REVIEWMcIntosh

Luisteren, concurrenten, positie in de markt en conclusie

McIntosh MA7200: luisteren

Om de klank van een audiocomponent goed te kunnen beoordelen is het zaak om veel soorten en genres muziek te luisteren. Een apparaat dat een singer/songwriter goed weergeeft, kan bijvoorbeeld hopeloos door de mand vallen bij de verwerking van een groot symfonieorkest. Zoals gebruikelijk heeft de MA7200 dan ook allerlei soorten en genres muziek aangeboden gekregen. Concertgebouworkest? Check. Live-uitvoeringen van enkele akoestische instrumenten? Check. Heavy metal? Check. Progressive rock? Check. Klanklandschappen opgebouwd uit een mengsel van akoestische en elektronische instrumenten? Check. Meerstemmige zangpartijen? Check, en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

De MA7200 blijkt een allemansvriend en heeft, zoals de meeste tegenwoordige componenten, geen voorkeur voor een muziekgenre. Na een aantal luistersessies kan de balans worden opgemaakt. De versterker heeft een fijne en makkelijke klank en stuurt net zo makkelijk dynamische als elektrostatische luidsprekers aan. Geen enkele keer is enige vorm van ademnood waargenomen. De MA7200 speelt krachtig en soepel. De meest opvallende aspecten zullen we bespreken.

Wie op zoek is naar een analytisch en puntig geluid, zoekt dat tevergeefs bij de MA7200. De klank is transparant maar heeft tegelijk een licht vleugje warmte over het hele frequentiespectrum. De afzonderlijke muziekinstrumenten lijken vooral met elkaar samen te werken in plaats van hun eigen positie op te eisen. Dit neemt overigens niet weg dat instrumenten of stemmen goed afzonderlijk waarneembaar en plaatsbaar zijn. Het lichte vleugje warmte leidt niet tot wolligheid. Het valt ook niet altijd op. Wie het podium zou willen analyseren, kan dat heel goed doen met de MA7200, maar onwillekeurig komt af en toe de gedachte op dat de versterker ongeveer zoiets zegt als “ga toch lekker zitten en geniet van het geheel, maak je niet druk over details, ik regel het voor je, pak een tripeltje of een glas goede wijn of single malt, het zit wel goed”. Dit wil nadrukkelijk niet zeggen dat de MA7200 moeite zou hebben met de weergave van details. Ook de kleinste belletjes en bijgeluiden zijn waarneembaar en plaatsbaar. Geen wolligheid of dofheid te bespeuren.

Als het gaat om de weergave van lage tonen, is de aanwezigheid van de uitgangstransformatoren waar te nemen. De laagweergave is goed, maar niet zo strak en punchy als bij het gebruik van de set klasse A halfgeleiderversterkers die als vaste bewoners in de luisterruimte staan. De laagweergave van het apparaat is meer relaxed en doet denken aan de laagweergave van een dure buizenversterker. Eindtrappen met buizen hebben immers zonder uitzondering een uitgangstransformator aan boord. Ontbreekt er iets aan de laagweergave van de MA7200? Nee, zeker niet. De laagweergave is krachtig maar ook een beetje anders en dat is wellicht even wennen.

De MA7200 nodigt de luisteraar niet zozeer uit om op het puntje van zijn stoel te gaan zitten, maar eerder om achterover te leunen en volledig te ontspannen. Op het puntje van je stoel zitten kan een tijdje leuk zijn, maar achteroverleunen, ontspannen en vervolgens onbewust opgaan in de muziek is langer vol te houden. Is ontspanning en opgaan in de muziek niet de essentie van waar het bij muziek luisteren om draait? Die vraag mag iedereen voor zichzelf beantwoorden.

Over buizenversterkers gesproken, McIntosh is ooit begonnen met de bouw van buizenversterkers. Tot op zeker hoogte is het DNA van de klank van buizenversterkers terug te vinden in de halfgeleiderversterkers van McIntosh. Het lichte vleugje warmte en ronding, de relaxte klank, de uitnodiging om te ontspannen en achterover te leunen, het zijn allemaal min of meer kenmerken van dure en goed gebouwde buizenversterkers. De klank van de MA7200 doet denken aan de klank van een dure buizenversterker.

Mooi meegenomen is het feit dat de MA7200 niet de nadelen heeft van een buizenversterker. Een buizenversterker is immers onderhevig aan slijtage en heeft periodiek een kleine of grote onderhoudsbeurt nodig. Een goed gebouwde halfgeleiderversterker is niet of nauwelijks onderhoudsgevoelig. En McIntosh heeft een uitstekende naam als het gaat om bouwkwaliteit, service en onderhoud, voor het geval het tóch nodig zou zijn.

We doen nog een album. O nee toch? Is het al zo laat? Dat hadden we niet in de gaten. Tijd om naar bed te gaan. De ontspannen klank van de MA7200 is bijna bedwelmend te noemen.

McIntosh MA7200: concurrenten en positie in de markt

De MA7200 is een complete en inclusieve versterker. Met “inclusief” wordt in dit verband bedoeld dat afgezien van een bron en luidsprekers geen andere componenten nodig zijn. De bron mag analoog of digitaal zijn, het maakt de MA7200 niet uit.

Natuurlijk zijn er meer inclusieve versterkers op de markt, ook in dit prijssegment, maar McIntosh neemt een aparte positie in. Enerzijds hebben de componenten van McIntosh een uitgesproken uiterlijk. We kunnen zo gauw geen ander merk noemen dat glazen frontplaten heeft. Anderzijds is het gebruik van uitgangstransformatoren een unieke of ten minste zeldzame eigenschap voor halfgeleiderversterkers. De uitgangstransformatoren en ongetwijfeld ook de andere technische keuzes geven de versterkers van McIntosh een eigen klanksignatuur die niet of moeilijk vergelijkbaar is met andere halfgeleiderversterkers.

Ook apart is het serviceniveau van McIntosh. Het merk is een stabiele en constante factor in het audiolandschap gebleken. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst, maar wie nu een versterker van McIntosh koopt zal de versterker waarschijnlijk heel lang probleemloos kunnen gebruiken. Als dan over een jaar of twintig bijvoorbeeld een paar slijtagegevoelige onderdelen zoals schakelaars of relais of een potmeter vervangen zouden moeten worden, is de kans groot dat vervanging probleemloos kan worden uitgevoerd met originele onderdelen. Uiteraard zal dit mogelijk ook voor andere merken gelden. Wij kunnen niet in de toekomst kijken.

Het komt erop neer dat de versterkers van McIntosh en dus ook de MA7200 wel concurrenten hebben, maar geen vergelijkbare concurrenten. Of de klank bevalt zal een belangstellende voor zichzelf moeten vaststellen door een luistersessie bij een deskundige dealer bij te wonen. Hou dan wel de tijd in de gaten en pas op voor bedwelming.

McIntosh MA7200: conclusie

De MA7200 is een zeer compleet, krachtig en soepel spelend vermogens- en regelcentrum. De gebruiker zal niet snel aansluitingen tekortkomen. De bouwkwaliteit is zeer solide. De klank doet denken aan de klank van dure en goed gebouwde buizenversterkers, zonder de nadelen van buizenversterkers. De luisteraar wordt uitgenodigd om achterover te leunen en de tijd te vergeten.

EDITORS' CHOICE