Conclusie

Luisteren 

Door de maten van de grote New Music ruimte, staan de Sabrina’s bij binnenkomst al prachtig vrij opgesteld, ruim vóór het brede audiorack waar naast de GSi75 versterker. Voor deze demo staan verder ook een fraaie Aurender N10 music server, een dCS Pucinni cd/sacd- speler/DAC en Pucinni U-clock combinatie opgesteld. De set wordt  tenslotte gecompleteerd met de volbloedig klinkende kabels uit de Kubala Sosna Elation serie.

Om mij alvast te laten wennen aan zowel de set als de voor mij onbekende ruimte, gaat Willy van start met een gevarieerd muzikaal programma. Van het subtiele harpspel van het onnavolgbare Zwitserse genie Andreas Vollenweider tot de romantische charmes van Frank Sinatra, de Teutoonse grootheid in de klassieke werken van Igor Stravinsky, de repeterende ritmes van het immer loeistrak spelende Steely Dan en de drijvende melodische kracht achter Daft Punk. De Sabrina’s staan daarbij lekker ver uit elkaar geplaatst en laten zich geen moment van de wijs brengen door de complexiteit of informatiedichtheid van het aangeboden muziekmateriaal. Integendeel zelfs, want ook met mijn eigen kritische software blijken deze relatief kleine Wilson’s zich moeiteloos aan de gestelde eisen van het muziekmateriaal te conformeren. Klein en verfijnd als het zo bedoeld is en groots, krachtig en bezielend wanneer de software vraagt om de toegenomen energiestroom.

Naast het mooie kameleonaspect van deze prachtige weergevers, zijn ook de naadloze integratie, coherentie, natuurlijke klankkleuren en vooral de onderhuidse magie bijzonder fraai. Toch blijft ook de Sabrina wel degelijk een echte Wilson Audio luidspreker, waarbij vooral de respect afdwingende mate waarin slagkracht, punch en muzikale energie kunnen worden verwerkt en weer vrijgegeven. Toch bezitten deze luidsprekers ook iets compleet nieuws wat ik zelf nog niet eerder bij een model van deze fabrikant heb waargenomen. Ik heb het dan over een nieuw soort zachtheid en muzikale betrokkenheid! Alles klopt, alles heeft zijn eigen plaats binnen het totaal aan eigenschappen en ook de door mij zo geliefde 3D ambiance illusie wordt niet vergeten. Voeg daarbij een opmerkelijke daadkracht, perfecte bijpassende schaalgrootte en een presentatie die regelmatig aanmerkelijk groter dan de weergevers zelf is en je hebt een ware muzikale wolf in schaapskleren!

Meer dan de som der delen

Hoewel de bovengenoemde resultaten natuurlijk ook in hoge mate afhankelijk zijn van de Audio Research GSi75, wil ik in deze alinea wat nader op dit interessante product ingaan. Mede door mijn ruime ervaring met de overige Wilson Audio modellen en actuele Audio Research productlijn, is al heel snel duidelijk dat hier een bijzonder aantrekkelijke versterker staat te spelen. Iets wat zeker ook door de eenvoudige opzet met voor een push pull buizenontwerp het minimale aantal van twee eindbuizen per kanaal wordt veroorzaakt. Maar alleen een minimaal aantal eindbuizen is natuurlijk nog lang geen garantie voor een topgeluid. Wie maximale snelheid, puntigheid en wild opzwepende dynamische contrasten met hoge geluidsdrukken zoekt, is bij deze versterker voor muzikale fijnproevers aan het verkeerde adres. Maar voor eenieder die muzikale diepgang en vooral betrokkenheid in zijn weergave zoekt, behoort deze duurste geïntegreerde versterker uit het Audio Research programma tot de echte aanraders. Vooral ook omdat alle belangrijke eigenschappen dermate naadloos en egaal met elkaar combineren en harmoniëren als ik maar zelden hoor. De combinatie met de Sabrina haalt in beiden het beste naar boven en is duidelijk meer dan de som der delen. Toch moet afsluitend zeker nog worden gezegd dat met beide producten afzonderlijk nog wel meer erg mooie en perfect passende combinaties zijn te maken. Maar zoals met alles is het ook hier vooral wat je zoekt en waar je eigen voorkeuren naar uitgaan.  

Conclusie

Wat een mooie systeemsamenstelling en ook nog eens voortreffelijk opgesteld door New Music! De Wilson Audio Sabrina is wat mij betreft op alle fronten een schot in de roos. Een relatief kleine en compacte behuizing die niet alleen prachtig is afgewerkt en prettig op het netvlies overkomt, maar ook nog eens in staat blijkt alle actuele Wilson deugden in volle glorie voor het voetlicht te laten treden. Nee, de Sabrina is niet in staat de bijna satanische kracht, diepgang en frequentie extremen van Wilson’s topmodel XLF te laten horen. Wat het echter wel doet is een nieuwe weg voor deze respectabele luidsprekerfabrikant inslaan. Een weg waarbij zachtheid, klankkleur, emotionele betrokkenheid en een heel fraai soort coherente integriteit tot nieuwe hoogten stijgen. Ook erg knap is dat je een Sabrina rustig naast zo’n gigantisch grote Alexandria XLF kunt zetten en na afloop nog steeds tevreden kunt zijn over dit kleine wonder. Want ondanks aanzienlijke verschillen weet deze talentvolle nieuweling wel continu de muzikale kern te raken.

De Audio Research GSi75 geïntegreerde versterker is één van de belangrijke oorzaken voor de zeer natuurlijk aandoende muzikale zachtheid en vloeiendheid van deze match. Het is een buizenversterker die door zijn evenwichtigheid heel goed in staat is de muziek uit de weg te gaan. De controle in het laag is in dit samenspel ruim voldoende en het expressieve karakter van de Sabrina sluit prachtig aan op de rust, het beheerste evenwicht en de tonale gelaagdheid van de GSi75. Omdat het hier geen echte test betreft, maar een diepgaande luisterimpressie, heb ik alle overige mogelijkheden van multifunctionele versterker niet kunnen testen. Toch heb ik er geen enkele twijfel over dat ook deze functionaliteiten op hetzelfde hoge niveau zullen liggen. Samen zijn beiden echt een match made in heaven en ook nog eens één die in nagenoeg iedere Belgische en Nederlandse huiskamer naadloos is in te passen. 


EDITORS' CHOICE