REVIEWAtrium

Vergelijk en conclusie

Ted Joos | 04 november 2003 | Atrium

Een vergelijk

We waren er dus al achter dat de NAD 218 wat moeite had met het strak weergeven van het diepste laag. De TACT deed dit namelijk wel fantastisch. Aangezien de Agito in de prijsklasse van zo’n € 6.000 valt, leek het ons een goed idee om ze aan te sturen met een versterker uit bijpassende klasse en ze te vergelijken met een inmiddels geroemde speaker van het merk LUA, te weten de 1.3 Con Brio DIVA, uit dezelfde prijsklasse. (Overigens is dit type, na eerst nog een tijdje als de Con Brio MK3 versie vervangen te zijn geweest, zeer onlangs opgevolgd door een nieuw type met de naam: Con Espressione.)

De Agito’s doen het zeer goed op de Marantz PM-14. De klank is zeer muzikaal en de plaatsing is goed. Wat ook nu weer opvalt is het zijdezachte hoog met extreme attack en snelheid, en dat zonder enige vorm van vermoeidheid te veroorzaken, ook bij luidere geluidsniveaus. Dit viel vooral op bij ‘Sacrifice’ op het album ‘Together Alone’ van Anouk. Bij de weergave stond de volumeknop ver open, waarbij de stem en gitaar loepzuiver en onvermoeibaar bleken. Een eigenschap die we ook terugvinden bij de grote broer de Onis; ze delen immers dezelfde tweeter.

 Atrium Agito (c) Xingo

Op het album ‘Unplugged’ van Alanis Morissette staat het prachtige nummer ‘That I would Be Good.’ Wat opviel was het ongeëvenaarde live-karakter in het hoog.

Bij het beluisteren van een goede klassieke opname zoals op de cd ‘Doulce Mémoire’ van het Franse label Auvidis, met hierop muziek zoals die geklonken zou hebben in 1528, bleef onze positieve indruk van de Agito’s overeind.

De Agito’s worden vervangen door de LUA’s 1.3 Con Brio DIVA en dezelfde muziekstukken komen weer aan bod. De LUA’s gaven ons een heel andere indruk. Allereerst was het jammer om het mooie hoog van de Agito’s te moeten missen. Dit gemis werd ons direct duidelijk. De ruis die op de eerder genoemde opname van Alanis Morissette hoorbaar was en zo’n mooi live-karakter gaf, klonk matter. Anouks stem klonk realistisch maar moest het qua zuiverheid bij een hoger geluidsniveau afleggen tegen de Agito’s. Er kwamen nu ook duidelijk de sterkere kanten van de LUA’s naar voren, met name bij Alanis Morissette en bij de klassieke opname ‘Doulce Mémoire’.

Allereerst het laag dat niet alleen dieper gaat, maar ook losser lijkt te komen van de speaker. Ten tweede viel het grotere geluidsbeeld op, waardoor een meer realistische weergave van de concertzaal ontstond. Dit geldt zowel voor de breedte, maar vooral ook voor de hoogte. Dit geeft ons te denken. Het was ons al eerder opgevallen dat het geluid van de Agito’s wat laag afgebeeld werd. Over de positie van de tweeter hebben we dan ook een kanttekening. De tweeter bevindt zich namelijk redelijk ver onder oorhoogte en ondanks dat het front wat schuin gericht staat, hebben we toch sterk het idee dat de algemene plaatsing wat te laag is. Dit is iets om met de maker te bespreken. Wellicht dat de speaker is ontworpen voor een grotere luisterafstand, wat dit effect zou elimineren? Wij zijn erg benieuwd of het misschien ook mogelijk is dat hier alsnog een passende voet voor ontworpen kan worden. Hierover wellicht later meer.

Atrium Agito (c) Xingo

Technische specificaties ATRIUM Agito

Principe: 2-weg luidsprekerbox, Bassreflex
Toegepaste luidspreker units:
- 1 Lage/midden toner: 180 mm, carbon konus
- 1 Hogetoner: 30 mm, keramische geïnverteerde dome tweeter
Filter: ATRIUM Linear Filtering, in geïsoleerd compartiment
Scheidingsfrequentie: geen opgave
Kastvolume: ca. 25 liter
Frequentiebereik: (-3 dB) 38 Hz - 30.000 Hz
Aanbevolen versterkervermogen: 20 Watt minimaal
Rendement: 88dB (2.83V, 1m)
Afmetingen (B x H x D): 240 x 770 x 350 mm
Gewicht: 25 kg

Technische specificaties LUA 1.3 Con Brio DIVA

Principe: 3-weg luidsprekerbox, Basreflex
Toegepaste luidspreker units:
- 1 Lagetoner: 215 mm, konus
- 2 Middentoners: 130 mm, konus
- 1 Hogetoner: 25 mm, dome
Filter: 2e orde/ Butterworth
Scheidingsfrequentie: 350 Hz / 2.300 Hz.
Kastvolume: 89 liter
Frequentiebereik: (-3 dB) 36 Hz - 23.000 Hz
Continu belastbaarheid: 120 Watt
Piek belastbaarheid: 180 Watt
Rendement: 90 dB/1Watt/1Meter
Afmetingen (B x H x D): 230 x 1050 x 387 mm
Gewicht: 28,5 kg

Conclusie

De LUA’s blinken duidelijk uit in de goede plaatsing (zowel in de hoogte als in de breedte) en het grootse volle beeld. Het laag gaat ver door en behoud een strak fundament. Het hoog is mooi maar wel iets minder gedetailleerd en wordt wat harder op hogere geluidsniveaus in vergelijking met de Agito’s. 

Samenvattend kunnen we stellen dat de Agito een zeer muzikale luidspreker is die steeds uitnodigt om meer muziek te willen beluisteren zonder vermoeiend te zijn. Daarom verdient deze box een goede plaats in de prijsklasse waartoe hij behoort. Je krijgt tenslotte een zeer exclusief paar luidsprekerboxen, waarbij het filter en de behuizing volledig handgemaakt zijn en alleen de beste materialen zijn toegepast. Dat neemt echter niet weg dat er nog voldoende concurrentie is in deze klasse.

Tip: Vergeet u niet de volgende pagina ook te lezen :-)


EDITORS' CHOICE