KEF R5 en Hegel H90: press play
Zoals altijd is naar allerlei genres muziek geluisterd. Hificomponenten mogen niet kieskeurig zijn als het gaat om de aangeboden muziek. Akoestische kamermuziek moet goed klinken, evenals een groot symfonieorkest, een singer/songwriter of een heavy metal band. De set blijkt uit de voeten te kunnen met alle soorten muziek. En hoe klinkt het dan?
De klank van de set is verregaand neutraal. Veel versterkers voegen een heel klein vleugje warmte toe, maar de H90 heeft een neutrale en transparante klank. Het vermogen is ruimschoots toereikend voor onze luisterruimte van circa dertig vierkante meter. De dynamiek van de H90 is uitstekend voor een relatief kleine versterker. Flinke sprongen in dynamiek worden probleemloos verwerkt.
De weergave van lage tonen is buitengewoon goed. De ruim bemeten voeding en de zeer hoge dempingfactor van de H90 genereren zo te horen een ijzeren greep op de luidsprekers. De set geeft overigens niet zozeer veel laag, maar veeleer gecontroleerd en strak laag. De luisteraar krijgt geen schopjes in de maag. Onnodig effectbejag is weggelaten. De weergave is afgewogen en geen enkel toongebied springt er bovenuit. De R5 produceert geen aardschokkend laag, maar we komen niets tekort aan laagweergave. Het geluid is coherent en het totaalplaatje is indrukwekkend voor deze prijsklasse.
De lage tonen op A Perfect Circle’s laatste album “Eat The Elephant” – een uitstekend album om apparatuur te beoordelen – staan als een huis, zonder de middentonen of hoge tonen weg te duwen. De R5’s en de Hegel H90 geven niet alleen een coherent geluidsbeeld, maar laten ook de details in de coulissen van de muziek horen. De regendruppels in Ayreon’s “Across The Rainbow Bridge” (album “Into The Electric Castle”) klinken realistisch. De cello’s op Apocalytpica’s laatste album genaamd “Cell-0” bezorgen de luisteraar kippenvel. Als de muziek de laagste regionen opzoekt zoals in “Call My Name” blijft de weergave strak overeind. De laagweergave is heel goed zonder enige vorm van effectbejag.
Paolo Conte’s doorleefde stem klinkt realistisch, alsof we aan een tafeltje vlak voor het podium zitten. Zoals gezegd, de set heeft geen moeite met zwaardere rockmuziek. De muziek van Opeth kent grote dynamieksprongen. Mikael Akerfeldt brult zijn tekst uit op orkaankracht, afgewisseld door subtiele en ingetogen passages. De bekkens en belletjes in “Deliverance” (album “Deliverance”) klinken realistisch, zweven boven de rest en sterven niet meteen weg.
Geen liefhebber van ruige rockmuziek? Uiteraard hebben we ook klassieke muziek gespeeld, waaronder de live uitvoering van Beethoven’s 9e symfonie door het Concertgebouworkest onder leiding van Bernhard Haitink. Ja, de kleine kuchjes van het publiek en de andere ongerechtigheden die inherent zijn aan een live uitvoering zijn hoorbaar. Dat is een “nadeel” van versterkers die details laten horen. Maar het is ook de charme van een live uitvoering.
KEF R5: zeer brede sweetspot
Wat niet onvermeld mag blijven is het feit dat de drivers van de R5 naadloos met elkaar samenwerken. Afzonderlijke drivers zijn niet waarneembaar, ook niet als de luisteraar heen-en-weer schuift op de bank of gaat staan of zitten. Hier speelt de concentrische Uni-Q driver een rol. Middentonen en hoge tonen komen uit exact dezelfde richting en omdat de tweeter zich in het hart van de middentoner bevindt, krijgt faseverschuiving geen kans.
Een brede sweetspot is fijn als meerdere mensen tegelijkertijd zitten te luisteren. Er hoeft geen ruzie gemaakt te worden over een plekje in het midden. De R5 is een gezinsvriendelijke of visitevriendelijke luidspreker.
