REVIEWJadis

Jadis Orchestra Reference


René van Es | 19 september 2001 | Jadis

De koek is op

Met enige moeite gaat de Jadis na een paar weken gespeeld te hebben weer terug in de doos, richting Hansted Audio. Het was de eerste kennismaking met een buizenversterker thuis. Dat dwingt je tot anders luisteren dan naar een transistor. En het laat je merken dat er vele wegen naar Rome leiden. Een andere Franse versterker die even op de plaats van de Jadis heeft gestaan, wijkt totaal af in muziekaal beeld. Mooier, nee anders en onvergelijkbaar. Buizen hebben iets magisch. Ze kunnen net zo transparant klinken als het glas waar ze uit gemaakt zijn. En luider dan een transistor. Minder vermogen en toch meer dynamiek. Minder slamm maar meer betrokkenheid bij de uitvoerende artiest. Het is een keuze die je moet maken. Wie denkt te maken te hebben met een achterhaalde techniek zit er ver naast. De muziek is volledig van deze tijd en de Jadis verdient een waardige plaats op de schappen van de audio zaken.

En ik, ik leef voort met mijn herinnering aan Brive, aan Chez Francis en het uizicht destijds op de JA-500. Ik leef ook voort met mijn vertrouwde transistor klasse A versterkers. Dat heeft meerdere redenen. Ten eerste omdat de versterkers hier heel veel aanstaan en de buizen te veel vervangen zouden moeten worden. Ten tweede omdat de benodigde pecunia ontbreekt en tenslotte omdat de Jadis Orchestra Reference niet die meerwaarde heeft ten opzichte van de eigen blokken dat vervanging onontkoombaar is. Dat heeft met name te maken met de lichtvoetigheid van de Orchestra en het in zekere mate ontbreken van kracht in de lagere regionen. Waar plaats je dan deze versterker. Laat ik voor op stellen dat het uiterlijk recht doet aan de geboden kwaliteit. De versterker heeft een enorme detaillering, een grote dynamiek, een stabiel beeld en stuurt makkelijk en op natuurlijke wijze de weergevers aan. De prijs van net over de 5000 piek is zeer realistisch en in een met zorg samengestelde keten van audiocomponenten zal de Jadis vele jaren voor muziekgenot kunnen zorgen. Dat u daarbij ook nog eens iets heel bijzonders in huis haalt als het om vormgeving gaat is mooi meegenomen. Foie gras, chablis en Jadis, hoe mooi kan het leven zijn. Als God in Frankrijk?

 

Gebruikte apparatuur

Pro-ject Perspective platenspeler
Highphonic MC-A300 element
Sphinx Project 2 met phono board op MC stand
Monarchy Audio SM-70 klasse A versterkers
Lavardin IS geïntegreerde transistor versterker
Jadis Orchestra Reference geïntegreerde buizen versterker
Focal B400 kit gebaseerde luidsprekers
Speaker & Co Cinema Sub 2 actieve subwoofer
Rel Q150 actieve subwoofer
Teac VRDS-T1 CD loopwerk met Trichord Clock 2
Monarchy Audio DIP Mk 2 anti jitter box
Monarchy Audio M22B Dac
Musical Fidelity Elektra E50 tuner
Sony MDS-JE500 minidisk speler
Interlinks: Linn Analogue, VdH The First en The Source HB, Sonic Link Silver Pink, Puresonic XLR
LS-kabels: Ocos
Optisch: Audioquest, Deltac
Accessoires: Eigenbouw netfilter, ferriet clamps, Standesign Saturn 5 audio meubel, Target VW1 muurbeugel, rubber netkabels, WBT steker materiaal

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  Elac Debut Reference DFR52
  Review
  lees meer »
 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »