REVIEW

Siltech Mxt Professional New York interconnect


René van Es | 25 juli 2002 |

Toen de VdH vervangen door de SQ-28G3. Dat bracht een normaal beeld terug, meer transparantie maar ik kreeg geen wezenlijke verbetering, alleen een verandering.
De Linn kabel met zijn koperen geleiders was nog het beste in staat de element phono-amp combinatie zijn werk te laten doen.
Nadat de New York in diverse sets ruim ingespeeld was, ging die op de plaats van de Linn en dat pakte onverwacht goed uit. De juiste hoeveelheid hoog, optimale weergaven van het middengebied en doortekend laag. Meer detail zonder dat er ook maar iets van scherpte optreedt. Nu pas valt het element te combineren met de helderheid van een Clearaudio Basic. In een later stadium kwam hier een Transrotor phono amp binnen die veel rustiger presteert dan de Clearaudio (100 Ohm instelling). Naar de laatste combinatie gaat mijn voorkeur op dit moment uit. En wat doet de New York dan daarin voor u gaat denken dat het een phono amp recensie is? Op zeer neutrale wijze het signaal doorgeven zonder het aan te tasten. De minuscuul kleine stroompjes van mc elementen dienen zoals eerder opgemerkt zeer delicaat te worden getransporteerd. De New York kan dat veel beter dan een Linn Analogue of een VdH The Source Hybrid. De New York doet dat m.i. ook beter dan een SQ-28G3, die pept het hoog teveel op zonder dat het er fraaier van wordt. Ik hoor met de New York veel meer detail uit mijn analoge bron wat voor mij aangeeft dat de geleiding erg goed is en de drempelspanning heel laag. Het herschapen geluidsbeeld is ruim, luchtig en natuurlijk. Een stem is meer menselijk, een drum explosiever, een viool krijgt meer kast etc. Welke platen ik daarvoor heb beluisterd? Teveel om allemaal op te noemen dus ik volsta met enige namen als Emmylou Harris, Dire Straits, Kari Bremnes, The Weavers, Juliette Greco en Sade.

In de testen van de Marantz DV4200 en de NAD C541i staan cd’s en dvd’s genoemd die de beide machines mochten slikken. De eigenschappen die ik toeschrijf aan de New York in een analoge omgeving komen ook hier steeds terug. Het blijkt een fijne allround kabel te zijn. Makkelijk inzetbaar wederom door de neutrale klank. De Mxt is al maanden in huis, vraagt u mij dus niet op welke cd ik de kabel specifiek beoordeel, het waren er inmiddels honderden. Tenslotte, de connectors sluiten goed aan, klemmen zonder zich vast te vreten, zijn robuust en de hele kabel wekt de indruk tegen een stootje te kunnen. Siltech wijkt met deze lijn voor het eerst ook af van de bekende blauwe Siltech kleur en maakt Mxt in een donker blauwe variant. Iets huiskamer vriendelijker, veel minder opvallend.

Al met al

Een Mxt kabel vergt inspeeltijd. Het proces van inspelen bestaat uit het in elkaar laten zakken van de kristallen in de kabel. In Zeeland noemen ze dat bij kleigrond inklinken. Het oppervlak van de kabel zal tijdens dit proces steeds gladder worden en de elektrische eigenschappen verbeteren. Inspelen kan op meerdere manieren. Door 24 uur een hoge stroom door de kabel te jagen (pas op! Te hoge stroom beschadigt de kabel voorgoed!), door een maandje te gebruiken tussen een krachtige signaalbron (cd of tuner) en versterker of door hem een jaar te laten liggen op een rustige plek boven de verwarming. In alle gevallen is een verbetering waarneembaar. Aan het eind van dit proces wacht u in het geval van de Siltech Mxt New York een uiterst fraaie en neutrale kabel tegen een zeer redelijke prijs. Scherp concurrerend met Monster, VdH, Monitor enzovoort. Makkelijk in het gebruik. Neigt niet naar hard, troebel, donker, gesluierd of welke term u ook zoekt. Een heel eerlijke kabel die in mijn geval tussen platenspeler en phono amp perfect op zijn plaats is. Detailrijk en goed in staat de emotie van het vinyl te bewaren. Dat de Siltech verder regelmatig wordt gebruikt tussen andere componenten, geeft al aan dat ook hier de neutraliteit en transparantie door mij zijn gewaardeerd. Mocht de prijs u ondanks de geboden kwaliteit te hoog zijn, kijk dan eens naar de Mxt Paris of London die resp. twee strengen of één streng G3 materiaal gebruiken. Verder zijn luidspreker kabels en netsnoeren leverbaar, komt er een S-video kabel en staat er een digitale kabel in de prijslijst. Deze Mxt New York interconnect is voor mij een blijvertje.

 

Gebruikte apparatuur:
Pro-ject Perspective platenspeler
Highphonic MC-A300 moving coil element
Transrotor Leonardo platenspeler
Goldring Eroica LX moving coil element
Clearaudio Basic phono voorversterker
Transrotor phono vooversterker
Teac VRDS-T1 cd loopwerk met Trichord Clock 2
Monarchy Audio DIP Mk 2 anti jitter box
Monarchy Audio M22B Dac
NAD c541i cd speler
Marantz DV4200 dvd speler
Marantz DV6200 dvd speler
Musical Fidelity Elektra E50 tuner met Musical Fidelity X-10D
Sony MDS-JE500 minidisk speler
Clearaudio Balance voorversterker
Monarchy Audio SM-70 klasse A versterkers
Monarchy Audio SE-100 klasse A monoblokken
Marantz PM6010 OSE geïntegreerde versterker
JMLab SW900 actieve subwoofer
JMLab Electra 926 luidsprekers
Hepta Frontier luidsprekers
Hepta Expression luidsprekers
Mordaunt Short MS902 luidsprekers
Interlinks: Linn Analogue, VdH The First, The First Ultimate, The Source HB, Puresonic XLR, TAF Next 1 en 2, Gotham GAC-2, Belden, Siltech City Line New York en SQ-28G3
LS-kabels: Ocos, Supra 2 x 4 mm2 Classic
Optisch: Audioquest, Deltac
Accessoires: Kemp Elektroniks Power Source, ferriet clamps, Standesign Saturn 5 audio meubels, Target VW1 muurbeugel, Target HS40 LS stands, Kemp, Lapp en rubber netkabels, WBT en Sharkwire steker materiaal, separate audiogroep

EDITORS' CHOICE