REVIEWPiega

Luisteren, concurrenten, plaats in de markt en conclusie

Piega Premium Wireless 501: mooie neutrale klank met uitstekende hoogweergave

De luidsprekers hebben een grote diversiteit aan muziek gevoerd gekregen. Zoals het een goede luidspreker betaamt, is de Premium Wireless 501 niet kieskeurig. Intieme kamerorkesten zijn afgewisseld met grote symfonieorkesten en allerlei soorten rockmuziek, bluesbands en singer/songwriters. De luidspreker heeft geen voorkeur voor een muziekgenre. Ook als het orkest of de band fortissimo spelen, blijft de Premium Wireless overeind en loopt het geluidsbeeld niet dicht. Microdetails zijn goed te volgen, ook bij wat hogere of lagere volumeniveaus.

De luidsprekers staan ingedraaid naar de luisterpositie, maar het wel of niet indraaien doet niet heel veel met de klankbalans. Ook naast de luisterpositie klinkt het goed en breed. De plaatsing van de luidsprekers blijkt niet heel kritisch.

De klank is transparant en neutraal. Het geluidsbeeld is kamerbreed waarbij met name de bovengemiddelde weergave van hoge tonen opvalt. De door Piega zelf geproduceerde lint tweeter is van een uitstekende kwaliteit. De hoogweergave is snel, transparant en luchtig. “Moeiteloos” en “geen enkele stress” zijn termen die door ons hoofd gaan als we naar bekkens, belletjes en andere vormen van percussie luisteren. Het geluid komt los van de kasten. Een luchtige en transparante weergave van hoge tonen is ook wel met dome tweeters te bewerkstellingen, maar om het niveau van een lint tweeter te bereiken worden vaak bijzondere materialen zoals keramiek of beryllium gebruikt. En dan loopt de prijs snel op. Het ultralichte membraan van een lint tweeter gecombineerd met een sterk magneetsysteem is een vrijwel niet te evenaren combinatie, zo laat Piega niet voor het eerst horen.

Ter vergelijking, schrijver dezes bezit een paartje van het model Piega Premium 7. Dit model, dat niet meer wordt geproduceerd, heeft een oudere lint tweeter aan boord. Het verschil met de MKII-versie lint tweeter in de Premium (Wireless) 501 is duidelijk te horen. Het hoog van de Premium Wireless 501 klinkt nog een slagje transparanter, sneller en luchtiger dan het hoog van de grotere Premium 7.

De weergave van middentonen is prettig. Stemmen klinken ongekleurd en realistisch. De afzonderlijke zangers/zangeressen bij meerstemmige zangpartijen zijn, afhankelijk van de kwaliteit van de opname, afzonderlijk te volgen en te plaatsen.

Ook de weergave van lage tonen is goed. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat het laagste laag een beetje ontbreekt, maar dat mag geen verwondering wekken gezien het door Piega opgegeven frequentiebereik. Importeur AVtunes merkte bij de plaatsing in de luisterruimte al op dat de Premium Wireless 501 mogelijk iets te klein was in verhouding met het formaat van de luisterruimte. Vermoedelijk komt de weergave van lage tonen door de Premium Wireless 501 beter uit de verf in een iets kleinere ruimte. Het hier en daar ietwat tekortschieten van de laagweergave is geen tekortkoming van de luidspreker. Het is eerder de combinatie van luidspreker en luisterruimte die niet goed op elkaar is afgestemd. Afhankelijk van de gekozen muziek, viel het soms wat dunne laag ook niet altijd op. Wie gek is op disco, dance of house en de bijbehorende schopjes in de maag, zal de laagweergave mogelijk te karig vinden, maar dat geldt dan waarschijnlijk voor nog veel meer luidsprekers. Beter iets minder laag dan geforceerd, overdadig en onrealistisch laag. Piega heeft dat heel goed begrepen.

Na enige weken luisteren kunnen we concluderen dat de Premium Wireless 501 een fijne allround luidspreker is die met vrijwel alle muziekgenres uit de voeten kan. De weergave van lage tonen en middentonen is goed, maar wat er bovenuit steekt is de bovengemiddelde weergave van hoge tonen. De nieuwe lint tweeter laat de weergave van de hoge tonen en het daarmee opgebouwde geluidsbeeld boven de prijsklasse van de luidspreker uitstijgen. De weergave van microdetails is heel goed en zorgt voor een kamerbreed geluidsbeeld. De luisteraar wordt meegetrokken met de muziek.

Piega Premium Wireless 501: concurrenten en plaats in de markt

Het aankoopbedrag van de Premium Wireless 501 is afhankelijk van de kleur 4.500 tot 4.800 euro. Voor draadloze functies komt daar nog een bedrag van 500 bij voor aanschaf van de Piega Connect, de huidige actie waarbij de Piega Connect gratis wordt meegeleverd even daargelaten. Wat zou een consument voor alternatieven hebben om uit te kiezen?

Het is altijd lastig om concurrenten aan te wijzen want luidsprekers van verschillende merken die ongeveer hetzelfde kosten hebben niet precies dezelfde klank en ook niet hetzelfde uiterlijk. Onder andere Dynaudio, Dali en Elac bouwen fraaie actieve luidsprekers maar de kasten van deze merken zijn niet van aluminium gemaakt en lang niet zo slank als de leden van de Premium-productlijn van Piega. Eerdergenoemde merken maken ook mooie luidsprekers maar alle modellen nemen meer ruimte in dan Piega’s Premium-modellen. De aluminium kast met de elipsvormige achterzijde zijn samen met het slanke voorkomen en de buitengewoon goede weergave van hoge tonen onderscheidende kenmerken van Piega, waardoor vergelijkingen met concurrenten algauw mank gaan.

Een belangstellende zal even de tijd moeten nemen om naar verschillende modellen van verschillende merken te luisteren. De waardering van vorm, uiterlijk en kleur van een luidspreker is voor iedereen persoonlijk. Wie de Piega’s niet mooi vindt, zal ze laten staan. Piega’s Premium-modellen hebben echter unieke eigenschappen en om die reden zijn geen rechtstreekse concurrenten aan te wijzen.

Piega Premium Wireless 501: conclusie

De piekfijn afgewerkte Premium Wireless 501 is een transparant en neutraal klinkende luidspreker die alle muziekgenres zonder morren weergeeft. De weergave van lage tonen is goed, maar liefhebbers van disco, dance en house zullen de laagweergave mogelijk te karig vinden. De door Piega gemaakte lint tweeter zorgt echter voor een snelle, luchtige en transparante weergave en een kamerbreed geluidsbeeld. De weergave van hoge tonen en de ruimtelijke informatie die daarmee aan de luisteraar wordt gegeven is bovengemiddeld voor deze prijsklasse.

De Piega Connect heeft geen IR-afstandbediening en weinig aansluitingen. Het gebruik van de Piega Connect is niet verplicht want de Premium Wireless modellen kunnen met een cinch-kabel met een voorversterker verbonden worden. Wie een cinch-kabel gebruikt, heeft de volumeregeling en de aansluitingen van de voorversterker tot zijn beschikking.

 

 

 

 

 

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  Primeur: Bowers & Wilkins 700 Signature
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  NAD M33: grensverleggend
  Review
  lees meer »
 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »