ARTIKEL

Content

Eric Beeckmans | 26 december 2016 | Fotografie Fabrikant

Om van al die verbeteringen te genieten, moet je ook HDR-content hebben. Sommige televisies hebben wel een HDR remaster functie, waarbij gewone content verbeterd wordt tot pseudo-HDR, maar dat is niet te vergelijken met echte HDR-content. Waar haal je die content?

De eerste bronnen waren streamingdiensten zoals Netflix en Amazon (die laatste is helaas nog niet bij ons beschikbaar). Het aanbod van Netflix vind je door HDR in de zoekbalk te typen. Sinds november 2016 is daar ook YouTube bijgekomen. Ook spelconsoles leveren HDR, maar daarbij moet je wel goed opletten. De nieuwe PS4 Pro ondersteunt Ultra HD (4K) gaming, en HDR. Maar de console bevat geen Ultra HD Blu-ray-speler. De Xbox One S levert upscaling voor zijn games naar Ultra HD (4K), intern worden ze dus niet in Ultra HD gerendered. Hij ondersteunt ook HDR-gaming, en is voorzien van een Ultra HD Blu-ray-speler. De Xbox ‘Project Scorpio’, die voorzien is voor midden 2017, zou echt 4K-gaming ondersteunen, HDR, en Ultra HD Blu-ray.

Tv-uitzendingen in HDR verwachten we ook, maar wanneer valt niet te zeggen. Die zullen vrijwel zeker gebruik maken van de HLG-standaard. Een interessant detail is dat HDR en Ultra HD niet noodzakelijk gekoppeld zijn. Het is perfect mogelijk om HDR toe te passen op Full HD beelden, en voor tv-uitzendingen is dat vermoedelijk zelfs het meest waarschijnlijke scenario.

Content: Ultra HD Blu-ray

Wie in een keer de beste beeldkwaliteit in huis wil halen kiest voor de nieuwe Ultra HD Blu-ray-schijven. Je moet dan ook een nieuwe speler aankopen (Samsung UBD-K8500 of Panasonic DMP-UB900 of DMP-UB700). De schijven gebruiken niet alleen Ultra HD-resolutie, maar in bijna alle gevallen ook HDR-beeld. De speler kan je oudere speler vervangen, want hij speelt ook dvd en Blu-ray.

Ook voor geluidskwaliteit zijn die schijven dikwijls een interessante verbetering want ze kunnen gebruik maken van Dolby Atmos of DTS-X. De nieuwigheid in deze formaten zijn echte hoogtekanalen en object-gebaseerde audio. Aan de bestaande 5.1 of 7.1 luidsprekeropstelling worden twee tot vier hoogtekanalen toegevoegd. Het audiosignaal zelf, bijvoorbeeld voor Dolby Atmos, gebruikt als basis een 5.1 of 7.1 Dolby-stream (meestal gecodeerd in Dolby Digital Plus of Dolby True HD), en combineert dat met audio die gekoppeld is aan objecten die door het beeld bewegen. Het geluid van deze objecten wordt door het Dolby algoritme gepositioneerd in jouw kamer, gebaseerd op je luidspreker-opstelling. DTS-X werkt gelijkaardig, maar is momenteel nog niet zo populair.

Interessant weetje: ook gewone Blu-ray schijven kunnen Dolby Atmos of DTS-X soundtracks bevatten.

Dit is deel 1 van het Dossier Beeldtechnologie. Deel 2 vind je in het AV-Jaarboek 2016-2017.


EDITORS' CHOICE