REVIEWR.E.L.

Rel Q150E: Compact laag

René van Es | 06 december 2001 | R.E.L.

Op de stand Slam is de sub regelmatig in gebruik geweest bij films op de tv. Daar mogen bij aardverschuivingen en dinosaurus stappen de lage tonen heerlijk door de kamer denderen. In een goede av installatie is een sub werkelijk onmisbaar. En zelfs bij mij, tv aangesloten op een stereo versterker, geeft het kijken naar een film met geluid via de hifi speakers met een sub al een zeer bevredigend resultaat. Voor muziek (op tv of cd) preferen mijn kinderen altijd de Slam stand, mijn vrouw en ik schakelen dan snel terug naar de stand Depth om te kunnen genieten. Maar ja, mijn kinderen groeien op met disco en car hifi, dus neem het ze eens kwalijk.

Op een gegeven moment had ik drie subwoofers in huis, de REL, het Bass Station van Blueroom en de Speaker & Co. Dan zie je hoe verschillende fabrikanten elk een eigen oplossing zoeken. De REL is een klein gesloten systeem, gevolg lage vervorming maar beperkt in “lucht verplaatsen”. Blueroom een bass reflex, daar veel lucht verplaatsing maar minder controle en minder diep dan de REL. En Speaker & Co met een bandpass oplossing, een compromis naar beide kanten, lage vervorming en veel controle, flinke luchtverplaatsing al zijn de laagste frequenties niet haalbaar. Qua versterker levert REL wellicht de mooiste van de drie met het ingebouwde Active Bass Control, waardoor een kleine woofer toch diep kan gaan zonder vervelende pieken in de frequentie karakterestiek. En de Q150E biedt als enige de keuze tussen Depth en Slam.


Compact en ingepakt

Zoals bijna alles wat hier binnenkomt, gaat op enig moment ook de REL weer in de doos om door de importeur te worden opgehaald. Soms valt zo’n afscheid zwaar, soms valt het mee. Met het vertrek van de Jadis verloor ook de REL een reden om te blijven, immers deze REL en de combinatie van mijn set is niet de meest ideale. De REL is voor mij beter inzetbaar in een av installatie dan in een stereo setup. Dat neemt echter niet weg dat door wie zoekt naar een compacte subwoofer, deze Q150E niet voorbij gelopen moet worden. REL is en blijft een belangrijke speler in dit marktsegment en weet als geen ander hoe een optimale bas gehaald kan worden uit een bescheiden afmeting. En dat is dan gelijk de kracht van deze sub, compactheid, degelijke afwerking, een betrouwbare fabrikant en importeur, lange levensduur en “top of the bill” een fraai droog laag ter aanvulling van monitor speakers.

Gebruikte apparatuur

Pro-ject Perspective platenspeler
Highphonic MC-A300 element
Sphinx Project 2 met phono board op MC stand
Monarchy Audio SM-70 klasse A versterkers
Jadis Orchestra Reference geïntegreerde buizen versterker
Focal B400 kit gebaseerde luidsprekers
Speaker & Co Cinema Sub 2 actieve subwoofer
Blueroom Bass Station actieve subwoofer
Rel Q150E actieve subwoofer
Teac VRDS-T1 CD loopwerk met Trichord Clock 2
Monarchy Audio DIP Mk 2 anti jitter box
Monarchy Audio M22B Dac
Musical Fidelity Elektra E50 tuner
Sony MDS-JE500 minidisk speler
Interlinks: Linn Analogue, VdH The First en The Source HB, Sonic Link Silver Pink, Puresonic XLR
LS-kabels: Ocos, REL kabel met Speakon connector
Optisch: Audioquest, Deltac
Accessoires: Eigenbouw netfilter, ferriet clamps, Standesign Saturn 5 audio meubel, Target VW1 muurbeugel, rubber netkabels, WBT steker materiaal


EDITORS' CHOICE