REVIEWU-Vola

U-Vola

René van Es | 17 oktober 2002 | U-Vola

Mijn impressie

U-VolaAfgaande op mijn vrouw worden mijn JM Labs ingeruild voor U-vola. Het design van de speaker heeft een Woman Acceptance Factor van 100%. En omdat de speaker hangt is er overal wel een plek te vinden. De plaatsing lijkt niet kritisch. Het eigenzinnige uiterlijk past in een modern interieur en zal, in tegenstelling tot vrijwel elke andere speaker, bijdragen aan de binnenhuis architectuur in plaats van afbreuk doen. Mijn eega kan bovendien goed luisteren en haar viel direct op hoe gemakkelijk de weergever het geluid afstraalt. Ook haar indruk is een kamer vol geluid zonder de bron aan te kunnen wijzen. Ze is zelden zo uitgesproken als met de U-vola. De sub mag blijven staan, die ervaart ze als noodzakelijk. Collega René Smit kwam een avond langs en stelde per mail de volgende dag de vraag in welke kleur ik ze koop. Ook hij was zeer onder de indruk van wat hij hoorde.

Rijst de vraag of de U-vola de prijs waard is waar ik zo van schrok. 3500 euro per paar. Veel geld voor kleine kasten. De eerste dag vond ik van niet, maar naarmate ik acclimatiseerde met deze eieren besefte ik meer en meer dat hier geen design speeltje hangt, maar een uiterst serieuze set speakers die mee kan draaien in serieuze hifi sets. Zo serieus zelfs, dat zou ik vorig jaar geen JM Labs hebben gekocht maar nu voor een aanschaf staan, de U-vola een heel belangrijke kandidaat zou zijn. Levendigheid, natuurlijkheid en spreiding van het geluid door de ruimte overheersen de beperkingen. De U-vola heeft zijn eigen manier om te blijven boeien en cd’s tot aan het eind toe te beluisteren. De vorm, de keuze van de units, het filter en de afwerking zijn op hoog niveau zowel uit design oogpunt maar zeker ook uit het oogpunt van realiteits weergave.

U-VolaDe markt voor dit systeem zie ik lang niet alleen bij mensen die houden van Italiaans design. Stoelen van Kartell, lampen van Luceplan, meubels van Rolf Benz, etc etc. Dat soort interieurs zijn inderdaad ideaal voor U-vola. Maar vergist u zich niet, de U-vola is een basisvorm die zeer onopvallend is en daardoor integreerbaar in alle mogelijke interieurs. Mede omdat de U-vola in elke gewenste kleur te leveren is. Het is een volkomen volwassen systeem dat aangesloten mag worden op een kostbare bron en een kostbare versterker. En daarom ook een plek kan vinden bij mensen die minder op design letten en meer op muziekweergave. Zelfs voor 3500 euro per set door mij van harte aanbevolen.

Gebruikte apparatuur

Pro-ject Perspective platenspeler
Supex SD900 Super element
Transrotor Phono amp
Teac VRDS-T1 CD loopwerk met Trichord Clock 2
Monarchy Audio DIP Mk 2 anti jitter box
M-Audio Superdac 2496 D/A converter
Musical Fidelity Elektra E50 tuner gecombineerd met MF X-10D
Marantz DV6200 dvd speler
Sony MDS-JE500 minidisk speler
Clearaudio Balance voorversterker
Monarchy Audio SE-100 klasse A mono eindverstekers
U-vola luidsprekers en stands
JMLab Electra 926 luidsprekers
JMLab Electra SW900 actieve subwoofer
Interlinks analoog: VdH The First Ultimate, VdH The Source HB, Puresonic 8010A XLR, Linn Analogue, Belden, Profigold S-video, Siltech Mxt New York
Interlinks digital: Apogee Wide-Eye
Interlinks digital optisch: Audioquest, Deltac
LS-kabels: Music Point
Accessoires: Kemp Elektroniks  Power Source netfilter, ferriet clamps, Standesign Saturn 5 audio meubels, Target VW1 wandbeugel, Master Base material, Kemp, Lapp en rubber netkabels, WBT steker materiaal, separate audiogroep


EDITORS' CHOICE