REVIEW

Horning Zeus

René van Es | 12 december 2001 |

Met andere opstellingen

In aanvang is er voor het schrijven van deze recensie met de Hørning Zeus geëxperimenteerd met zoveel mogelijk andere apparatuur. Daar is veel muziek bij gebruikt, deels hetgeen hierboven staat, deels anders zoals klassiek, jazz, pop, met en zonder stem. Ik ga nu niet in detail in op de muziek, maar meer op de middelen. De Teac/Monarchy combo klinkt zwaar, dreunt vaak en blaast het laag op. De Atoll met eigen dac of via de 22B is losser. Het loopwerkje is lichtvoetiger en dat komt in mijn ruimte goed uit. Diep gaat het toch wel, de kracht verminderen mag. Terug naar een enkele Monarchy Audio eindtrap helpt niet. Je haalt teveel power uit het hele systeem zonder ergens iets te winnen, dus daar gaan we niet verder mee. Het filter van Kemp Electronics maakt wel uit. Een verbetering die nader onderzoek behoeft. Ik heb zowel het filter ertussen gezet als netsnoeren vervangen. Meer rust, betere definitie en strakker laag is de eerste indruk. De Zeus is er blij mee. De Clearaudio Balance voorversterker kan de Monarchy’s gebalanceerd aansturen en ook daarmee win je in strakheid van het laag en definitie in midden en hoog.

Tevreden, ja soms wel en soms ook weer helemaal niet. De ene cd is goed tot zeer goed, de andere slecht tot zeer slecht. Idem met vinyl, zij het dat pop/jazz eerder problemen geeft dan klassieke muziek. Het is zoeken naar combinaties waardoor de Zeus zijn ware aard kan laten zien. Al met al blijft soms een indruk hangen van een hol geluid, vaak de wens om buizen in te zetten met hun afgeronde weergave en de nadruk op het middengebied. Verder de wens te werken met een achterwand die reflecteert of liever nog een tweetal hoeken waar de speakers in kunnen. Dat moet het totaalbeeld beter maken of in ieder geval consistenter. Waarom is anders de Zeus soms zo pakkend en af, terwijl er op sommige momenten gesnakt wordt naar nieuwe speakers? Matchen en plaatsen schijnt het toverwoord. Ik heb Tommy Hørning ontmoet op de VAD show en als ik hem beluister hoor ik een gedreven ontwerper/fabrikant en daarnaast een muziekliefhebber/levensgenieter. De combinatie van zijn ervaring en de wens/kennis van Johan Bezem van Audio Classics om een kleine compacte Hørning te bouwen lijken geslaagd, maar voor mij alleen als mijn ega akkoord zou gaan met een rigoureus veranderde huiskamer.


Tot slot

Wie het bovenstaande tot zijn geest heeft genomen zal begrijpen dat ik er niet echt ben uitgekomen. Het is wel verklaarbaar waarom er geen gemene deler kan worden gevonden met de Zeus. Waarom cd’s soms briljant zijn en soms bar slecht. Daarom valt het mij zo zwaar een conclusie te geven over dit systeem. De contrasten zijn zo groot, dat ik er geen weg mee weet. Op sommige momenten kan ik niet zonder de Zeus leven, op andere momenten niet met. Het zou een vrouw kunnen zijn. Misschien was de naam Athene daarom een betere keuze geweest dan Zeus, immers de oppergod wordt als man afgebeeld. De Høning Zeus is voor mij de knappe filmster onder de speakers, een beschuitje mee willen eten en dan weer wegwezen.

Ik kan een ieder slechts aanraden, ga en luister. Oordeel zelf in een set die de dealer voor u matched. Een dealer die de liefde op kan brengen dit produkt op de juiste wijze te begeleiden. Hoornfreaks met weinig ruimte of een beperkt budget, haast u, buizenliefhebbers idem. Ga en zie niet om. De kennismaking met de Hørning Zeus laat mij in frustratie achter. Je hebt van die produkten die je direct wilt hebben en produkten die je nooit meer hoeft te zien. Zo had ik pas NBS kabels in huis, daar doe ik een moord voor. En toen een setje speakers die ik per kerende post met negatief commentaar retourneerde. Soms wordt je hebberig van audiospul, maar dan meer om het “hebben” dan om het “nut”. En de Zeus? Ik weet het niet. Zal ik dan toch het silicium maar gaan verruilen voor een KT-88? En een verbouwing voorstellen? Gelukkig kan ik bij collega Jan de Jeu terecht voor een praatsessie over mijn dilemma. Of zal ik mijn vrouw eens sturen?

Gebruikte apparatuur

Pro-ject Perspective platenspeler
Highphonic MC-A300 element
Sphinx Project 2 met phono board op MC stand
Clearaudio Balance voorversterker
Monarchy Audio SM-70 klasse A versterkers
Focal B400 kit gebaseerde luidsprekers
Speaker & Co Cinema Sub 2 actieve subwoofer
Hørning Zeus luidsprekers
Atoll CD80 cd speler
Teac VRDS-T1 cd loopwerk met Trichord Clock 2
Monarchy Audio DIP Mk 2 anti jitter box
Monarchy Audio M22B Dac
Musical Fidelity Elektra E50 tuner
Sony MDS-JE500 minidisk speler
Interlinks: Linn Analogue, VdH The First en The Source HB, Sonic Link Silver Pink, Puresonic XLR
LS-kabels: Ocos
Optisch: Audioquest, Deltac
Accessoires: Eigenbouw netfilter, ferriet clamps, Standesign Saturn 5 audio meubel, Target VW1 muurbeugel, rubber netkabels, WBT steker materiaal, Kemp Electronics filter en Kemp kabels


EDITORS' CHOICE