REVIEWSonore

Review: Sonore Audio Universal Loudspeaker Harmonizer: conclusie

DIT IS EEN PUBLICATIE VAN MUSIC EMOTION
Jan de Jeu | 31 mei 2017 | Fotografie Redactie Hifi.nl | Sonore

Meestal wordt de test kandidaat bij mij thuis afgeleverd. Dat waardeer ik ten zeerste, vooral wanneer het om een set luidsprekers gaat, omdat ik de fabrikant/importeur graag de gelegenheid biedt om de set op de volgens hem beste plek, en met de volgens hem juiste mate van indraaien, in de luisterruimte op te stellen. Ditmaal heb ik ervoor gekozen om de ULH zelf op te halen in Rotterdam omdat Cock altijd bezig is met het tweaken van zijn eigen set en het steeds opnieuw heel leuk is om die ontwikkelingsstappen van nabij te kunnen volgen.

Zo is hij, zoals gezegd, nadat hij eerder al zijn eigen draaitafel motor ontwikkeld had, momenteel bezig met een eigen draaitafel ontwerp. Helaas is die draaitafel nog niet functioneel op het moment dat ik hem bezoek, maar hij laat mij wel weer even genieten van het effect van de Harmonizers op zijn eigen set bestaande uit door hem gemodificeerde Audio Research cd-speler en KEF LS50 luidsprekers, gecombineerd met versterking, DAC, The Powerpack en bekabeling van Sonore. Als altijd draait hij een dwarsdoorsnede van muziekstijlen en bij ieder werk is de meerwaarde van de toegevoegde Harmonizers duidelijk aanwijsbaar.

Het valt me vooral op wanneer hij een track draait van Melanie de Biasio, omdat ik het werk van deze Belgisch-Italiaanse zangeres erg goed ken en regelmatig beluister op mijn eigen set. Met name het effect van de ULH op de grootte van het beeld en de definitie van de stem trekt mijn aandacht. Met de fluwelige, sensueel warme stem van Melanie nog in mijn achterhoofd plaats ik na thuiskomst de ULH op de Harbeths en sluit ik ze aan met de Harmonizer Line luidsprekerkabels. Het wordt een korte eerste luistersessie maar ik wil die stem uit mijn achterhoofd vergelijken met de stem die in mijn eigen luisterruimte zal klinken.

Oké, er zit eigenlijk te veel tijd tussen, maar toch. Ik draai The Flow achtereenvolgens met, zonder en tenslotte opnieuw met, toevoeging van de ULH, en ervaar opnieuw wat ik bij Cock ook ervaarde. De meerwaarde die de ULH biedt is voor mij dermate belangrijk dat ik in de dagen daarna tijdens de opeenvolgende luistersessies steeds maar kort luister zonder ULH en al snel en vooral langdurig terugschakel naar de weergave met toegevoegde Harmonizers. Wat mij daarbij nog het meest opvalt is de toename van microdetaillering die maakt dat de ambiance van de opnameruimte meer naar voren komt.

Juist die microdetaillering maakt dat de muziek gaat leven waarmee luisteren verandert in beleven. Op het moment dat twee goede vrienden met gouden oortjes, René van Es en René Smit, op mijn uitnodiging een avond komen luisteren naar het positieve effect dat de ULH op de kwaliteit van de weergave heeft, ben ik eigenlijk al zover dat ik de Harmonizers niet meer wil missen in mijn referentie set. Al na het beluisteren van één track delen de twee mijn enthousiasme voor de ULH. Het beeld wordt groter en ook de stem, in dit geval van Alan Taylor, wint aan kracht, rijkdom en daarmee aan realisme.

Klankmatig hoogtepunt van de avond wordt voor mij gevormd door de weergave van een hoge resolutie download van het album ‘From the age of Swing’ van pianist Dick Hyman. Een opname van Reference Recordings, gemaakt door Prof. Keith Johnson. Zijn opnames geven altijd heel fraai de ambiance van de opnameplek weer. Maar in combinatie met de ULH klinkt die ademende concertzaal nog realistischer. Wanneer ik de daaropvolgende dag diezelfde opname nog eens draai, maar ditmaal vanaf lp, dan ervaar ik de echtheid zelfs als ronduit ‘spooky’.

Sonore Audio Universal Loudspeaker Harmonizer: onmisbaar

De ULH vormt het zoveelste unieke concept dat ontsproten is aan het brein van Cock van der Weiden. In de loop der tijd heb ik het project gedurende de diverse experimentele stadia van nabij zien en horen groeien tot het uitgerijpte model zoals het nu in mijn luisterruimte speelt. Aan alles is de passie, de kennis, de ervaring, het vakmanschap en de zorgvuldigheid af te lezen waarmee Cock deze Harmonizers vorm gegeven heeft.

Zowel het gebruikte hoogwaardige materiaal als de zorgvuldige afwerking zijn de materiële afspiegeling van de werking van de ULH. Een werking die maakt dat eindelijk het volledige opnamemateriaal kan worden gehoord, met inbegrip van de ambiance van de opnameruimte. Met als effect dat ik als luisteraar het gevoel heb bij die opname aanwezig te zijn. Nu ik eenmaal gehoord heb wat de ULH in mijn installatie doet, zal in dezelfde mate genieten van mijn systeem zonder ULH nooit meer mogelijk zijn. 

Sonore Audio Universal Loudspeaker Harmonizer: prijs

Sonore Audio Universal Loudspeaker Harmonizer, set van twee stuks: 1.999 euro
Sonore Audio Loudspeaker Cable Harmonizer, 1,25 meter (set): 999 euro


EDITORS' CHOICE

 • Review
  Cambridge Audio AXR100D
  Review
  lees meer »
 • Op bezoek: Kemp Elektroniks Experience Center
  Zomeractie bij Kemp Elektroniks
  Op bezoek: Kemp Elektroniks Experience Center
  lees meer »
 • Achtergrond
  Primephonic: toekomst voor klassiek
  Achtergrond
  lees meer »