Pro-Ject RPM 3 Carbon: conclusie

Ruud Jonker | 25 mei 2016 | Pro-Ject HiFi

Phono Box RS

Deze phono-versterker verleende diensten tijdens de review van de RPM 3. Het apparaat beschikt over veel features, waaronder een traploos instelbare weerstand voor mc, de eerdergenoemde Decca-curve, XLR-in/uit, RCA in/uit, dip-switches voor vaste instellingen en de mogelijkheid voor een optioneel verkrijgbare accu-voeding (Power Box RS phono). De Phono Box RS komt standaard met een voedingsadapter. Omdat de ingang ook via XLR beschikbaar is, kan een phono cartridge in principe ‘balanced’ aangesloten worden. Het technisch ontwerp van deze versterker is namelijk dubbel mono balanced (per kanaal). Die aansluiting is tijdens deze review niet geprobeerd. Er is dan een kabel nodig vanuit de RPM 3 naar XLR-connectors en dan op de juiste manier bedraad, met name met betrekking tot de uitvoering en routing van de aarde. Zo’n kabel dient u dan zelf te bouwen en het werkt alleen met de RPM 3, indien de cartridge-aansluitingen die bij asymmetrisch gebruik voor links en rechts aan de massa worden geschakeld, niet al in deze platenspeler met elkaar verbonden worden. Voor de liefhebbers: bij symmetrisch gebruik mogen blauw en groen helemaal niet met elkaar verbonden worden, maar komen elk aan de inverterende kant van de ingangstrafo’s. Als u symmetrisch zou willen draaien met de RPM 3 en de Phono Box RS, dan kan de dealer natuurlijk ook zo’n kabel maken.             

Conclusie

Pro-Ject zet met de RPM 3 - Carbon een buitengewoon goed presterende en designmatig aantrekkelijke draaitafel in de markt. De prijs biedt voldoende ruimte om een aantal performance-verbeterende features te introduceren ten opzichte van de voordeliger modellen. Met name de ac-motor en het inverted lager dragen bij aan de prestaties. Hoewel de lat hoger kan middels de aankoop van een kostbaarder element, biedt de Ortofon 2M Silver voortreffelijke prestaties. Het grootste USP is natuurlijk de levendigheid waarmee deze speler muziek maakt. Dat is niet altijd vanzelfsprekend en zeker niet standaard bij spelers die veel duurder zijn. Met deze Pro-Ject luister je echt naar analoog en met betrekking tot prijs en prestaties is er een haast perfecte match met de doelgroep van jongeren, hipsters en herintreders.

Het is ook een perfect ding voor de zogenaamde late majority (een begrip uit de wereld van het lifecycle management). Dat is een groep die nu pas ontdekt dat er ook hele grote zwarte cd’s bestaan. De phono-versterker biedt zeer veel kwaliteiten, maar valt begrijpelijkerwijs in een iets hoger prijssegment. Afsluitend mag opgemerkt worden dat zo’n knetterrode RPM 3 eigenlijk wel een dingetje is om een beetje verliefd op te worden. 

Prijs

Pro-Ject RPM 3 Carbon
+ Ortofon 2M Silver element €699,-

Optionele stofkap €85,-

Pro-Ject Phono Box RS €839,-

Pro-Ject Power Box RS Phono €499,-

MERK

EDITORS' CHOICE