REVIEWSonore

Review: Sonore Audio Universal Loudspeaker Harmonizer

Jarenlang was de naam Sonore onlosmakelijk verbonden met de twee oprichters; Arnold Blom en Cock van der Weiden. Nu Arnold Blom zich teruggetrokken heeft uit de audiowereld, heeft Cock besloten om met zijn eigen producten door te gaan onder de vlag van Sonore Audio. 

Ook het ‘nieuwe’ Sonore Audio heeft een uitgebreid kabelpakket. De kabels zijn onderverdeeld in vier lijnen, die oplopen in prijs. De instaplijn, de Harmonizer Line, bestaat uitsluitend uit luidsprekerkabels van uiteenlopende lengtes. Daarna volgen achtereenvolgens de Sapphire Line, de Ruby Line en de Tourmaline Line. Deze drie lijnen omvatten naast luidsprekerkabels ook interlinks en netkabels. Ook de passieve voorversterker, de eindversterker en een stekkerblok met de naam The Powerpack zijn gebleven.

Dat Cock een echte vinylliefhebber is blijkt uit een phono voorversterker, een bijzondere draaitafelmotor en een zeer precies kalibratie systeem, allen deel uitmakend van het leveringsprogramma. Zelfs een eigen draaitafel, de Universal Turntable Belt Drive, waarvan het prototype te zien was op de X-Fi 2016, zal vermoedelijk begin 2017 leverbaar zijn. Tot slot ontbreekt er dan nog één van Cocks ontwerpen aan dit imposante lijstje en dat is de in deze test centraal staande Universal Loudspeaker Harmonizer.

Sonore Audio Universal Loudspeaker Harmonizer: uniek concept

Deze Universal Loudspeaker Harmonizer, oftewel ULH, wordt verkocht als een set, bestaande uit twee identieke exemplaren. Aan de voorkant zien ze er op het eerste gezicht uit als twee standaard supertweeters, elk in een eigen kastje van hoogwaardig zwart kunststof. Met aan de achterzijden rode en zwarte, verzonken geplaatste, rhodium bananenplug ingangen. Maar ‘standaard’ is de ULH allerminst, want Cock heeft de set naar eigen inzicht eigenhandig verbouwd. Waarbij de bandtweeter eerst geheel gedemonteerd is en aansluitend onderdelen gemodificeerd of vervangen zijn.

Zo heeft het tere, flinterdunne membraan een coating gekregen waarmee het naslinger gedrag dat het standaard membraan vertoonde nu tot het verleden behoort. Ook zijn de magneten vervangen door krachtiger exemplaren en is de transformator vervangen door een hoogwaardiger, ingegoten exemplaar. Begrijpelijkerwijs wil Cock verder inhoudelijk daarover niet te veel uitweiden. Tenslotte zijn er altijd kapers op de kust die zich een dergelijk innovatief idee, want dat is het, graag toe zouden willen eigenen. Over de techniek kan ik in dit geval dus verder niets zeggen. Wel kan ik weergeven wat Cock mij verteld heeft over de werking. 


EDITORS' CHOICE