REVIEWPioneer

Pioneer DV-939A en VSA-E8: Een gouden combinatie!

Garmt van der Zel | 20 augustus 2001 | Pioneer | Importeur: Vogel’s Consumer Benelux

Functies DVD-speler

Het voert te ver om alle functies te beschrijven van beide apparaten, omdat deze lijst nogal omvangrijk is, maar ik zal enkele zeer nuttige functionaliteiten belichten, te beginnen bij de DVD-speler.

Omdat we hier te maken hebben met een DVD-Audio apparaat zijn er D/A-omzetters aan boord voor de weergave van 2-kanaals DVD-Audio (192 kHz/24 bit) alsmede de 5.1 kanaals variant (96 kHz/24 bit). Ook heeft de speler MPEG, DTS en Dolby Digital decoders aan boord. Voor de 2 frontkanalen zijn zelfs twee paar uitgangen aanwezig. Het is uiteraard ook mogelijk de speler digitaal op een surroundversterker aan te sluiten. Hiervoor zijn zowel een coaxiale als een optische S/PDIF uitgang voorhanden. In het menu zijn alle hoofdkanalen (behalve de frontkanalen) van de 5.1-uitgang te configureren als ‘large’, ‘small’ of ‘none’ en zijn de afstanden van de luidsprekers tot de luisteraar alsmede de relatieve volumes (ook met behulp van testtonen) zeer nauwkeurig in te regelen. Er kan uiteraard ook aangegeven worden of er een sub aanwezig is.

Qua beeld gaat de DV-939A nog een stap verder, met twee Scart A/V uitgangen (1 hiervan kan RGB uitgeven), twee composiet uitgangen en 2 S-Video uitgangen. Hiernaast is er een component uitgang beschikbaar, die vooralsnog alleen gebruikt kan worden op sommige projectoren en plasma TVs (bijvoorbeeld het plasma scherm van Pioneer zelf). De component uitgang kan een ‘progressive’ signaal (alleen in NTSC) weergeven. Progressive wil zeggen dat alle beeldlijnen (480 lijnen per 1/60e seconde in NTSC) tegelijkertijd op het beeldscherm worden geschreven, terwijl bij normale TVs normaliter de even en oneven lijnen na elkaar worden getoond (240 lijnen per 1/60e seconde). Progressive scan geeft dus voor het oog een verdubbeling van het aantal beeldlijnen en een veel rustiger beeld. PureCinema zorgt ervoor dat film en video apart en dus optimaal worden behandeld (zgn. 3/2 en 2/2 pulldown). Het voert te ver om meer hierover uit te leggen, maar het fenomeen zal wellicht op hifi.nl in een toekomstig artikel worden behandeld. In het beeldmenu van de speler zijn tal van instellingen mogelijk voor het beeld, die voor de gevorderde gebruiker zeer bruikbaar (kunnen) zijn.

Het is duidelijk dat we hier te maken hebben met een zeer uitgebreid apparaat, dat wellicht echter functies bevat die voor velen niet nuttig of begrijpelijk zijn. Gelukkig zorgt de vrij duidelijke handleiding voor goede achtergrondinformatie en uitleg.






EDITORS' CHOICE