REVIEWPioneer

Pioneer DV-939A en VSA-E8: Een gouden combinatie!

Garmt van der Zel | 20 augustus 2001 | Pioneer

Functies versterker

Ook de VSA-E08 versterker is enorm compleet uitgerust met een 7.1 ingang (!), mogelijkheid tot decoderen van MPEG, Dolby Digital en DTS surround en PCM signalen tot 96 kHz/24 bits (in 2 kanalen). Ook kan de versterker de nieuwe Dolby Digital EX en DTS ES (helaas alleen de 5.1 variant) formaten decoderen. Deze laatstgenoemde coderingen maken gebruik van 1 of 2 achterkanalen voor een nog betere ruimtelijkheid en definitie. Voor deze kanalen moet een aparte eindversterker worden ingezet. De VSA-E08 is THX Ultra gecertificeerd, wat garant staat voor genoeg vermogen en mogelijk zeer spectaculaire prestaties met films. Er zijn absoluut genoeg audio en video inputs voorhanden voor zelfs de meest complexe systemen. Er zijn zelfs 2 component ingangen beschikbaar, maar het nut daarvan is in Nederland nog niet echt groot. Voor alle kanalen is bovendien een lijn-uit beschikbaar voor het aansluiten van externe versterkers, mocht de 100 Watt per kanaal niet genoeg zijn (hoogst onwaarschijnlijk), of mocht de gebruiker kwalitatief nog betere eindtrappen willen gebruiken. Er is ook een 2e stereo speakerpaar beschikbaar voor geluidsweergave in een andere kamer. Een teleurstelling zijn de luidsprekeruitgangen, die niet geschikt bleken voor 4 mm banaanstekkers. Bij een versterker van deze klasse zou ik dit wel verwachten. Zelfs losse draadeinden krijgen weinig ruimte in de luidsprekerklemmen en het gebruik van spades is ook niet mogelijk.

De bijgeleverde LCD touchscreen afstandsbediening in dezelfde kleur als de versterker is absoluut een genot om te gebruiken. Zeer compleet en ook in staat om de functies van andere merken afstandsbedieningen over te nemen of te leren. De remote werkt interactief met de versterker bij de setup. Nadelen van de afstandsbediening zijn een wat klein bereik en een lange tijdsduur voor het actief worden van het LCD paneel bij aanraking. De instellingen voor luisterafstand, geluidsniveau per kanaal en bass management zijn zeer nauwkeurig en uitgebreid met de a.b. in te stellen. Er kan gekozen worden voor een setup met 5, 6 of 7 kanalen met wel/geen sub en voor kleinere speakers voor kantelfrequenties van 80 (THX), 100 of 150 Hz. Voor de evaluatie maakte ik gebruik van zowel een 80 Hz THX crossover op alle kanalen als een “large” instelling. Een zeer grote plus van deze versterker is het in alle geluidsmodes werken van het bass management (dus ook in stereo). Zo zou het altijd moeten zijn. De DSP modes kunnen beter worden uitgeschakeld, hoewel sommigen beter werkten dan verwacht.

Beeldkwaliteit

Pioneer is al zeer lang een van de toplopers op het gebeid van beeldkwaliteit en ik verwachtte veel van de prestaties van de DV-939A. Voor een beoordeling van de video-kwaliteiten van de Pioneer DV-939A werd een combinatie gebruikt van een Mitsubishi 7” CRT projector met Deuce Video Scaler. Ik werd niet teleurgesteld! Met de S-Video uitgang aangesloten op de Deuce en de film Cruel Intentions werd een fantastisch plaatje neergezet. De zeer intense natuurlijke kleuren en het zeer hoge contrast zetten nieuwe maatstaven. Bij de DVD Unplugged van The Corrs viel de kleurechtheid van de gezichten op en de dynamiek van het beeld. Het plaatje springt echt op je af. Het beeld van de Sony referentie miste hier ietwat “punch” in vergelijking. De referentiespeler zag er in vergelijking bijna flets en 2-dimensionaal uit. De Pioneer gaf met geoptimaliseerde videosettings een filmischer en tegelijkertijd gedetailleerder beeld. Het beste beeld met mijn projector kreeg ik op de “Professional” voorinstelling van het beeld. De beeldruisonderdrukkers kunnen het beste blijven staan op een lage stand, de Sharpness en Detail liever niet hoger dan de helft en White-, Black-, Hue- en Chroma level kunnen ook het beste onaangeraakt blijven. De Chroma Delay functie is zeer handig voor de kenners. Ik wist met deze functie en een chroma delay testbeeld nog iets aan kwaliteit te winnen.

Helaas heb ik de progressive scan kwaliteiten van de speler niet aan de tand kunnen voelen, vanwege het feit dat mijn projector slechts 2 RGBHV ingangen heeft en geen component ingang. Wellicht dat in de toekomst hier nog een keer op wordt teruggekomen.


EDITORS' CHOICE