REVIEWSonus faber

Klank, plaats in de markt en conclusie

Sonus faber Olympica Nova V: prettige, vriendelijke, volle en ontspannen klank

Natuurlijk hebben de Nova V’s veel verschillende genres muziek gevoerd gekregen. Genregevoelige luidsprekers lijken langzaam uit te sterven en dat beschouwen we als positief. Wat heb je immers aan een luidspreker (of ander hificomponent) dat goed kan omgaan met een singer/songwriter maar verzuipt in de weergave van een symfonieorkest of rockband? De Olympica Nova V stelt niet teleur en speelt alle aangeboden muziek zonder enig morren af. En, was het de moeite waard? Jazeker, we lopen langs de belangrijkste aspecten.

Als eerste viel het coherente en afgewogen geluid op. Hoewel de Olympica Nova V voorzien is van drie woofers, was er geen sprake van een overdadige laagweergave. Hoge tonen en middentonen kregen alle ruimte en kwamen nergens in de verdrukking. Middentoner en tweeter bevinden zich dicht bij elkaar, waardoor het geluid uit één driver leek te komen. Op een luisterafstand van circa vier meter benaderde de Nova V de ideale puntbron en eventuele fasefouten waren niet waarneembaar. Ook de cross-over tussen midden en hoog, die op 2.500 Hz en dus in het voor het menselijk gehoor gevoelige gebied ligt, was niet waarneembaar.

De muziek kwam los van de luidsprekers. Belletjes, triangels, bekkens en ander slagwerk klonken helder en natuurlijk en waren plaatsbaar in de ruimte. Menselijke stemmen klonken natuurlijk en realistisch. Instrumenten waren afzonderlijk te onderscheiden en te plaatsen evenals de zangers/zangeressen van meerstemmige partijen.

De Olympica Nova V is een forse luidspreker en forse vloerstaande luidsprekers produceren dikwijls teveel lage tonen, of ze staan in een te kleine ruimte. Wie de Nova V voor het eerst ziet, zou kunnen denken dat drie woofers teveel van het goede is, zeker in een ruimte kleiner dan veertig vierkante meter. De laagweergave van de Nova V was echter zeer beheerst en niet overdadig. Het drietal woofers ondersteunt de middentonen en lage tonen op een fluwelige manier: aanwezig en goed waarneembaar maar intussen correct, beheerst en niet opdringerig. Geen schopjes in de maag en geen effectbejag, zo horen wij het graag. De cross-over van laag naar midden, die op 250 Hz ligt, was niet waarneembaar. Bij geen enkel muziekstuk schoot de laagweergave tekort. Putdiepe lage tonen werden netjes weergegeven. Het verdelen van de “werklast” over drie woofers heeft het kennelijke voordeel dat de woofers niet heel hard hoeven te werken. Ze zijn immers met z’n drieën. Elke woofer kan zich richten op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Zouden de ontwerpers van Sonus faber ook deze redenering hebben gevolgd? Dat weten we niet. Het is zomaar een gedachte die zo nu en dan opkwam tijdens het luisteren naar allerlei verschillende soorten muziek.

Als we na enige tijd de balans opmaken kunnen we de Olympica Nova V kwalificeren als een hele goede allrounder. De weergave is heel ontspannen en niet zozeer om op het puntje van de luisterstoel te zitten. De luidspreker lijkt geen aandacht te willen trekken, hoewel alle details in een opname voor de luisteraar waarneembaar zijn. De klank is net niet neutraal maar heeft een heel licht vleugje warmte waardoor niet snel luistermoeheid op zal treden. De cellulosepulp conussen van de middentoner en woofers geven een zekere fluweligheid, hetgeen niet verward moet worden met wolligheid. Ter vergelijking: een conus die gemaakt is van hard materiaal, zoals bijvoorbeeld, aluminium, titanium of keramiek kan heel transparant en neutraal klinken maar kan tegelijkertijd een klein randje hardheid of scherpte aan het geluid toevoegen. Een conus die gemaakt is van zacht materiaal zoals papier, vlas of cellulosepulp klinkt doorgaans zachter en fluweliger dan een conus gemaakt van hard materiaal. Wolligheid kan op de loer liggen bij een conus van zacht materiaal, maar daar heeft de Olymica Nova V geen last van. De klank is niet wollig, maar fluwelig met behoud van alle details in midden en hoog en een beheerste en putdiepe laagweergave.

Zoals eerder opgemerkt, dringt zich onwillekeurig de vergelijking op met de precies even dure Guarneri Homage Tradition. Het is duidelijk dat beide luidsprekers hetzelfde DNA hebben. De kasten zijn weliswaar op een andere wijze gebouwd, maar de klank van de vloerstaande Olympica Nova V en de Guarneri Homage Tradition nodigt in beide gevallen uit om achterover te leunen. De Olympica Nova heeft echter een nog meer ontspannen en laid-back klank dan de Guarneri. De Guarneri heeft bovendien een uitgesproken uiterlijk en lijkt juist op te willen vallen. De Guarneri lijkt de luisteraar te willen verleiden. De Olympica Nova V is een grote vriendelijke reus en lijkt met zijn uiterlijk en klank niet op te willen vallen. Hij duikt wel iets dieper in de lage tonen vergeleken met de Guarneri, maar dat mag geen wonder heten. Een vloerstaander met drie woofers heeft het voor wat betreft de laagweergave makkelijker dan een monitormodel met slechts één middentoner/woofer.

Drink een tripeltje of glas goede cognac, sluit de ogen en na een paar minuten is de luisteraar de aanwezigheid van de Nova V vergeten. Er rest alleen heel fijn klinkende muziek. NB: het nuttigen van alcohol is niet noodzakelijk. Verse muntthee werkt ook.

Sonus faber Olympica Nova V: plaats in de markt

Sonus faber heeft met de Olympica Nova productlijn een stapje terug gedaan in vergelijking met de Homage Tradition productlijn, maar dit stapje terug lijkt vooral het productieproces en afwerkingniveau van de kasten te betreffen. De zeer arbeidsintensieve en dus kostbare polijst- en lakbehandelingen van de Homage Tradition productlijn zijn geschrapt. Wie het uiterlijk van de leden van de Homage Tradition productlijn niet mooi vindt, zou wel eens zijn gading bij de meer bescheiden (en goedkopere) leden van de Olympica Nova productlijn kunnen vinden. De gebruikte drivers zijn niet precies hetzelfde maar wel vergelijkbaar.

Er zijn natuurlijk nog tientallen, zo niet honderden luidsprekers, al dan niet vloerstaand, in hetzelfde prijssegment als de Olympica Nova V, of de Guarneri Homage Tradition. Iedere eerlijke recensent zal toegeven dat hij slechts een klein aantal van de op de markt zijnde modellen kent. Wie op zoek is naar een prettige maar volle en klein beetje ronde klank, moet een afspraak maken bij een dealer van Sonus faber om de leden van de Olympica Nova productlijn te beluisteren.

Sonus faber Olympica Nova V: conclusie

De Olympica Nova V is een prettig en vol klinkende luidspreker die ook de weergave van putdiepe lage tonen zonder morren voor zijn rekening neemt. De laagweergave is beheerst en ondersteunt de middentonen en hoge tonen zonder aandacht voor zichzelf te vragen. De klank is net niet neutraal maar heeft een heel licht vleugje warmte en fluweligheid. De luisteraar wordt uitgenodigd zich te ontspannen en het puntje van zijn stoel te verlaten door achterover te leunen.

MERK

EDITORS' CHOICE