REVIEWU-Vola

U-Vola

René van Es | 17 oktober 2002 | U-Vola

Het vliegende ei

U-VolaFrankfurt 2002 was voor mij de kennismaking met U-vola luidsprekers waar collega Sebastiaan onlangs tegenaan liep in Milaan. Spelend op dure apparatuur hangt er een ei in de luister- of demoruimte waar het geluid uit komt. Erop aangesloten dure audioapparatuur die in eerste instantie niet passend lijkt voor een design speaker. Want een design speaker is het zeker. De Nederlandse importeur, die net als ik in Frankfurt het eerste contact legde, kwam onlangs aan de deur met een set U-vola en twee grote standaards. Het opstellen is zo klaar en vooruit met de geit. Na een paar vloerstaanders, een set elektrostaten, nu een paar hangende luidsprekers waar enthousiast over wordt gedaan. Het leven van een recensent gaat niet altijd over rozen zucht ik. Mijn vrouw, verbijstert kijkend naar deze nieuwe kunstvorm, zucht net zo hard. Weer een set extra sta-in-de-weg-en-bederf-het-interieur-stellages in huis. Of ik een keer wil ophouden. Voor Music Point de deur uit gaat vraag ik en passent nog naar de prijs van deze Ferrari rode speakers en ik sta hevig naar lucht te happen. Hoeveel? Echt waar? Nou nou, dan moeten ze iets in hun mars hebben, anders schrijf ik er geen woord over denk ik nog bij mijzelf. Design of niet.

Het principe

U-VolaDe U-vola wordt uitgebreid beschreven op de site www.synfactory.com en importeur Music Point doet dat nog eens dunnetjes over op www.musicpoint.nl. In mijn eigen woorden komt het principe op het volgende neer. De U-vola wordt opgebouwd rond twee halve schalen van KCF, een in Duitsland vervaardigde kunststof. Na het samenvoegen van de helften ontstaat een eivormige speaker van 410 mm lang en maximaal 210 mm in doorsnede. Het geheel wordt door middel van een staaldraad opgehangen in de ruimte. Of aan het plafond of in een steun. Door de eivorm zijn inwendige reflecties nagenoeg uitgesloten. Het afstraalgedrag is optimaal omdat de “kastwanden” snel en glad weg buigen van de units. Bovendien worden invloeden van wanden, vloer en plafond zo tot een minimum teruggebracht omdat de speaker vrij in de ruimte hangt. Hoe minder reflecties, hoe beter het stereobeeld. De units zijn gemonteerd achter een metalen rooster dat onder het midden van de bol zit. Volgens de ontwerper is er 8 jaar onderzoek gedaan naar optimale weergave op deze manier. Te zien is, dat zelfs aan de kleinste details is gedacht. Dat kunnen de Italianen wel.

U-VolaIn het ei zit een 11 cm woofer en in het hart daarvan is een 26 mm dome tweeter van Morel geplaatst. Het geheel vormt een puntbron. Aan de achterzijde is een basreflex poort voorzien om de woofer te steunen in zijn taak. Het filter zit in de kast en de aansluiting gaat met een klink steker zoals we die kennen van de hoofdtelefoon. De aansluiting is verzonken aan de achterzijde gemaakt. Jammer toch dat een speaker draden behoeft. Zonder dat is de vorm nog volmaakter. De U-vola is in vele kleuren verkrijgbaar waardoor hij nog beter aangepast kan worden aan het interieur. Ik had een knalrode set ter beschikking. Tot slot een paar technische specificaties van de fabrikant. Nominale impedantie is 8 Ohm. Het toe te voeren vermogen is maximaal 60 watt en 120 watt piek (voor wie normaal speelt van geen enkel belang). De cross-over frequentie ligt rond de 3 kHz en het frequentiebereik is 60 tot 20.000 Hz. Binnen hoeveel dB is niet gespecificeerd. Meegeleverd worden staaldraden om e.e.a. op te hangen. Drie opmerkingen nog van mijn kant. Het laag valt snel af onder de 80 Hz door de kleine woofer en de kleine kast. Ten tweede, omdat ik geen idee heb hoe de kast open moet ga ik ervan uit dat de fabrikant de waarheid spreekt over de inhoud. Ten derde de prijs is 3500 euro voor een set.


EDITORS' CHOICE