Wilson Audio Sabrina
Ook al zit Audio Research nog niet zo gek lang bij importeur Audiac, wereldwijd is het al jaren bekend dat beide merken heel goed bij elkaar passen. Ook worden over en weer regelmatig elkaars producten gebruikt om de eigen creaties klankmatig af te stemmen. Het leuke en aantrekkelijke van de hier gepresenteerde combinatie, de nieuwe Wilson Audio Sabrina luidsprekers en de Audio Research GSi75 geïntegreerde versterker, is dat beide producten ondanks de relatief vriendelijke prijskaartjes tot de mooiste en zeker meest interessante representanten van hun soort behoren. Wilson Audio’s nieuwste is de kleinste vloerstaander ooit in de geschiedenis van dit merk. Toch is het ondanks zijn compacte (96,46 cm hoog, 30,48 cm breed en 38,55 cm diep) afmetingen zowel qua prestaties, unitbezetting en technologie zeker niet een mager Wilson Audio aftreksel.
Feitelijk is de Sabrina vanuit twee gecombineerde gedachten ontworpen. De eerste is de originele Watt/Puppy. Een systeem dat voortkwam uit ontwerper David Wilson’s gedachte dat een zeer goed ontworpen compact luidsprekersysteem beter zou kunnen klinken dan veel grotere state-of-the-art ontwerpen uit die tijdspanne. De Sabrina heeft niet toevallig nagenoeg dezelfde maten als zijn voorvader uit 1980. De tweede gedachte betreft de Alexandria XLF. Wilson Audio’s meest grensverleggende ontwerp om de concertrealiteit zoveel mogelijk 1:1 te benaderen tot op heden. Om dit te kunnen bereiken biedt het XLF platform volgens Wilson Audio ‘s werelds meest nauwkeurige mechanische tijdcorrectiemogelijkheid per unit. Daarbij wordt iedere luidsprekerunit volgens eigen opgegeven specificaties vervaardigd en bestaat de afzonderlijke kastmodules uit een mix van verschillende nauwkeurig bepaalde materialen. Hierdoor is het David Wilson en zijn team gelukt om kastresonanties en kleuring tot onder de waarnemingsgrens terug te brengen. De nieuwe Sabrina is feitelijk gebaseerd op het uitgangspunt van de originele Watt/Puppy, maar dan uitgevoerd met de nieuwste technieken, materialen en ontwerpkennis zoals gerealiseerd bij het topmodel XLF.
Slim materiaalgebruik
Hoewel vanwege de lagere prijsstelling minder kwistig met de peperdure specifieke Wilson Audio ‘X’ en ‘M’ kastmaterialen kon worden omgesprongen, is het ontwerpteam met behulp van uitgebreide laser-vibratiemetingen er toch in geslaagd een zeer goed compromis te bereiken. Alleen de baffle en onderzijde zijn bij de Sabrina van het dure Wilson X-materiaal (een onder hoge druk samengeperst mengsel van mineralen, polymeren en papier) vervaardigd, terwijl voor de rest van de kast van HDF panelen gebruik wordt gemaakt. De op strategische plaatsen aangebrachte verstevigingen zorgen tenslotte voor de rest. Doordat er bij het nieuwe model net als bij de andere ‘instap’ Wilson Audio modellen Duette en Sophia, geen mogelijkheid is voor het afzonderlijk instellen van het optimale tijdgedrag per unit heeft de Sabrina een hellingshoek gekregen die met de gemiddelde luisterafstand overeen zou moeten komen.
Qua luidsprekerbezetting is bij dit model best verrassend voor een 3-weg systeem en niet zoals bij de Sophia of Duette voor een 2-weg systeem gekozen. Dit is een heel bewuste keuze die met behoud van Wilson’s typische dynamische expressie en explosieve kracht volledig past bij zowel de denkwijze van dit concept als ook past bij de inzet van de nieuwste generatie luidsprekerunits. Zo bevat de Sabrina een direct afgeleide van de Wilson Convergent Tweeter, voor het eerst geïntroduceerd in de Alexandria XLF. Het is een 2,54 cm softdome ontwerp met een veel mooiere balans tussen spreiding en muzikaliteit dan de door Wilson Audio vele jaren gevoerde titanium inverted dome. Een ander belangrijk facet is dat het door de 3-weg opzet mogelijk is geworden de cross over frequentie een stuk hoger te leggen. Hierdoor wordt de belastbaarheid van de tweeter verhoogd en de vervorming verlaagd. De 14,61 cm midden unit en 20,32 cm woofer bezitten beide een papierpulp conus, waarbij die van de midden unit nog een aanvullende coating en speciale inkepingen voor het beheersen van opbreekverschijnselen bevat. Meettechnisch bezit de Sabrina een gemiddeld impedantie verloop rond de 4 Ohm, is het rendement 87 dB en loopt de frequentieresponse van 31 Hz tot 21 kHz bij ± 3 dB. Last but not least duidt het hoge gewicht van maar liefst bijna 43 kilo op een bijzonder solide kastconstructie.