Samenvattend mogen we vaststellen dat met name het totaalplaatje indruk maakt. De set genereert ongecompliceerd muziekplezier. Zowel de R5 van KEF als de H90 van Hegel klinken neutraal en zijn een soort allemansvrienden. Ja, het kan detailrijker, sprankelender, breder en dieper, maar niet zonder veel meer geld uit te geven. Voor de adviesprijs van 4.096 euro die de hele set kost, krijgt de koper circa 95 procent van de geluidskwaliteit op een schaal van 100. Om de laatste paar procent ook binnen te halen dient de portemonnee flink opengetrokken te worden. En het is overigens de vraag of ooit de 100 gehaald zal worden. Een set die een veelvoud kost haalt ook geen 100, eerder 98 of 99, waarbij getallen achter de komma een rol gaan spelen. NB: we hebben het hiervoor al gezegd, maar wellicht ten overvloede willen wij wijzen op de lagere prijs die op veel plaatsen wordt gehanteerd voor de H90 van Hegel. Met korting kost de hele set geen 4.096 euro, maar 3.796 euro (1.398 + 2.398 = 3.796 euro).
Op bovengenoemde percentages kan van alles worden afgedongen, het zijn immer geen SI-eenheden, maar waar het om gaat is dat de H90 en R5’s veel waar bieden voor de vraagprijs. Het risico is groot dat de koper er jarenlang ongecompliceerd plezier van heeft zonder om te willen zien naar iets anders. Nou ja, misschien wil de koper er nog een andere bron dan een laptop met UPnP naast zetten. We durven het niet zekerheid te zeggen. Bronnen komen en bronnen gaan. De kans is groot dat de H90 en R5’s blijven staan.
KEF R5 en Hegel H90: plaats in de markt, voor wie is deze set?
We hebben de luidsprekers en versterker overigens ook getest met andere componenten. De H90 had geen enkele moeite met de 4-Ohms luidsprekers van Piega die in de luisterruimte staan. De R5’s van KEF zijn aangestuurd door veel duurdere versterkers dan de H90 (Pass Labs en Merrill Audio). Beide componenten klinken neutraal en laten zich gemakkelijk combineren met andere componenten. Wie fijne luidsprekers bezit kan natuurlijk de R5’s van KEF links laten liggen en de H90 van Hegel onderzoeken. En wie tevreden is met zijn versterker, laat de H90 voor wat hij is en zou de R5 van KEF op zijn onderzoekslijstje kunnen zetten.
Zoals we in de inleiding al hebben opgemerkt zijn er ook muziekliefhebbers die de stap willen maken van een bluetooth-luidspreker, alles-in-één tafelradio of soundbar naar een hifiset van losse componenten. Met name deze groep zou wel eens gelukkig kunnen worden door de combinatie van de H90 en R5 in huis te halen. De componenten passen goed bij elkaar en wie een laptop met muziekbestanden bezit, kan direct na het uitpakken en aansluiten muziek gaan luisteren. Mocht het spaargeld of het vakantiegeld na aanschaf op zijn, staat er in elk geval een goede basis waar heel lang van genoten kan worden. Een draaitafel, streamer, cd-speler of cd-loopwerk kan later altijd nog worden toegevoegd. De KEF R5 en Hegel H90 vormen het schier ideale hifi-starterspakket. En wie meent vermogen tekort te komen, kan een losse eindversterker toevoegen.
KEF R5 en Hegel H90: conclusie
De KEF R5 en Hegel H90 komen uit twee verschillende fabrieken en zijn niet bewust voor elkaar gemaakt. Ze lijken echter wel voor elkaar gemaakt. De set klinkt neutraal en afgewogen. De weergave van lage tonen is heel goed en gecontroleerd. Geen enkel toongebied neemt de overhand. De R5 is een sociale luidspreker met een brede sweetspot. Beide componenten kunnen uit de voeten met alle soorten muziek en lijken een lange levensduur voor de boeg te hebben. De luisteraar loopt het risico de tijd te vergeten en op te gaan in de geboden muziek.