tot een ontwerp naar specifieke eisen van de klant. Emile de Vlieger zegt hierover ”Hoe bijzonder of gecompliceerd uw ideeën ook zijn, wij hebben alle benodigde kennis en technologie in huis om deze te realiseren. Zowel stereo en/of meerkanaalssystemen zijn mogelijk. U kunt zelfs kiezen of u ons het uiterlijk laat ontwerpen of dat we starten met een ontwerp van uzelf. Vanzelfsprekend heeft u ook de keuze uit diverse materialen (bijv. hout, speciale kunststoffen zoals Corian®, metaal)."


EDITORS' CHOICE