Audio Research GSi75
Net als het eveneens Amerikaanse Wilson Audio heeft ook Audio Research bijna geen introductie meer nodig. Opgericht in 1970, behoort het merk uit Minneapolis tot de oudste zonder onderbreking producerende Amerikaanse audiofabrikanten en het heeft al die jaren eigenlijk maar één doel voor ogen gehad: het continu verbeteren van de state-of-the-art in muziekreproductie. Door het inlijven van de Italiaanse Fine Sounds Group is er een heel interessante kruisbestuiving ontstaan. Hoewel alle aangesloten merken (Audio Research, McIntosh, Wadia en Sonus Faber) hun eigen identiteit volledig behouden, is wel merkbaar dat vooral het visuele design niet meer uit de V.S. maar uit Italië afkomstig is. Hoewel met de nieuwe REF6 voorversterker nu ook voor het eerst wat genen van de visueel veel vooruitstrevendere Galileo serie doordruppelen, is het toch de komst van deze zeer controversiële laatstgenoemde die de audiowereld alweer een dik jaar geleden op zijn grondvesten deed schudden. Maar waarom zou een merk als Audio Research, nooit eens zijn design aan mogen passen? Vooral als vervolgens blijkt dat juist bij deze nieuwe ontwerpen heel bewust naar de eigen geschiedenis van dit merk is gekeken. Want het zijn juist deze volbloed oerontwerpen die hier model hebben gestaan.Â
Multifunctioneel zakmesÂ
De GSi75 geïntegreerde versterker is de meest recente loot aan de Galileo stam en door zijn zeer complete uitrustingsniveau een werkelijke Amerikaanse tegenhanger van het overbekende multifunctionele Zwitserse zakmes te noemen. Terwijl twee paar van de fraaie en pas vrij recent uitgebrachte KT150 eindbuizen 2 x 75 Watt aan 8 Ohm aan de luidsprekerklemmen afleveren, is de GSi75 naast een geïntegreerde versterker namelijk nog veel meer. Wat naast een gecombineerde voor- en eindversterker te denken van een uitstekende phonotrap, DAC (verwerkt praktisch alle samplingfrequenties inclusief DSD) en hoofdtelefoonversterker in één apparaat!
Met afmetingen van 48,3 cm breed, 26,3 cm hoog en 51,8 cm diep, is het overigens wel zaak dat u behoorlijk wat rack- of plateauruimte vrijmaakt. Niet alleen omdat deze push-pull buizenversterker tot de in zijn soort behoort, maar vooral om nog voldoende ruimte vrij te houden om alles aan de achterzijde goed aan te kunnen sluiten. Gelukkig zorgen de aan beide zijkanten vlak achter het voorpaneel geplaatste handgrepen en het gewicht van 25 kilo wel voor een goed hanteerbaar apparaat. Aan de voorzijde zorgen twee links en rechts geplaatste grote draaiknoppen voor zowel de ingangsselectie als het middels 103 stappen instelbare volumeniveau. Daartussenin zijn vijf ronde druktoetsen geplaatst die de overige functies bedienen. Naast de informatie op het groene FLD dot matrix display, zorgen acht eveneens groene LED indicaties voor de gebruiksstatus van deze GSi75. Op de overzichtelijke achterzijde vinden we tenslotte de vier van RCA connectoren voorziene ingangen, opvallend horizontaal geplaatste luidsprekeraansluitingen voor zowel 4 als 8 Ohm en naast een euronetstekker entree tenslotte digitale ingangen voor toslink, coaxiaal en USB.