Monitor Audio Bronze 3: De kunst van het besparen

René van Es | 22 augustus 2001 | Monitor Audio

Goed, slim en netjes

Kernwoorden voor een Monitor Audio Bronze 3 zijn goed, slim en netjes. Goed, want de geboden kwaliteit is van behoorlijk muzikaal niveau. Het midden is zelfs opvallend goed. Het laag en hoog blijven bescheidener op de achtergrond. Niet in de zin van slechter, maar in de zin van minder aanwezig. Dat maakt de speaker ook onopvallend. Wie de moeite doet lang te luisteren zal de bescheidenheid op prijs stellen. Geen boembas en geen krijshoog. Een mooie rustige, stevige bas (het kan dus wel heren basreflex bouwers!).
Slim en netjes. Er zijn op juiste wijze compromissen gedaan. Dat moet wel wil je in een budget klasse mee kunnen draaien. Daar is elke cent belangrijk en moet je die nuttig besteden. De concurrentie is hard en meedogenloos. MA ziet kans besparingen te doen op die plekken in een systeem waar het de minste verliezen teweegbrengt. En een nette afwerking op de koop toe. Compleet ook trouwens met de geleverde spikes. Alleen de terminals, die mogen wel iets beter worden. Not my piece of cake.
Al met al is het verblijf van de Bronze 3 in huize Van Es mij meer dan meegevallen. Na de JMlab Micro Utopia denk je toch in een diep gat te vallen. De kuil was lang niet zo diep als ik dacht. Gewoon op een behoorlijk niveau kunnen genieten van muziek is ook voor veel minder geld beschikbaar. Natuurlijk met beperkingen, kwaliteit kost nu eenmaal geld. Maar wie kans ziet om een product te maken in deze klasse, dat gewoon zo lekker speelt en zo weinig irriteert, ook na uren luisteren, heeft gewoon begrepen hoe je een speaker bouwt. Bouw om de Bronze 3 een set van vergelijkbare kwaliteit, een goede versterker, een fraaie cd speler en een aardige tuner en zie, voor desnoods minder dan 3 mille totaal haalt u een hoop plezier in huis. Ik vind het resultaat knap. Waarvan akte!

Gebruikte apparatuur

Pro-ject Perspective platenspeler
Highphonic MC-A300 element
Sphinx Project 2 met phono board op MC stand
Monarchy Audio SM-70 klasse A versterkers
Harman Kardon HK 610 versterker
Monitor Audio Bronze 3 luidsprekers
Focal B400 kit gebaseerde luidsprekers
Speaker & Co Cinema Sub 2 actieve subwoofer
Teac VRDS-T1 CD loopwerk met Trichord Clock 2
Monarchy Audio DIP Mk 2 anti jitter box
Monarchy Audio M22B Dac
Marantz CD 63 SE cd speler
Musical Fidelity Elektra E50 tuner
Sony MDS-JE500 minidisk speler
Interlinks: Linn Analogue, VdH The First en The Source HB, Sonic Link Silver Pink, Puresonic XLR
LS-kabels: Ocos, Supra 2 x 4 mm2 Classic
Optisch: Audioquest, Deltac
Accessoires: Eigenbouw netfilter, ferriet clamps, Standesign Saturn 5 audio meubel, Target VW1 muurbeugel, rubber netkabels, WBT steker materiaal


EDITORS' CHOICE